Coalitie pakt krapte ICT-arbeidsmarkt aan

Om tekorten op de ict-arbeidsmarkt in de toekomst te voorkomen, wordt het strategisch samenwerkingsverband ICT-onderwijs & bedrijfsleven opgericht. Ondertekenaars van het convenant en lid van de coalitie zijn het CIO Platform, Ecabo, ICT~Office, de HBO-I Stichting, de Informatica Kamer, het Informatiekunde Platform Nederland en de Kenniskring ICT van de MBO Raad.

In de samenwerking zijn vrijwel de volledige vraag- en aanbodzijde van de ict-markt, mbo-, hbo- en academische ict-opleidingen vertegenwoordigd. De doelstelling ligt bij het vergroten van de instroom en het verminderen van de uitval uit het onderwijs, het verbeteren van de doorstroom tussen ict-opleidingen en een versterking van de aansluiting van het ict-onderwijs op het ict-bedrijfsleven. Partijen streven naar concrete resultaten, zoals het benaderen van schooldecanen en het identificeren en verder verspreiden van best practices in de samenwerking tussen individuele ict-opleidingen en bedrijven.

Imago ict verbeteren

Binnen enkele jaren worden aanzienlijke tekorten op de ict-arbeidsmarkt verwacht, zowel bij ict-aanbieders, ict-gebruikers als in het ict-onderzoek. Hierdoor komt de kenniseconomie in gevaar. Ict'ers zijn nodig om het noodzakelijke innovatievermogen te realiseren, met de toepassing van ict in economie en maatschappij. Meer jongeren moeten worden gestimuleerd om te kiezen voor hun toekomst met ict, een toekomst die uitdagend en perspectiefvol is. Om dat te bereiken zal het imago dat jongeren, hun ouders en decanen van ict hebben, moeten worden verbeterd.

Het ict-onderwijs werkt al jaren aan een hogere aantrekkelijkheid van de opleidingen en het ict-bedrijfsleven ontplooit verschillende activiteiten om jongeren te interesseren voor een toekomst met ict. Nu wordt een volgende stap gezet met de oprichting van genoemd strategisch samenwerkingsverband. Het is voor het eerst dat een zo brede coalitie is gevormd om dit probleem aan te pakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De bekende bla-bla. Er wordt voorbijgegaan aan het feite dat veel jongeren niet de ICT in willen vanwege het gebrek aan baanzekerheid in deze zeer conjuncteur-gevoelige sector. Verder is de werving van ICT'ers in het buitenland versloft en ook dat zal alleen maar tot meer tekorten leiden.

Dit probleem kun je alleen oplossen door bedrijfskundige ICT'ers in te zetten op managementplekken binnen de ICT, waar nu nog economen zitten. In plaats van specialistische managers te gebruiken willen veel bedrijven nog werken met managers die niet begrijpen hoe IT in elkaar zit. De kenniseconomie komt in gevaar doordat veel managers niet inzien dat ICT een vak is waarvoor specialisten nodig zijn. Niet iedere manager is in staat om als ICT manager te fungeren.

De zoveelste vruchteloze poging...
I(C)T heeft kortweg twee imago's:
- de contactgestoorde slimme nerd in Zeeman-kleding met de dikke brilleglazen
- de Linux-vererende langharige hacker die leeft op koffie/cola/pizza
Met geen van die twee wil de gemiddelde tiener zich vergelijken.

ICT is gewoon niet "cool". En dat ga je niet met een paar campagnes verbeteren.

De Nederlandse overheid heeft de mond vol van een kenniseconomie, maar beleid ondertussen een beleid dat haaks op hun woorden staat.

Om de ICT sector te verbeteren moet er meer gebeuren dan alleen een verbetering van het beeld dat mensen van ICT hebben.

"het verminderen van de uitval uit het onderwijs...versterking van de aansluiting van het ict-onderwijs op het ict-bedrijfsleven"

Dus je hoeft straks niet meer 3 jaar zowel OO te programmeren, te scripten, netwerken te configureren, projectplanning te maken, databases te ontwerpen/beheren, kosten/baten analyses op te stellen, GUI ontwerpen te maken, presentaties te geven (moet ik nog even doorgaan?) om 10 Windows clients en 1 Windows server te mogen beheren bij ?

