ICT-bedrijven zijn populair als werkgever

Macaw scoort beste in Intermediair Beste Werkgeversonderzoek

Ict-dienstverlener Macaw is door het weekblad Intermediair uitgeroepen tot beste werkgever van 2010. Ook andere ict-bedrijven scoren hoge ogen in het lijstje van vijftig werkgevers. Caesar Groep, Ormit, Ciber en Info Support staan ook in de top tien. Vorig jaar voerde Rabobank de lijst aan en was Caesar Groep met een zesde plek het best scorende ict-bedrijf. Macaw werd toen zevende.

In het onderzoek is gekeken naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en ook onder meer naar diversiteit, ziekteverzuim en inspraakmogelijkheden van werknemers. Bovendien zijn meer dan tienduizend medewerkers ondervraagd over hun tevredenheid. De uiteindelijke rangorde is gebaseerd op een combinatie van het arbeidsvoorwaarden- en het werktevredenheidsonderzoek.

In 2008 stond Macaw ook al bovenaan de lijst van het Intermediair Beste Werkgeversonderzoek.

Auto van de zaak

Macaw krijgt een 7,3 voor zijn arbeidsvoorwaarden en een 7,8 voor zijn medewerkerstevredenheid. 90 procent van het personeel heeft een auto van de zaak. Er staan weinig bedrijven op de lijst van vijftig die een hoger percentage lease-auto's hebben. Alleen bij branchegenoot Info Support rijdt 91,8 procent in zo'n wagen.

Het Intermediair Beste Werkgeversonderzoek 2010 is gebaseerd op een arbeidsvoorwaardenonderzoek (waaraan 77 organisaties deelnamen) en een werktevredenheidsonderzoek (onder 10.571 werknemers van 65 organisaties). Alleen organisaties met meer dan honderd personeelsleden konden deelnemen.

ICT-WERKGEVERS

De ict-bedrijven in de ranglijst van Intermediair staan op de volgende plaatsen:

1: Macaw (2009: 8)
3: Caesar Groep (2009: 6)
9: Ciber (2009: 30)
10: Info Support (2009: 26)
13: 2Organise (2009: 21)
32: Sogeti (2009: n/a)
50: Planon (2009: n/a)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Oh jee! De werknemers moeten wel tevreden zijn want..., 90 procent van het personeel heeft een auto van de zaak! En euh, als ik die nou eens niet wil hebben?? Ik ben alleenstaande vader, ik heb een dure hypotheek na de scheiding, en ik wil helemaal geen 25% bijtelling, en ik heb ook geen zin om een administratie bij te houden. Ja, ik ben weer de uitzondering, en ik heb er ook een keer grote last mee gehad met een werkgever, toen ik van die bak af wou! Iedereen zat daar met grote ogen van verbazing weet je, en ik moest voor ziezoveel het lease contract afkopen. Maar niet iedereen wil een lease auto dus! Verder wil ik ook geen mobiele telefoon, want ik wil thuis niet over me werk gebeld worden, ik wil geen laptop, want ik ga thuis ook niet werken. Thuis heb ik namelijk genoeg andere dingen te doen. Mijn dochter helpen met haar huiswerk, opruimen, de afwas, de was, whatever.

Jammer dat ik niet lees waarom Macaw echt zo'n geweldige werkgever is. Die auto van de zaak boeit mij echt niet. Die kies ik liever zelf. Welke dingen ik belangrijk vind: leuke collega's die niet met de neus omhoog lopen en alleen aan eigen belang denken, genoeg vrije dagen, flexibele werktijden, ruime studiemogelijkheden om bij te blijven en je kennis uit te breiden, professionele ondersteuning wanneer je het werk zelf even niet aankunt. Vriendelijke baas die zich kan inleven en ook een beetje verstand heeft van jouw werk.

Wat een vervelende werknemer ben jij Marc, zou je vrouw om dezelfde reden... naja... laat ook maar!

De nadruk ligt in het artikel wel erg op het bezit van een leaseauto, waarmee inderdaad gesuggereerd wordt dat een leaseauto toch wel doorslaggevend is voor medewerkerstevredenheid. Raar. Want een leaseauto is voor zakelijk rijden en dat betekent dus dat je veel in die bak zult moeten zitten om lekker in de file te gaan staan en naar die altijd ontevreden klant te rijden, omdat je eigen tarief weer omhoog gaat en Macaw meer salaris moet gaan betalen. Of doet Macaw dat soms ook echt?? Wow, dat is dan zeker een uitzondering op al die andere ict-bedrijven.

De leaseauto is iets waar je goed over moet nadenken of je die wel wilt hebben. Naast zaken als bijtelling en eigen bijdrage belemmert de auto je in een stap naar een volgende werkgever!!
Zelf wilde ik overstappen maar dan moest ik het contract afkopen voor 5k. Ik kon me toen niet voorstellen dat dat mocht, maar alle grote ict-bedrijven schijnen dat op die manier te doen.

Inmiddels bij een bedrijf waar ik een goede reiskostenvergoeding en reisTIJDvergoeding, als ik verder weg moet, krijg.

Heerlijk, eigen auto, netto ging ik erop vooruit, en als ik naar Lutjebroek moet krijg ik hiervoor aanvulende vergoeding in uren.

@JovdH: In een gerelateerd artikel kun je lezen dat Macaw-werknemers een jaar eerder de inhoud van hun werk beoordeelden met een 8,7, de vrijheid in het werk met een 8,4 en de werksfeer met een 8,9.

Het zal dus echt wel om meer zaken gaan dan de leaseauto's. Bij de grote ict-jongens kun je ook een leaseauto krijgen, maar die werkgevers zie je nooit in de top van populairste ict-werkgevers... Wat mij ook helemaal niet verrast.

@Robbie, ik had inderdaad precies hetzelfde probleem. Ik deed niks met die bak, en tot mijn grote verbazing moest ik 3000 euro betalen voordat ik weg mocht. En de verbazing bij mijn ex werkgever was ook groot. 'Je neemt die auto toch mee? Nee? Maar dan heb je geen auto, een mens kan toch niet zonder auto??' Paniek! En 'ongelooflijk', maar ik ben juist een fantastische vader en (ex) man, OMDAT ik zo'n vervelende werknemer ben. Dat lijkt me dus logisch!

Toch leuk hoe landen kunnen verschillen. In België de dikke leasebakken en nog nooit iemand gehoord van afkopen contract, auto is toch van de leasemaatschappij? Concurrentiebeding? Zo rechtsgeldig als een drol hier.

@Kasper ik snap ook wel dat er bij Macaw meerdere dingen spelen dan alleen de lease-bak. Het is de slecht schrijvende journalist zelf die dat direct, zonder nadenken of uitzonderingen, aan 'goede arbeidsvoorwaarden' koppelt.

Het draait kenlijk allemaal om de spiegeltjes en de kraaltjes. Waneer word de ict-wereld eens volwassen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-02T10:15:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.