Ocom zoekt nieuwe ICT’ers in Oost-Europa

'Geen geschikte kandidaten in Nederland'

Leverancier van internetinfrastructuurdiensten Ocom gaat ict'ers in Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië zoeken om vijftig ict-vacatures in te vullen. Onlangs bleek dat het bedrijf zijn openstaande vacatures niet met Nederlandse ict'ers wist in te vullen. Ocom zoekt nu in Centraal- en Oost-Europa naar geschikte kandidaten om het werk in Nederland uit te voeren.

De nieuw te vinden ict'ers worden vooral gezocht voor de invulling van projecten en de ontwikkeling van technologie. ‘We willen onze dienstverlening richting klanten verder optimaliseren', zegt Karel Jacobs van de afdeling HRM. ‘Het gaat om de ontwikkeling van dashboards, die klanten in staat stellen de status van afgenomen diensten te monitoren, en projecten die het online bestelproces verder automatiseren.' De mensen komen in dienst bij Ocom.

Arbeidsmarkt

Onlangs bleek dat Ocom constant minimaal vijftig ict-vacatures open had staan die het bedrijf niet ingevuld kreeg. De internetinfrastructuurspecialist zag zich genoodzaakt om personeel in het buitenland te gaan werven, maar dat betekent volgens Jacobs niet dat Nederlandse ict'ers niet meer welkom zijn. ‘In principe zijn alle personen, die aan de gevraagde kwalificaties voor de desbetreffende functies voldoen, welkom. Uit praktisch oogpunt vooral natuurlijk ook Nederlandse mensen. Ocom richt zich met name op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar omdat het bedrijf een internationale speler is met een medewerkersbestand dat nu al bestaat uit bijna veertig nationaliteiten en de voertaal binnen de onderneming Engels is, kijken wij natuurlijk ook naar de internationale arbeidsmarkt.'

Ocom richt zich met name op landen waar de kwaliteit van het ict-onderwijs en van de universiteiten hoog is, de kennis van de Engelse taal over het algemeen goed is en waar de cultuurverschillen met Nederland gering zijn. Zodoende kwam het bedrijf op landen als Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië. Ocom verwacht niet dat de verscherpte kennismigrantenregeling van toepassing is op de vacatures, omdat het om redelijk ‘normale' ict-functies gaat. Jacobs: ‘Hier is echter wel een tekort aan in de regio Amsterdam.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Okee, op het gevaar af dat jullie mij een zuurpruim vinden; betaalt Ocom Computable hiervoor? Twee artikelen in 1 week met een zeer twijfelachtige nieuwswaarde.

Mensen in oost-Europa zijn nog steeds bereid om tijdelijk tegen een laag loon in west-Europa te werken zodat ze zich hier kunnen vestigen. Na een aantal jaren zullen ze vanzelf weer duurder worden dus kan Ocom weer op zoek naar andere, steeds schaarser worden regio's met goedkoop it personeel.

Persoonlijk vind ik het jammer dat dit toegestaan wordt. Er is momenteel meer dan genoeg ervaren personeel te krijgen echter deze zijn boven de 40 en dus "te duur".

Goed dat de redactie reageert.

Respons van Ocom vragen op basis van de reacties op het eerste artikel lijkt me een hele goede. Ben heel benieuwd waarom zo'n op het eerste gezicht dynamisch en modern bedrijf flexibele inzet lijkt te schuwen en/of ze niet bereid zouden zijn voldoende te belonen. Het zijn allemaal vermoedens natuurlijk maar dat je in het huidige klimaat in Nederland "met geen mogelijkheid" 50 relatief generieke ICT posities niet ingevuld krijgt gaat er bij mij ook niet in.

IK zoek niet in Oost europa maar in west naar sponsors
Lees het hele verhaal hieronder

Beste mensen,
Ik ben niet zo van het bedelen maar benader jullie nu toch met een verzoek.

Op 9 juni ben ik van plan om met 5000 andere deelnemers de Alpe d‘Huez twee keer op te fietsen voor de actie Alpe d'HuZes.
Alpe d'HuZes is een groot evenement waar deelnemers zo veel mogelijk geld willen inzamelen voor KWF kankerbestrijding.
Informatie vind je op : http://www.opgevenisgeenoptie.nl .

Ik ben op zoek naar sponsors die via mijn actiepagina geld kunnen overmaken naar KWF.