Gewoon dezelfde valkuil als 2e fase onderwijs, veel brede keuzes, feedback vanuit vervolgtraject na afloop ipv onderzoek vooraf.

Dat ze potverdorie eerst eens werk maken van het aannemen van de 40-plussers die nu thuis zitten met een hele sloot aan papieren en ervaring! Maar nee, die kosten zogenaamd teveel geld. Dit is het gevolg van de lobby van het bedrijfsleven bij de overheid een paar maanden geleden, waarin ze aan de noodklok trokken toen bekend werd dat half Nederland binnen een paar jaar met pensioen zou gaan en dat arbeid schaars en dus duur zou worden.
Het is toch werkelijk godgeklaagd: eerst worden 40-plussers massaal op straat gezet, en als het tij keert roept het bedrijfsleven dat ze er niet zijn. De overheid die zoals altijd de oren laat hangen naar het bedrijfsleven knikt gehoorzaam ja en verschaft het bedrijfsleven een moreel mandaat om op de meest onorthodoxe manieren haar arbeidsbehoefte in te vullen.

Dat heet nou marktwerking. In tijden van overvloed dalen de prijzen, in tijden van krapte stijgen ze. Maar voor arbeids schijnt dat niet op te mogen gaan. Als het gaat om de belangen van de werkgevers mag het kennelijk alleen maar eenrichtingsverkeer zijn. Wel klagen over tekort aan personeel, maar als we wijzen op de overvolle databank bij het UWV kijken we de andere kant op. Het mag gewoon allemaal niets meer kosten. En zodra de werknemer het voor het zeggen krijgt op de arbeidsmarkt, begint de werkgever bij de overheid te huilen die vervolgens allerlei noodmaatregelen treft om het voor de werkgever zo gerieflijk mogelijk te maken. Let op mijn woorden: binnen een paar jaar gaan de grenzen weer open en wordt Nederland weer bevolkt door horden buitenlandse spotgoedkope medewerkers waar niet tegen op te concurreren valt.

Beroepsverenigingen NGN en Ngi erkennen ook een mogelijk tekort aan IT-Professionals in de komende jaren en zetten zich actief in om de IT-studies interessant te maken.

Ngi heeft een speciale afdeling voor studenten met diverse activiteiten en de vereniging reikt jaarlijks een prijs uit van € 5.000,- voor de beste afstudeerscriptie.

NGN laat studenten participeren in de community om zo contacten te laten leggen met IT-Professionals. Voor het uitvoeren van opdrachten binnen de NGN community kunnen studenten bij sommige opleidingsinstituten studiepunten verdienen.

Daarnaast worden in het komend jaar schoolbezoeken afgelegd door "spraakmakende" IT professionals om de keuze voor "het vak" te bewerkstelligen.

Vlacon, 12-01-2011 13:56: Er zijn nog een paar categorieen, namelijk:

- de snelle kortgeknipte 25-jarige HBO'er die alleen maar heeft geleerd met dure woorden over marketing te gooien, overal "ja" tegen zegt, wiens grootste kunstje een belangrijk gezicht trekken is en die als het moeilijk wordt zijn senior belt.
- de 30-jarige die met veel vallen en opstaan heeft geleerd hoe het in de praktijk werkt en zijn geld begint op te leveren.
- de 40-jarige die na 15 jaar hard gewerkt te hebben in de IT nu met een sloot papieren en werkervaring thuis zit omdat het bedrijfsleven alles boven de 40 te oud vindt.

Want zo is het in de ICT: eerst snel rennen en doen alsof je iets kunt, dan geld verdienen voor je baas en dan afgeserveerd worden op je 40e. Als je daar tussenin tenminste niet op straat wordt gezet bij het minste of geringste zuchtje economische tegenwind. Face it: boven de 40 heb je binnen de ICT geen toekomst meer.

En dan vraagt het bedrijfsleven zich af waarom ICT toch zo'n slecht imago heeft.

Er is geen tekort; of heeft iemand een rapport waarin staat dat de ICT salarissen momenteel sterk stijgen door schaarste?

