Kwart ICT'ers wil doorwerken na 65e

Meer dan de helft van de ict'ers wil doorwerken tot zijn 65e. Dit percentage ligt hoger dan het landelijke gemiddelde van 42 procent. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die eind 2009 is uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 30 procent van de ict'ers denkt dat hij voor zijn 65e stopt met werken, 18 procent weet het nog niet.

Ook de bereidheid om na het 65ste levensjaar door te werken ligt bij ict'ers hoger dan het nationale gemiddelde. Maar liefst 23 procent van de ict'ers zegt na zijn 65e actief te willen blijven op de werkvloer, terwijl het gemiddelde op 13 procent ligt. Bijna de helft van de ict'ers ziet zich na zijn 65e echter niet meer werken. 31 procent is hiervan nog niet overtuigd en weet niet wat hij zal doen.

Hoog opgeleid

Werknemers met een hogere opleiding willen vaker tot 65 jaar doorwerken dan middelbaar en laag opgeleiden. Dit kan volgens TNO-onderzoeker Lando Koppes ook een verklaring zijn voor het hoge percentage ict'ers dat zegt door te willen werken tot en zelfs na zijn 65e. 'Ict'ers zijn bovengemiddeld hoog opgeleid.' Uit het onderzoek blijkt verder dat de verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de werkbereidheid niet zo groot zijn. Vrouwen geven wel vaker aan dat ze nog niet zeker weten of zij door willen werken tot zij 65 jaar zijn.

NEA is een grootschalige jaarlijkse enquête onder Nederlandse werknemers. In totaal zijn ruim 22.000 mensen uit alle mogelijke branches door TNO ondervraagd, waarvan bijna 600 ict'ers. TNO heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het CBS, met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alles prima zolang 'werkbereidheid' maar evenredig gekoppeld is aan eenieders greep uit de gemeenschappelijk opgebrachte gelden.

Mijn aanname/hoop is dat ICT'ers zich dat bovengemiddeld realiseren, danwel dat ze verwachten dat er nog 'leuk werk' voor ze is.

De helft wil doorwerken tot 65e. Van Piet Hein Donner moet dat 67 worden. Bij HP(-CDS) moet je weg omdat je te duur bent. Kennis en ervaring tellen niet. Schoolverlaters zijn stukken goedkoper. De aandeelhouders moeten tevreden gehouden worden. Wat nu?

Ach... zo'n door het ministerie gesteund onafhankelijk TNO-onderzoek zegt toch niks. Mensen maken de keus op het moment dat het zover is, op basis van mogelijkheden en argumenten die dan belangrijk zijn. Nu is veel belangrijker hoe groot de kans is dat een IT'er van 50+ nog daadwerkelijk perspectief heeft op (het behouden van) een baan tot 65 of zelfs 67 jaar. Dit geldt niet alleen voor IT'ers uiteraard.
De markt wil geen oudere werknemers, om welke terechte of onterechte redenen dan ook, en alle gedoe over langer doorwerken laat zien dat ook de samenleving deze last niet kan- of wenst te dragen. Dit is de realiteit van dit moment. Dus, wil je later wat te kiezen hebben, zorg dan nu goed voor jezelf, zolang het nog kan. Reken in ieder geval niet op ons (de samenleving) ook niet als je inmiddels 60 bent, en na 40 jaren je steentje bijgedragen te hebben, werkloos wordt.

Ik neem aan dat dit 'kwart' het gedeelte van de ICT-populatie betreft die zijn afgescheept met zo'n woekerpensioenpolis. Waarbij het op te bouwen pensioen dus volledig via beleggingen tot stand komt incl. bijhorende forse inhouden wegens 'kosten' die de verzekeraar maakt. En dus totaal niks oplevert op de pensioendatum. Die gasten willen niet doorwerken, maar MOETEN doorwerken om brood te kunnen eten....

'Wil' doorwerken of 'moet' doorwerken?

Omdat inhalige graaiers pensioenen en anderszins oudedag voorzieningen hebben laten verdampen...

ps: dan moet er wel werk zijn! Menig IT-er voelt zich nu al als melaatse senior behandeld omdat je toevallig 45+ bent!

Helemaal onzin, doorwerken tot 67. Nog drie jaar leven en dan ben je dood. Wat gebeurt met al dat geld dat je betaald hebt voor je pensioen, natuurlijk naar de overheid. Ik vind echt gek dat mensen door willen werken tot hun 67ste. Wat wil je daarmee bereiken?? Geniet van je leven man...

Zoals terecht opgemerkt dreigt de oudere werknemer de paria van de hedendaagse samenleving te worden. De regering wil ons langer laten doorwerken, maar de meeste werkgevers willen van ons af. En dat terwijl velen van ons (incl. ikzelf, inmiddels 57 jaar oud) al vanaf ons 16e jaar werken en via voortdurend bijscholen op een hoger niveau zijn gekomen en daar proberen te blijven. Bij mijn werkgever (ja, ik ben een van de gelukkigen die nog steeds een baan heeft) volgen we bv. alleen dit jaar alweer 5 bijscholingscursussen. Zowel qua inspanning als financiëel hebben wij ons steentje dus al meer dan bijgedragen aan de samenleving. Mocht je echter zo ongelukkig zijn dat je vanwege je leeftijd uitgekotst wordt, dan mag je straks nog van een jaartje ww genieten om vervolgens alles wat je opgebouwd hebt te verkopen in de hoop dat je het tot je AOW uit kunt zingen. Want ook op een afkoopregeling wordt de kleine man tegenwoordig al door het UWV gepakt. Dus ja, dan wil je wel tot je 65e blijven werken.