Willen jullie een bijdrage leveren ? Kijk dan op mijn actiepagina :

http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/petercornet/peter-cornet

Als jullie een factuur willen ontvangen dan is dat geen probleem.

Het zou het fijn zijn als jullie deze E-mail willen verspreiden onder jullie vrienden en bekenden.

Er zijn ICT-ers genoeg die op zoek zijn naar een leuke normaal betaalde baan in hun eigen regio. Als Ocom ze niet kan vinden is er iets mis met hun vestigingsplaats, arbeidsvoorwaarden of eisen. Geef niet meteen de schuld aan de arbeidsmarkt maar kijk eens naar jezelf. Vervolgens wordt er blijkbaar niet buiten de regio gekeken maar meteen buiten het land.
Overigens is Ocom niet het enige bedrijf dat op deze manier tegen de arbeidsmarkt aankijkt. Ik woon in Drenthe, ga hier echt niet voor reizen of verhuizen maar nieuwe bedrijven zijn van harte welkom in het filevrije goedkope noorden!

Lekker, ik zit als systeembeheerder al een jaar thuis omdat ik niet voor 1100 bruto per maand door half nederland wil reizen op mijn kosten. Als het polen zijn die in de schoonmaak werken is het een schande dat ze voor dit loon moeten werken, maar voor nederlandse it'ers vinden we dit soort salarissen normaal! It'ers zijn er toch alleen maar om er voor te zorgen dat iedere incompetente sukkel over hun rug zijn zakken kan vullen? Dergelijke bedrijven mogen ze van mij direct het werken in nederland verbieden!

@ Cees
Ik zou toch eens gaan kijken naar een andere werkgever. 1100 B/maand is wel heel slecht. Het heeft geen zin om op onze oosterburen te gaan zitten vloeken. Zeker in Roemenie is de kennis op ICT vlak de laatste jaren sterk verbeterd. De opleidingen die ze daar volgen stomen ze klaar, zodat ze in het westen aan de slag kunnen. Ik geef Ocom geen ongelijk dat ze in het oosten gaan zoeken. Echter zou hier wel een taak voor de overheid liggen om te gaan kijken of omscholing geen optie is. Er zitten ICT'ers thuis die misschien met een minimale omscholing toch geschikt zouden zijn.

Zo toch maar weer mijn c.v. opsturen..*zucht*

@Rene: denk dat je een punt hebt. Zijn inderdaad ICT'ers genoeg in Nederland, maar is gewoon de marktwerking. Sommige bedrijven kijken alleen maar of het ergens anders goedkoper kan.
Daarom is het belangrijk voor Nederlandse ICT'ers om te blijven investeren in hun eigen ontwikkeling/kennis.

@Cees: 1100 euro bruto per maand is ongeloofwaardig, het minimumloon ligt namelijk al een flink stuk (30%) hoger. Per 1 januari 2011 is dat 1.424,40 euro bruto per maand.

De vacatures bij Ocom zijn erg vaag, ze geven bijzonder weinig informatie wanneer je inhoudelijk meer wilt weten. Salaris wordt al helemaal niks over gezegd, "markt conform" zegt mij niks en kan ik overal krijgen. Waarom Amsterdam als pluspunt wordt genoemd, is mij ook een raadsel: Het is vrijwel onbereikbaar per auto, parkeren is onmogelijk/veel te duur en OV kost nog meer tijd en is minder flexibel. "Amsterdam" zou een reden kunnen zijn om vooral _niet_ bij Ocom te gaan werken.

Nogmaals: er is geen tekort, want dan zouden de salarissen flink gaan stijgen volgens het marktprincipe toch?

Bekende probleem waar wel meer bedrijven in Nederland tegenaan lopen.
Ze willen allemaal op hetzelfde kluitje in Amsterdam zitten om daar met zijn allen gezellig onozele webscriptjes bijeen te hacken.
Ik woon in ZuidLimburg en werk voor en bedrijf in Brabant.
Helemaal geen probleem want bij ons in Limburg hebben we n.l. INTERNET ! ik kan dus gewoon thuis blijven.

Wat kwalificaties van de ICTers betreft, ook zelf veroorzaakt.
Stel gewoon eens eisen en leg die bij de onderwijs instanties neer.
Geef eens aan dat kunnen twitteren niet de meest belangrijke kwaliteit van een ICTer is.

