Vraag naar freelance ICT'er stijgt opnieuw

Het aantal opdrachten voor freelance ict'ers lijkt voorzichtig weer toe te nemen. Dat blijkt uit de Flex-index van vacaturesite IT-Contracts. Volgens de onderzoekers was er in september duidelijk meer vraag naar ict-specialisten dan in de maanden ervoor. Na een zomerdip in augustus steeg de index van 60 naar 73 punten.

De index startte in januari 2008 met 100 punten. Drie maanden geleden bleek ook al dat het aantal vacatures voor zelfstandigen zonder personeel (zzp) iets steeg. Toen achtte woordvoerder Mionne Bolleurs het mogelijk dat die stijging veroorzaakt werd doordat zzp'ers niet akkoord gingen met de tariefsverlagingen van opdrachtgevers. 'Daardoor ontstaan voor lopende projecten tijdelijk weer meer vacatures', aldus Bolleurs toen.

Positiever

Nu lijkt het er volgens de onderzoekers echt op dat de toename te maken heeft met een verbeterende arbeidsmarkt. 'Het sentiment onder ict-recruiters is het afgelopen kwartaal in elk geval beduidend positiever geworden', concluderen ze. 'Dit is een zeer duidelijk signaal dat de moeilijkste periode achter de rug is en de markt nu snel een positieve zwaai zal maken.'

Zo zouden projecten weer worden opgestart en detacheerders minder bankzitters hebben. Toch houden de analisten wel een slag om de arm: 'Of de opmerkelijke stijging van het aantal aanvragen in september de langverwachte ommekeer in de markt betekent, zal de tijd leren.'

Goedgezind

Eerder bleek dat ook de zelfstandige zonder personeel (zzp) denkt dat de nabije toekomst hem goedgezind is. Bijna een derde van de zzp'ers verwacht dat de recessie binnen een jaar voorbij is, aldus de resultaten van de Nationale ICT-Enquête 2009.

De Flex-Index van de vacaturesite moet inzicht geven in de vraag naar flexibele ict-specialisten en de mate waarin de automatiseerder naar werk zoekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aantal bekeken vacatures, zoekopdrachten en cv-updates.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Van bureau 1001managers.nl hoorde ik dat zij de markt ook zien aantrekken. Wel staan de tarieven behoorlijk onder druk.

Ik zou als intermediair ook zeggen dat de tarieven onder druk staan.

Er zijn altijd mensen die daar intrappen en voor een laag tarief gaan werken voor de intermediair.

De vraag naar freelance ICT specialisten blijkt momenteel sneller te herstellen dan de vraag naar ICT'ers voor vast dienstverband. Dit kan duiden op enige onzekerheid bij werkgevers die zich afvragen of het prille economische herstel blijvend is.

Er bestaat bij veel bedrijven nog een van hogerhand opgelegde vacaturestop, waarbij inmiddels uitzonderingen worden gemaakt voor tijdelijke invulling door externe inhuur.

Wat is het toch merkwaardig dat er wordt gesproken van vacatures voor ZZP'ers.

ZZP'ers zijn ondernemers!
Een vacature suggereert dat er een dienstverband wordt aangegaan; dus een verhouding werknemer - werkgever.

Een ondernemende ZZP'er haalt een opdracht, een klus, een project binnen. Hij vult GEEN vacature in.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-08T11:10:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.