Taskforce verbetert ICT-kennis professionals

Het Europese project E-skills krijgt een Nederlandse taskforce. Het ministerie van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, branchevereniging ICT~Office en het CIO-platform nemen deel in deze taskforce. Doel van het project is om de ict-vaardigheden van professionals en de businessvaardigheden van ict'ers te verbeteren.

De taskforce maakt zich zorgen over het tekort aan geschoolde professionals met de juiste vaardigheden op ict-gebied. ‘Dat belemmert innovatie', zegt projectmanager Peter Hagedoorn, interim manager en voormalig cio van Océ. Volgens hem zijn er ‘behoorlijk wat vacatures' voor topmanagers met ict-vaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de grote organisaties vindt dat zij wordt belemmerd in productiviteits- en efficiencyverbetering en innovatie doordat zij niet genoeg werknemers met de juiste ict-vaardigheden kunnen vinden.

Er zijn nog geen concrete plannen voor activiteiten die de taskforce het komende halfjaar gaat organiseren. ‘We gaan eerst een plan schrijven', zegt Hagendoorn. Hij wil bedrijven en onderwijsinstellingen bewust maken van het tekort aan ict-vaardigheden. Daarnaast wil hij opleidingen vragen het curriculum aan te passen. Ook bij bedrijven wil Hagendoorn aankloppen om de functieprofielen te veranderen. ‘Aan de hand van de functieprofielen worden de curriculi van scholen vastgesteld.'

E-skills

E-skills is een Europees programma dat al een aantal jaren loopt. In Nederland was er echter niemand aanspreekbaar voor het programma. De vier partijen hebben zich daarom verenigd om het programma in de Nederlandse ict-sector op de agenda te krijgen. Het ministerie van Economische Zaken noemt het bevorderen van e-vaardigheden in zijn ict-agenda een speerpunt.

In de zomer van 2010 komt er uitsluitsel of de taskforce wordt voortgezet of dat het verbeteren van de ict-vaardigheden op een andere manier wordt ingebed in de ict-agenda van Economische Zaken.  

De taskforce neemt deel aan de e-skillsweek die plaatsvindt in maart. Branchevereniging ICT~Office coördineert deze week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zijn ze behoorlijk vlot mee op EU nivo ;-) Dat dit gebrek er al aan zat te komen, wist men al jaren geleden. Dat hab een beetje CBS-er met zijn bevolkingsaanwas en opledingsdatabeesje al lang kunnen voorspellen

"In Nederland was er echter niemand aanspreekbaar voor het programma"
Wat ik me dan afvraag.. Waarom dan niet en wie zou je ervoor moeten kunnen aanspreken? Ik heb het idee dat deze "ict-schaartse" bewust gecreeerd zijn (net als de kredietcrisis) om nederland structreel kaal te kunnen laten rippen van iedere vorm van ict-intelligentie door grote buitenlandse ict-bedrijven...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-12T08:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.