Maar nee dat is allemaal te lastig.
Ben benieuwd hoe dat gaat met die oostblok-vaklui
Ik heb er iig ervaring mee.

@Pascal: onderwijs, inderdaad! Er zijn al te veel loze "certificeringen", vooral productcertificeringen zijn kul. Deze zijn niet bedoeld om een minimaal kennisniveau te garanderen maar om een vendor lock-in te creeeren. Ik weet het uit ervaring en ben er daarom ook mee gestopt. Opleiding moet een hoger niveau hebben dan een "product" van een bepaalde levernacier.

Een ontwikkelaar die in taal x en y kan programmeren kan ook makkelijk taal z iets maken. Zelfde voor hardware en dergelijke, het gaat erom dat je de achterliggende concepten snapt.

Ik krijg het idee dat veel mensen al geen zin hebben om bij bijvoorbeeld Ocom te werken, ze prijzen zichzelf uit de markt. Bij mij in de buurt zit ook een MKB bedrijf dat een laag salaris biedt maar ondertussen vragen ze wel mooi HBO voor een functie als werkplekbeheerder. Vreemd dat daar altijd vacatures openstaan...
Ik hoop dat de directie van Ocom dit ook leest en de opmerkingen serieus neemt, je kunt er je voordeel mee doen.

Misschien wel interessant voor Computable om eens wat dieper hierin te duiken. Waarom willen dit soort bedrijven nou zo graag mensen van verre hier naartoe halen. Het is duidelijk een trend en derhalve interessant voor de ICT ontwikkeling van Nederland.

Is de markt nou echt zo krap of zijn ze gewoon te krenterig om een fatsoenlijk loon te betalen?

Ik snap niet waarom Amsterdam zo aantrekkelijk moet zijn voor ICT'ers. Groningen is veel aantrekkelijker, woningen zijn goed betaalbaar, mooie binnenstad, gratis parkeren in groot deel van de stad, qua koopkracht staat Groningen op 4e plek in de EU (198 procent van het Europees gemiddelde). Londen staat boven aan met 343 procent, gevolgd door Luxemburg en Brussel. In Groningen staan ook datacenters (oa Google). De ontwikkeling van software is ook niet plaats gebonden.

Misschien is het een zinvolle actie voor een aantal van de reageerders om te kijken of er een vacature bij Ocom open staat waarvoor zij geschikt (denken te) zijn? Dan kunnen jullie solliciteren en de resultaten hier delen? Het lijken vooral speculaties hierboven en ik vermoed dat er vaak 1 ding over het hoofd wordt gezien: een organisatie moet naar 'de juiste man op de juiste plek voor de juiste prijs' kijken. Ik denk dat het in veel gevallen moeilijk is om dit in Nederland voor elkaar te krijgen gezien de schaarste en dat het een logische stap is voor bedrijven om dan over de grenzen te kijken.

"Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië"

In mijn ogen niet helemaal gelijkwaardige landen. Roemenen hebben hier vooral naam als skimmers. Laatst weer een bende van 17 mensen. (Handig met computers, dat wel.) Met Bulgarije was ook zoiets aan de hand.

Outsourcing is in het algemeen in de praktijk toch niet zo geweldig gebleken. En nu dan nu zelf weer gastarbeiders gaan importeren?

Tsjechen en Polen kunnen in eigen land genoeg interessante banen vinden dus vergeet het maar. Bulgarije zal binnenkort ook niet meer kunnen voldoen aan de vraag.

Zoek het gewoon dichterbij, Belgie/Duitsland/Nederland en heb het lef om ook ouderen aan te nemen.

Zat mensen in NL die dit werk kunnen verrichten. Probleem is vaak wel dat werkgevers een schaap met 6 poten zoeken en niet wensen toe te geven. Bovendien wil men voor een duppie op de eerste rang. Wel eens gehoord van investeren in mensen? Scholing bijvoorbeeld? Of mensen niet om de haverklap eruit gooien bij een reorganisatie? Over bedrijfscontinuiteit gesproken! En dan de rekening neerleggen bij het personeel en vreemd staan te kijken als mensen dat zat zijn. Heren werkgevers, eest hand in eigen boezem steken en zonodig bij de regering op verlaging van de werkgeverslasten. Niet zomaar Nederlandes in WW en bijstand dumpen.

Reactie verwijderd door de redactie.

Dit is niet de plek om reclame te maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ocom

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-23T10:34:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.