Marcel, 12-01-2011 14:58: Er is geen tekort aan personeel. Er is een tekort aan spotgoedkoop personeel.

Mark:
Ben het helemaal met je eens.
Ik behoor tot de 40-jarige die na 15 jaar hard gewerkt te hebben in de IT nu met een sloot papieren en werkervaring thuis zit omdat het bedrijfsleven alles boven de 40 te oud vindt

Kennis economie???

Laat me niet lachen!!!
Het bedrijfsleven zit alleen maar op jong goedkoop personeel te wachten, waarbij het stratigische belang niet uit het oog verloren wordt. Dat strategisch belang is nl omzet en winst.
Om je omzet te maximaliseren moet je dus goedkoop inkopen.
Voor een kennis economie moet je dus helemaal niet bij het bedrijfsleven zijn.

Sluit me helemaal aan bij de rake opmerkingen van Mark en Rob, zo is het precies.

het lijkt me zeker niet prettig om als 40+ te worden uitgerangeerd, noch goed voor onze economie en maatschappij. Maar dat neemt niet weg dat het uitstekend is dat alle relevante partijen nauwer gaan samenwerken om de ICT arbeidsmarkt te verbeteren. En daarbij moet zeker naar zowel de jonge instroom als het maximaal benutten van ervaren krachten worden gekeken.

Ik weet wel wat mijn beeld van de ICT is in het algemeen maar wat het algemene imago van ICT is zou ik in godesnaam niet weten. Daarbij vraag ik me ook sterk af of dat beeld van mensenschuwe computerhacker nog wel opgaat. Overigens is het merendeel van de nerds op deze aardkloot niet eens bezig in de ICT.

Er is GEEN tekort op de ICT-arbeidsmarkt, of het moet het tekort aan normaal betaalde functies voor (goed opgeleide) mediors en seniors zijn.

Ben erg benieuwd naar de onderbouwing van de opmerking van Frans-Peter: kun je me aan meer informatie helpen over je stelling?

Ad, 13-01-2011 14:26: Wat dacht je van de vele ervaren, goed opgeleide senioren die nu thuis zitten? Vraag maar eens bij het UWV hoeveel mensen in hun databank boven de 40 is.

Ik ben zelf al een paar jaar geleden de 40 gepasseerd maar ik ben nog steeds volop aan het werk. Nee, geen vaste aanstelling maar gewoon lekker freelancen ! Dat kun je blijven doen tot je pensioen, de klant loopt geen risico met je, dus het zal hem een zorg zijn wat je leeftijd is. Sterker nog, hoe ouder, hoe meer ervaring, hoe beter !

@Mark. Wat versta je onder goed opgeleid? Ik zie relatief vaak mensen langskomen die 'goed opgeleid' zijn. Nieuwe dingen leren, creatieve oplossingen bedenken...helaas dat kunnen ze niet. 5000 euro/maand willen verdienen en dan 20 jaar hetzelfde trucje doen (dat heet ervaring).

Zoals ook uit meerdere reacties duidelijk blijkt ,is er totaal geen tekort aan goed opgeleide ICT ers voor een marktconform salaris.Op een ingestuurde sollicitatie wordt in de meeste gevallen helemaal niet gereageerd.Ook op de vacaturelijsten komen de zg functies vaak meerdere keren voor.Er is een enorm overschot aan ICT ers, dus is de spoeling dun en worden als er nog eens een functie vrij komt, gezocht naar de goedkoopste dus onder de 40 jaar.Dit initiatief is een hype, net als de klimaatscrisis ,de actie is weggegooid geld, er is gewoon geen werk in de ICT, wel werkloze ICT ers

@Jan: Als jij op basis van deze 'steekproef' concludeerd dat er geen tekort is aan goed opgeleide IT-ers, dan ben je inderdaad niet geschikt. Zeker geen wiskunde in je pakket gehad :-)

@Christian, 12-01-2011 13:52 "Dit probleem kun je alleen oplossen door bedrijfskundige ICT'ers in te zetten op managementplekken binnen de ICT, waar nu nog economen zitten."