Ben het eens met HdB.
Ik ben 63, zoals het er nu uitziet kan ik gelukkig voorlopig nog blijven werken, maar wie kent mijn persoonlijke omstandigheden over 2 jaar? Die enquete zegt dus inderdaad niks.
Trouwens: De "Waarom wil je doorwerken" vraag hierboven ook niet, je kunt namelijk zovaak stemmen als je wilt (geen adresherkenning dus).

Ik ben 51 en wil nog een paar jaar werken. Mijn man en ik hebben de laatste 33 jaar keihard gewerkt, mijn man 6 dagen per week, ik 4 dagen en ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan. We hebben ons inkomen goed belegd en gaan over een paar jaar rentenieren. We hebben de AOW en pensioenuitkering helemaal niet nodig. Dus daar worden we niet zenuwachtig van. Het enige wat roet in het eten kan gooien is dat onze gestapelde stenen omvallen door terroristische aanval of natuurramp. Want daar kan je je niet tegen verzekeren. Het leuke is dat ons inkomen uit beleggen straks ook naar de kinderen gaat die dan ook feitelijk niet meer hoeven te werken. Daar kan geen pensioenfonds tegenop.

"Het leuke is dat ons inkomen uit beleggen straks ook naar de kinderen gaat die dan ook feitelijk niet meer hoeven te werken. Daar kan geen pensioenfonds tegenop."

@Kitty:
Vergeet echter de geldhonger van de Belastingdienst en de Europesche Unie niet (zolang deze nog bestaan) en de incompententie van de mensen in "Den Haag" die zichzelf alleen maar verrijken over de ruggen van alle onderdanen die verplichtig worden te werken tot hun dood.

Doorwerken tot 67 jaar? Ik vind doorwerken tot 16:00uur al lang zat!

Kijk eens op http://www.tno.nl/content.cfm?context=markten&content=case&laag1=52&item_id=107 voor het onderzoek.

En tracht eens na te gaan of hetgeen in bovenstaand artikel staat juist is en zo-wie-zo voor ict-ers geldt.

Ik heb nu al niet genoeg betaald werk, en teer in op spaargeld. Wie neemt deze oudere jongere eerst maar eens aan? En dan wil ik best door tot 67, om het geld, en om ook samen leuke dingen te doen.

Het bedrijf wil jong en dynamisch ogen, dus oude rotten zijn een doorn in het oog. Bij vele bedrijven wordt je functie overbodig. Ouderen moet je blijven opleiden, terwijl schoolverlaters vaak recentere theoretische kennis hebben, dus die haal je binnen en vervang je weer door nieuwere exemplaren na enkele jaren, dan blijven ze ook goedkoop

Leuk en interessant. Maar is er wel werk voor deze mensen als een solicitant van 40 al nauwelijks in overweging word genomen in de ICT? Er zijn vele getalenteerde oudere ontwikkelaars van bijv. mainframe applicaties. Deze mensen zijn prima krachten maar krijgen geen nieuwe baan. Ik heb bedrijven gezien waar zulke potentiele nuttige krachten (sommige zijn gewoon goed in hun vak) elke dag hun tijd verdoen met een spelletje kaarten. Voorlopig is de ICT markt gewoon verzadigt en het lijkt erop alsof dat alleen erger word met alle outsourcing. Doorwerken? Onmogelijk in de ICT.

Ik zou best tot mijn 70ste willen doorwerken, maar het probleem is dat ik niet aan het werk komt door gebrek aan vacature's, want offshoring is een hype.

In de IT zal binnen de kortst mogelijke keren weer een schreeuwend gebrek aan mensen ontstaan. In de komende tijd spelen 4 effecten een rol.

1. De tijdens de kredietcrisis uitgestelde projecten worden nu alsnog uitgevoerd.
2. Het babyboom-effect komt binnen de IT eerder, omdat de IT-ers, die wél eerder willen stoppen met werken, vaak de middelen wel hebben om het ook te doen.
3. Door de kredietcrisis is het er bij veel werkgevers niet leuker op geworden en is de groep mensen, die dat zat zijn en dan maar liever stoppen gegroeid.
4. Zo langzamerhand komen steeds meer bedrijven terug van outsourcing en offshoring, door schade en schande wijs geworden.

@Jan Een prettig vooruitzicht inderdaad. Tel daarbij de babayboomgeneratie op die tussen nu en drie jaar met pensioen gaat en tel uit je winst. Mensen gaan het weer voor het uitzoeken hebben!

Maar ik ga niet meer terug in de ICT. Nog een keer wachten tot ik bij de eerste scheve economische scheet weer op straat gezet word? Nooit meer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-10T10:09:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.