ICT-werkgever voelt niks voor wervingsbureau

Externe wervers begrijpen kritiek van ict-dienstverleners

Ict-bedrijven voelen weinig voor het inschakelen van werving- en selectiebureaus. Dat blijkt uit navraag door Computable bij diverse grote dienstverleners. Zij vinden hun personeel liever op andere manieren. De wervingsbureaus begrijpen die keuze wel, maar zeggen desondanks toegevoegde waarde te kunnen bieden.

Volgens de ict-dienstverleners is het achterhaald om een extern bureau in te schakelen om nieuwe medewerkers te werven. Het zou onpersoonlijk zijn en ook de kosten werpen een drempel op voor de werkgevers. Daar komt bij dat het  voor personeelsmedewerkers een stuk gemakkelijker geworden is potentiële medewerkers te benaderen nu ze toegang hebben tot sociale media.

Recruitmentmanager Bianca Verburgt van Logica voegt daaraan toe: 'Onze eigen kracht en naam zijn sterker dan die van de bureaus', stelt ze. 'Daarom doen we 95 procent van onze werving zelf. Slechts een enkele keer, bijvoorbeeld als we een architect of een directielid zoeken, schakelen we een werving- en selectiebureau in.'

Extreem kostbaar

Medewerkers van werving- en selectiebureaus begrijpen het standpunt van de dienstverleners. 'Ik kan de uitspraken van de hr-directeuren alleen maar beamen', zegt managing ict-recruiter Marcel van der Meer van recruitmentbureau Klikwork. 'Veel wervingsbureaus zijn blijven hangen in het werven tegen ouderwetse tarieven. Voorheen was het extreem kostbaar om een netwerk te onderhouden en daardoor waren de tarieven beter te rechtvaardigen.'

Ook directeur Petra van Trommel van wervings- en detacheringsbureau Astrorium kan zich het standpunt van de dienstverleners voorstellen dat de kracht en de naam van het bedrijf sterker zijn dan die van de wervers. Toch vindt ze dat een werving- en selectiebureau toegevoegde waarde heeft.

Werven via LinkedIn

Van Trommel: 'Het is voor veel kandidaten belangrijk dat ze een objectieve toelichting krijgen over het bedrijf, bijvoorbeeld over welke loopbaanmogelijkheden ze er hebben. Een werving- en selectiebureau kan dat namelijk afzetten tegen de mogelijkheden bij andere werkgevers en samen met de kandidaat de beste keuze maken.'

Ook stelt de directeur dat het efficiënt werven een taak is waar werkgevers eenvoudigweg niet genoeg tijd voor hebben. Van der Meer vindt bovendien dat ict-dienstverleners niet genoeg expertise hebben om 'ict'ers te bereiken en te bewegen'.

Desondanks lijken de werkgevers toch de voorkeur te geven aan werven via bijvoorbeeld LinkedIn en de kennissenkring van medewerkers. Verburgt: 'Ik betaal liever mijn collega's een bonus als ze een nieuwe medewerker aandragen, dan dat ik een bureau betaal.' Ordina's recruitmentmanager Annelies Bos ziet daarnaast heil in het organiseren van evenementen. 'We hielden laatst een diner bij kaarslicht. Dat was een groot succes, omdat we persoonlijk konden kennismaken met iedereen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ordina heeft meer dan 75 openstaande vacatures op de site staan. Benieuwd wat Ronald Kasteel hiervan vindt. Enorm omzet verlies op openstaande deta-opdrachten.

Toch maar eens een bureau bellen?

He he eindelijk! Er word weer een in-efficiente tussenlaag weggeperst tussen werk-aanbieder en werk-zoeker. Ga zo door werk-aanbieders!
Goed personeel kun je zelf ook werven (en behouden).

IDEETJE:
Wat dachten jullie van een Marktplaats /Werkspot voor ict-klussen? Dan kun je zelf rechtstreeks klussen plaatsen, en rechtstreeks ZELF in concact komen met IT Specialisten. (zonder alle dure tussenliggende overhead kosten van een "wervings en selectie buro) ..

Dan gaat je interne HRM afdeling ook eens geld opleveren
Ik zeg DOEN!

Aan RV:

Ideetje?? marktplaats/ werkspot?? Ik weet niet hoe jij de afgelopen jaren gesolliciteerd hebt, maar monsterboard, Freelance.nl, etc. bestaan echt al een tijdje en ook de IT organisaties zelf hebben daar toegang tot.

Voor de dagelijkse boodschappen ga ik ook naar de supermarkt. Wil ik iets delicaats dan bezoek ik de speciaal zaak. Ga ik uit eten dan kies ik voor iets aparts op de kaart, Iets wat ik thuis niet eet of proef.
Volgens mij is het ook zo in Werving en Selectieland.
Alles wat standaard is hoeft niet via bureaus te gaan.
Alles wat echt speciaal is moet langs bureaus gaan want dan pas krijg je een redelijk aanbod van kwalitatief goede mensen waaruit het moeilijk kiezen is.
Selectie is een vak en geen vraag het je goede kennis activiteit!

Kop hoort te zijn 'ICT-Werkgever en ICT-Werknemer voelen niks voor wervingsburo'.

Neen, ik heb het niet zo op die 'mensen leurders'.

@Peter: Mee eens! Ik heb het ook niet zo op die 'Head-Hunters', ze geven je alleen maar valse hoop, door overdreven verwachtingen te kweken, die ze zelf niet een kunnen waarmaken.
W&S is een branche die zijn eigen dood waar maakt, zijn eigen graf graaft.
Loze beloftes - daar zijn ze goed in!

[Business analist] voor [3 maanden] in [Flevoland] voor [3000 bruto] per maand....

Dit is niet een letterlijke tekst, maar ongeveer het niveau van het soort scripted/losse flodder mails, die ik zo nu dan van de bekende W&S bureaus mag ontvangen. ik heb de MISMATCHES (4 stuks) tussen haken geplaatst.

Tja, als je hier al flink de plank mis slaat..

Overigens ben ik op dit moment niet op zoek.

Voor mij hebben deze bureaus afgedaan. Afgelopen week kwam het voor, dat ik van mijn chef de vraag kreeg of mijn zus bij zijn concurrent aan het solliciteren was....
De zorgvuldigheid en confidentialiteit was hier ver te zoeken. Bij navraag wie hiervoor verantwoordelijk was, kreeg ik een flauw excuus email en een verder stilzwijgen.

@Henriette, lijkt me inbreuk op de wet op registratie persoonsgegevens.
kleine moeite om het wervingsclubje in kwestie op de zelfde manier te kakken te zetten.

@recruiter, ik zou wel link uitkijken mijn c.v. op monsterbord te droppen. ben blij dat ik niet meer dagelijks detacheerders aan de telefoon heb.
De meeste zijn gewoon cv-schuivers, dat is een vak dat je gewoon bij de Mediamarkt of bij Dixons kunt leren al heet het daar dozen-schuiven.

Ja er bestaan goede requiters, en ja ik ben die ook al tegengekomen maar Nee, ik kom ze niet dagelijks tegen.

Recent nog met een W&S-bureau gesproken over een vacature. Op gesprek werd ik afwisselend agressief en defensief bejegend door de ,in mijn ogen veel te onervaren, recruiter. Op alle ins en outs in mijn CV werd heel negatief en vervelend ingegaan, en alle vragen die ik stelde over de vacature of het bedrijf werden afgedaan met "je probeert mij nu de vacature voor jou te laten invullen".

NOOIT meer een W&S bureau voor mij.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-09T11:31:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.