Sorry dat ik zeg, maar een van de ergste dingen die ik in mijn lange ICT-loopbaan heb meegemaakt waren bedrijfskundigen. De meesten missen analytisch vermogen en zijn alleen vreselijk goed in het fine-tunen van standaard powerpoints. Daarnaast hebben ze allemaal een cursus presentatietechniek gevolgd om senior management met gebakken lucht te kunnen imponeren.

sjaak, 13-01-2011 15:19: Wat ik met hoog opgeleid bedoel is een minimale basis van HBO, MCSE en een specialisatie als CCNA of CCA. Maar daarmee houdt het nog niet op. Dan begint het pas: dan wordt van je verwacht dat je achter elke nieuwe trend aanrent. Dat je voor elke nieuwe hype een certificaat scoort. Ook al doe je helemaal niets met die kennis en is die volgend jaar compleet overbodig geworden, er wordt van je verwacht dat je het haalt. Ander "blijf je niet meer bij".

Een en ander is het gevolg van wilde softwarebedrijven die zichzelf in stand houden door een onaf product op de markt te brengen dat vol met bugs zit, waar vervolgens weer patches en servicepacks voor geinstalleerd moeten worden die de lading weliswaar technisch, maar functioneel niet dekken. Waardoor bedrijven telkens weer opnieuw worden gepusht om weer een nieuwe variant van hun OS aan te schaffen, want "het oude is ineens niet veilig meer" of omdat er "nieuw is per definitie beter" gescandeerd wordt. Het bedrijfsleven dat zoals gebruikelijk niet gehinderd is door enige kennis van zaken is besluit tot weer de volgende geldverslindende migratie. Maar ja, wat hadden we toch een problemen met onze ICT he? Weet je wat, we vragen gewoon om de hoogst mogelijk opgeleide IT-er die het mag komen oplossen. Met de laatste certificaten moet dat lukken, toch?

sjaak, 13-01-2011 20:50: Je kunt ook eens langs het UWV gaan en vragen hoeveel ICT-ers van boven de 40 ze in hun databank hebben. Daar heb je geen wiskunde voor nodig ;)

De belangrijkste oorzaak van de werkeloosheid onder ICT'ers van boven de 40 ligt in de vergrijzing van de beroepsbevolking. Als je kijkt naar de leeftijdsopbouw dan zie je dat de gemiddelde leeftijd van werknemers steeds verder omhoog gaat. Dat heeft in de ICT twee vervelende gevolgen.

Ten eerste: veel bedrijven hebben in toenemende mate te veel seniors waarvoor ze geen functies hebben. Er is nu eenmaal slechts een beperkt aantal systeemarchitecten en projectleiders nodig. En als junior tester kun iemand met 20 jaar ervaring toch moeilijk inzetten.

Ten tweede: doordat de ICT-salarissen tot 40 jaar zeer snel stijgen, lopen de salariskosten bij een ICT-bedrijf met een vergrijzend personeelsbestand al snel volledig uit de klauwen. Alleen al om die reden is het bittere noodzaak om de gemiddelde leeftijd van het personeel zo laag mogelijk te houden.

Het is vervelend voor de mensen die daardoor buiten de boot vallen maar ik vrees dat er weinig aan te doen is. De sector is in feite niet bestand tegen vergrijzing.

Jac, 15-01-2011 15:38 Ik wil best eerstelijns doen. Heb ik totaal geen problemen mee! Maar ja, als je dat tijdens je sollicitatie zegt word je niet serieus genomen of ze denken dat je niets anders kunt.

En qua salaris ben ik met 35000 bruto al dik tevreden. Maar als dat ter sprake komt word je ook niet serieus genomen. Het probleem is ook niet het salaris van de senior. Het probleem is dat bedrijven denken dat het altijd goedkoper moet.

@mark, 16-01-2011 21:45
De druk op de kosten komt vooral van de klanten van de ICT-bedrijven, die zien dat als ze dezelfde klus in Oost-Europa of Azie laten uitvoeren ze maar de helft kwijt zijn.

Anders gezegd, de ICT'er in Nederland heeft moeite om waar te maken dat hij vanwege zijn hogere productiviteit twee keer zo duur zou mogen zijn als mensen elders in de wereld. In feite hetzelfde probleem dat er toe geleid heeft dat productiewerk grotendeels hier verdwenen is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-12T11:44:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.