Aantal werkloze ICT'ers daalt minimaal

In september 2010 daalde het aantal werkzoekende automatiseerders licht tot 10.269. In de maanden augustus en juli lag het aantal werkloze ict'ers op respectievelijk 10.381 en 10.314. Al vanaf november 2009 ligt het aantal werklozen in de ict-sector op iets meer dan tienduizend, met een piek in de maand februari 2010 (10.524). Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Volgens het UWV Werkbedrijf is de algehele werkloosheid afgelopen september met tweeduizend gedaald tot 412.000. In augustus telde de uitvoeringsinstantie nog 414.000 werkzoekenden. Sinds een half jaar daalt de werkloosheid in Nederland met gemiddeld zesduizend personen per maand.

In de ict-sector is zo'n dalende trend minder duidelijk zichtbaar. Soms daalt het aantal werklozen in een maand wat, soms is er een lichte stijging zichtbaar. In de gegevens van het UWV is ook de technische automatisering meegenomen. Die tak heeft met 515 werkzoekenden in september veel minder last van de economische dip dan de administratieve automatisering (9.531 werklozen). Ook is er nog een categorie wetenschappelijke ict, waarbij 223 mensen op zoek zijn naar een baan. Van de 9.531 werklozen uit de administratieve ict hebben 3.776 automatiseerders een middelbare beroepsachtergrond; 5.755 mensen werkten in hogere functies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aantal werkloze icters daalt minimaal.

Erg vreemd als de bedrijven, met regelmaat staan te schreeuwen dat ze een te kort hebben aan ict personeel.

Er zijn minder ict-ers nodig door outsourcing naar India , Oostblok ed en de goedkope kenniswerkers, dus eenmaal werkeloos, wordt je wel ouder , maar blijf je niet meer nodig

Ik zou wel eens willen weten wat de leeftijdsverdeling is van deze werkloze ICT-ers. Jammer dat dit niet vermeld wordt. Het zou me niet verbazen als daar in verhouding veel 50-plussers bijzitten. Als 50 plusser kom je niet meer aan de bak, ook al heb 25 jaar ervaring en een academische opleiding.

Met alle respect, maar mensen die én in de IT zitten én bij het UWV zitten zijn nou niet de meest hoopvolle figuren.

Ik heb er een hoop van aan m'n bureau gehad voor een sollicitatie, 't is niet veel soeps.

Als je gewoon bent bijgebleven in de IT dan heb je banen voor het kiezen.

Van 414000 naar 412000 totaal werkzoekenden is 0,5%. Het aantal werklozen in de ICT daalde met meer dan 1%. Je zou dus kunnen stellen dat de ICT het twee keer zo goed doet.

Klaas, eh, zeg dat maar eens tegen die 45-plusser die een sloot papieren heeft, over meer dan 20 jaar relevante ervaring beschikt en tot op de laatste werkdag is bijgebleven, en desondanks op staat is gezet. En weet je waarom? Omdat een jongere gast een paar roteuro minder per maand kost!

Dus kom me niet aanzetten met "het is niet veel soeps", zolang werkgevers menen nog altijd voor een appel en een ei het schaap met de 5 poten te kunnen vinden en elke werknemer in geld uitdrukken zal er niets aan die mentaliteit veranderen. Je zou om te beginnen eens kunnen besluiten om die werknemers gewoon als mensen te zien in plaats van geldmachines.

Gelukkig is de markt in rap tempo aan het veranderen en zorgt dat er in no-time voor dat jij met jouw instelling over een jaar of twee niemand meer vindt. Dan zeggen de werknemers namelijk van jou dat je niet veel soeps bent.

@Paul: de vraag die je stelt is verkeerd. Bedrijven schreeuwen dat ze niemand kunnen vinden van 25 met 15 jaar ervaring en die voor het minimumloon wil komen werken.

