Banenjacht vooral moeilijk voor MBO-starter

Kansen beter voor applicatieontwikkelaar en beheerder

Het is voor starters lastig nu een baan te vinden, maar de beginnende ict'er die een mbo-studie van niveau een of twee volgt, krijgt het extra moeilijk. Dat zegt directeur Wim Streumer van kenniscentrum Ecabo, naar aanleiding van onderzoeksresultaten over kansen op de arbeidsmarkt. Volgens de directeur zijn de prognoses slecht voor bijvoorbeeld de toekomstige ict-beheerder die een mbo-studie volgt op niveau drie. Stageplekken zouden er voor deze studenten nog wel voldoende zijn.

Stageplekken zijn er voor de student die leert voor een baan als ict-medewerker van niveau twee niet voor handen. Die komt na zijn opleiding niet alleen moeilijk aan een baan, maar krijgt tijdens zijn studie al te maken met een tekort aan stageplaatsen. 'Daarom adviseren we in voorlichtingscampagnes voor jongeren om op een hoger mbo-niveau door te leren', aldus Streumer. 'Voor applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders liggen er wel goede arbeidsmarkt- en stagekansen.'

Eerder zei Ecabo's accountmanager ict Joep Swagemakers dat hbo'ers in het bedrijfsleven populairder zijn dan mbo'ers. De hogeropgeleide ict'er zou daarom geregeld worden ingezet voor functies die ook door een mbo'er vervuld kunnen worden. 'Mbo'ers zijn stabiele werknemers', aldus Swagemakers. 'Het zijn vaak tevreden werknemers en zij blijven lang op een plek zitten. Hbo'ers zijn creatiever en willen snel hogerop.'

58.000 vacatures

Volgens Ecabo's onderzoeksgegevens waren er binnen het Ecabo-domein vorig jaar ongeveer 20.000 ict-vacatures op mbo-niveau en zo'n 38.000 op hbo-niveau. Het Ecabo-domein bevat de banen in de economisch-administratieve sector, informaticaberoepen, veiligheidsberoepen en enkele culturele beroepen.

Ecabo onderzoekt jaarlijks de situatie op de arbeids- en stagemarkt. Het onderzoek bestaat onder andere uit een enquête onder 2.250 leerbedrijven, vacaturebestanden van Nielsen Media Research en arbeidsmarktgegevens van UWV Werkbedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wij zijn nog steeds op zoek! Dus, ook als starter kom je naar de Neomax banenmarkt

Leuk Neomax, jullie zoeken starters. Maar wel starters die aan jullie eisen hoge eisen voldoen. Dat vind ik dus wel het nadeel van een aantal detacheringsbedrijven. Ze zeggen wel dat starters aan de bak kunnen komen bij hun, maar ze moeten eerst testen doen, en als die testen onvoldoende blijkt te zijn dan heeft de starter (die vaak gespannen is tijdens zo'n test en daarom onvoldoende maakt) gewoon het nakijken en zit die nog steeds zonder baan, wachten tot dat de volgende detacheringsbedrijf met hetzelfde verhaal aankomt.

Stephan Bosman, neem de handschoen op. Specificeer jullie eisen. Hier is het platform.

MBO-ICT op niveau een bestaat niet, ict-beheerders op niveau 3 ook niet; deze studenten heten medewerkers beheer ICT. Maar verder klopt de inhoud m.i. wel. Zowel 2 als niveau 3 hebben slechte vooruitzichten, ze moeten eigenlijk niveau 4 proberen te halen

Arjan, graag wil ik reageren op je comment. Ik begrijp je verhaal en weet dat een aantal detacheringsbureau's inderdaad deze criteria aanhoudt.

De opzet van onze banenmarkt is echter juist precies het tegenovergestelde! Iedereen is welkom en de avond heeft een informatief en educatief karakter. Wij bieden de mogelijkheid voor starters om Neomax op een vrijblijvende manier te leren kennen, dat is ook juist het doel van de avond! Daarbij laten wij zien wie we zijn, waar we voor staan en het allerbelangrijkste; welke vacatures wij open hebben staan momenteel!

Daarom daag ik je uit; kom eens een kijkje nemen in Almere of Arnhem! Dan kunnen wij meteen bovenstaand schrijven bespreken, en wie weet hebben wij wel een leuke functie voor je!

@Neomax:
Kijkende op jullie website naar vacatures zie je teksten als "Functie X, vacant sinds [datum in de TOEKOMST!]
Wel knap; "vacant sinds [datum die nog moet komen]"

Geeft wel vertrouwen in jullie ...

@EH
ik zat ook even te kijken... heel scherp van je EH.
maar bekijk het eens van de positieve kant.
mischien zijn het wel hele concrete opdrachten bij hun klanten die per datum 'vacant sinds' ingaan.
dan zou het slechts gaan om een ongelukkige benaming voor deze datum....
"het glas is halfvol" is mijn motto!

@neomax
ik ben van de partij op de banenmarkt !!

"58.000 vacatures....Volgens Ecabo's onderzoeksgegevens waren er binnen het Ecabo-domein vorig jaar ongeveer 20.000 ict-vacatures op mbo-niveau en zo'n 38.000 op hbo-niveau"

Wat zou het leuk zijn voor ALLE WERKZOEKENDEN als deze vacatures eens ergens ONLINE GEPUBLICEERD zouden worden, zodat andere mensen er ook iets aan hebben.
Of gaat Ecabo dit alleen gebruiken voor eigen winstmarge??? Hebben jullie daarbij ook de "virtuele cv-lokkertjes" eruit gefilterd die zo vaak gebruikt worden door de recruitment en cv handel?@AH:
Alle recruiters/wervings tokos gebruiken van die 'ongelukkige' benamingen... Het is net als met de wasmiddelreclame; "wast nog witter, nieuw & verbeterd"
Allemaal marketing en holle vapourware.

@RV: volgens het wekelijkse overzicht van banen, die computable iedere keer zelf publiceert alhier, zijn er in heel nederland slechts een tiental vacatures. Dus tja, zoek de verschillen... :-)

@EH bedankt voor de tip! Vacant sinds is niet een goed gekozen benaming. Wil graag met je kennismaken.

We hebben weliswaar geen glazenbol. Wel ontvangen we aanvragen met een bepaalde ingangsdatum. Bedrijven weten wanneer zij door projecten en migraties extra inzet nodig hebben.


@Neomax: Ik zal niet ingaan op die uitnodiging. Jullie hebben mij al eens 2x benaderd. De 1e keer werd ik doodgesmst vanwege jullie vestiging in Arnhem, terwijl ik op dat moment notabene een baan had. En nergens kon ik me uitschrijven. En nog geen maand geleden werd ik nog een keer benaderd en ben ik uiteindelijk uitgescholden door 1 van je collega's. Dus om eerlijk te zijn, doe ik geen zaken met bedrijven die werkzoekenden niet fatsoenlijk behandeld.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-05T09:37:00.000Z Heleen van Roon