'Kans op ICT-baan verschilt per regio'

Startende ict'ers hebben in de ene regio veel grotere kansen op het vinden van een stageplaats of baan dan in de andere. Dat meldt kenniscentrum Ecabo. Het gaat om functies op mbo-niveau. De verschillen zijn bijvoorbeeld zichtbaar voor de applicatieontwikkelaar.

Het kenniscentrum publiceert zijn bevindingen in het rapport 'Perspectief op werken en leren in de ICT 2010'. Daarin staat bijvoorbeeld dat er landelijk veel vraag is naar applicatieontwikkelaars, maar dat dit niet wil zeggen dat starters snel een stageplek of baan vinden. Zo zou de zoektocht in Zuid-Nederland een stuk moeilijker zijn dan in de rest van het land.

Ict-beheerder

Ook de ict-beheerder en de netwerkbeheerder op mbo-niveau vier krijgen te maken met grote verschillen. In Noord- en Oost-Nederland zouden ict-beheerders minder in trek zijn dan in de rest van het land. Voor de netwerkbeheerder is het juist lastig solliciteren in het noorden en zuidwesten.

Ecabo kwam tot die conclusies door eigen onderzoeksgegevens te combineren met cijfers van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook niet starters hebben het lastig in het noorden. Ik woon in het noorden. Ik zoek al 4 maanden te pletter naar een baan. Heb een ICT Beheerder opleiding op MBO niveau 4 plus een MCDST certificaat.
Ik ben 30 en heb nu zo'n 10 jaar werkervaring opgedaan. Dat lijkt bij de meeste werkgevers net genoeg voor een callcenter baantje á 8 euro bruto per uur. Sommige werkgevers plaatsen zulke belachelijke eisen dat je er om moet lachen en huilen tegerlijkertijd. De vacatures hier zijn of veels te slecht betaald of hebben veels te hoge eisen. Normaal eisende ict vacatures zijn bijna niet te vinden hier in het noorden.

Ligt dat ook niet aan het feit dat er steeds meer mensen op de markt komen met een dergelijk profiel? En dat het aanbod minder snel groeit dan het aantal potentiële kandidaten voor deze functie?

Een beetje kort-door-de-bocht artikel zonder het concreet te maken.

@JasonCR
De marktwerking is ook zo dat als er veel kandidaten beschikbaar zijn, dat ze de beste zoeken voor het minste geld. Dat zie je overigens nu ook veranderen in de markt

Jason, misshien moet je eens gaan nadenken om je HBO diploma te gaan halen.

succes.

@Jorn, ik denk dat er steeds minder mensen op de markt komen. redelijk wat mensen stappen uit de ict en er komen ook steeds minder nieuwe mensen in de ict, omdat bv. de werk zekerheid in de ict steeds minder word, kijk maar naar de ontslagen die gevallen zijn, de afgelopen 2 jaar. kijk eens naar de hoeveelheid ict opleiders, dat is de laatste jaren ook behoorlijk minder aan het worden omdat ze niet genoeg mensen in de opleiding krijgen. bij mijn laatste opleiding hebben ze een half jaar nodig gehad om 20 cursisten bij elkaar te krijgen om de opleiding door te laten gaan. dat is niet gelukt en wij zijn gestart met maar 17 mensen.

Beste Paul,
Dat klopt dat in lesgevenland heel moeilijk aan de bak te komen is sinds de internetbubble 2001. Ik gaf ook al jaren klassikaal les maar daarna kwam het "voor de docent" saaie e-learning en gelukkig ook 1 op 1 maatwerktrainingen. Het is dan bijna vechten om die cursisten. Ik geef zelf nu aan senioren thuis les en ondersteuning. En dat bevalt voorlopig prima. Consultants hebben het moeilijk om MS-Office cursussen te verkopen. Tenzij je specialistische trainingen kan geven als Access en Project en programmeren.

@JasonCR, MBO met MCDST is een servicedesk profiel voor IT-ers die net van school komen. Jij bent 30 met 10 jaar werkervaring maar je hebt niks aan studie gedaan. Je marktwaarde is extreem laag dus je krijgt ook weinig loon aangeboden.

Met een MBO opleiding met MCDST word het overal erg moeilijk om werk te vinden. ik ben zelf nu over de grens aan het kijken voor werk omdat ik hier niks kan vinden. studie verhoogd je kansen. als je in de ww zit zou ik me zekere aanmelden en beginnen met een hbo opleiding.

eenmaal in de bijstand word het erg moeilijk om nog toestemming te krijgen voor HBO studie. ik heb gisteren nog een gesprek gehad met de sociale dienst en zij waren er achter gekomen dat ik informatie had gevraagd om mijn mbo diploma te upgraden of om aan het HBO te beginnen. ze lieten me heel duidelijk weten dat van verdere scholing geen sprake kan zijn.

ik heb ze al laten weten dat ik toch zal blijven doorgaan met studeren, of zij dat wel of niet willen. ik doe het niet voor hun, maar voor mij zelf om een betere positie te krijgen op de arbeids markt.

dit is iets wat ze maar niet kunnen begrijpen bij een sociale dienst. ze moeten blij zijn als er mensen zijn die iets aan hun positie willen doen om uit een uitkering te komen.

@Paul,

Jouw studie kost gewoon veel geld en geeft geen baangarantie. Als je klaar bent wordt je werk uitbesteed aan de opkomende ict-landen.
Begin nou eerst eens met correcte spelling van werkwoordsvormen. Das alvast gratis.

@JasonCR
Wat er door bedrijven gevraagd wordt, dat kan nog wel eens behoorlijk overdreven zijn. Laat het je niet afschrikken, gewoon op zo'n functie solliciteren. Daarmee laat je zien dat je zelf het vertrouwen heb dat je het kan. Blijf positief denken, daarmee zie je eerder mogelijkheden die er zijn, anders zie je vooral de onmogelijkheden, zoals de eisen die er gesteld worden. Uit ervaring weet ik dat het lastig is, zeker naar mate je langer werkzoekend bent, maar je zal zien dat het werkt. Succes.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-13T16:12:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.