@Klaas.

wat u nu zegt is iedere werkloze icter over 1 kam scheren en de redenen waarom een werkloze icter niet aan de bak meer komt, bij de werkloze icter neer te leggen.

ik, en redelijk wat andere icters houden wel degelijk hun kennis bij doormiddel van scholing en studie. je moet wel, anders word de kans op een baan binnen de ict snel kleiner. stilstand is achteruitgang, zeker in de ict.

ik neem aan dat je op zijn minst de moeite doet om cv's van de solliciterende mensen eens door te nemen en eens te kijken naar hun laatst genoten opleiding, cursus of certificering en wanneer deze behaald is. dan had je ook geweten of de sollicitanten gemotiveerd zijn en de moeite doen om bij te blijven en aan u eisen voldoen.

als een werkloze icter niet gemotiveerd is, zal hij/zij ook geen moeite, tijd en geld spenderen om bij te blijven. dat betekend dus ook een studie/leer gat in hun cv. vrij simpel eigenlijk, als u mensen selecteerd op hun recente kennis en vermogen om bij te blijven.

@thomasb

je vergeet de hbo/wo eis en tot 25 jaar?

hadden we niet laatst een mr Donner die, om de jeugd werkloosheid te bestrijden, geregeld heeft dat de werkgever, mensen onder de 27, 4 keer een contract kan geven i.p.v. 3 keer en ook ervoor wil zorgen dat voor jongeren, tot 24 jaar, de werkgever ook geen premie's meer hoeft te betalen.

@Paul, Niet dat het voor mij aktueel is, ik zit prima,
maar ik heb een jaar of 5 geleden wel eens her en der gesoliciteerd.
Ik ben in mijn hele carriere maar een maal iemand tegen gekomen die begreep wat er in mijn c.v. allemaal vermeld staat.
De hele markt zowel kwa werkgevers als kwa werkzoekenden beperkt zich tegenwoordig tot MicroSoft en kantoorautomatisering en wat onnozelle hosting.
Het is niet zo vreemd dat werkgevers daar wel genoeg mensen voor kunnen vinden.
Wil je bij blijven, dan moet je niet aleen af en toe wat nieuws op je cv bijtikken, maar vooral een deel van je vrije tijd besteden aan het uitzoeken van zaken die je buurjongen net als de rest in de straat nog niet beheerst.
Ook ik vind de opmerking van Klaas een rotopmerking, maar ik kan maar al te goed begrijpen wat hij bedoeld.
Ik zie maar al te vaak dat ICTers zich een deftige titel aanmeten, terwijl hun kennis ver onder de maat is.
Overigens zou ik bij Klaas ook niet aan de bak komen want ik weet niets van MicroSoft af en daar ik genoeg andere dingen beheers wil ik dat graag zo houden.

@Pascal,

op zich heb je wel gelijk, het is tegenwoordig microsoft wat de klok slaat. zonder mcse en mcitp word je bij een sollicitatie gesprek niet meer serieus gevonden, en dit speeld al een aantal jaren. tot 2005 heb ik eigenlijk altijd werk gehad, zonder papieren, maar daarna, nope, ga jij eerst maar eens het mcse halen. een veel voorkomde reactie op sollicitaties.

nu zijn we bijna 6 jaar verder, mcse 2000/2003 en mcitp op zak, aangevult met diverse andere ms certificeringen, leverd alleen tijdelijk werk op. vandaar dat ik dit jaar bv. ook citrix en sharepoint erbij ben gaan doen en ook daar mijn certificeringen gehaald heb. het was niet gemakkelijk, maar toch blij dat ik het gedaan heb. zoals je ziet zit ik niet stil. volgend jaar hoop ik verder te kunnen gaan met het hbo.

het grootste probleem voor mij is toch het niet hebben van een hbo en ook de leeftijd. aan het hbo is iets te doen, aan de leeftijd helaas niet.

Goed verhaal van Henk richting Klaas met zijn niet veel soeps? Haha misschien zijn ze zelf wel niet veel soeps met die hufters mentaliteit. Er komen echt wel betere tijden voor de werknemers.

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-28T09:50:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.