Bedrijven nemen weer actief ICT’ers aan

sollicitatie

Nederlandse bedrijven zijn weer actief op zoek naar ict'ers. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Antal. 48 procent neemt momenteel softwaretechneuten aan en 52 procent van de ondervraagde bedrijven zegt de komende drie maanden voor deze functies te gaan werven. Op hardwarevlak zegt 38 procent nu actief ict-professionals en leidinggevenden aan te nemen en 45 procent zegt dat dit het komende kwartaal gaat gebeuren.

In het ‘Global Snapshot'-project van Antal werd aan ruim 14.400 bedrijven, die actief zijn in verschillende sectoren, in 47 landen gevraagd of zij momenteel leidinggevend en professioneel personeel aannemen en/of ze van plan zijn dit het komende kwartaal te gaan doen. De resultaten spitst Antal toe naar land en verschillende sectoren.

Vertrekkend personeel

In Nederland blijkt dat er in de technologiesector weer volop mensen worden aangenomen. Toch laat het onderzoek van Antal ook een keerzijde zien. In de hardwarehoek zegt 15 procent van de bedrijven momenteel werknemers en leidinggevenden te laten gaan en nog eens 15 procent zegt dit de komende drie maanden te gaan doen. Onder de softwaretechneuten speelt dit iets minder: 8 procent van de ondervraagde bedrijven zegt op dit moment dat mensen vertrekken en 9 procent neemt het komende kwartaal afscheid van zijn ict-professionals of leidinggevenden.

De Nederlandse ict-branche doet het bovengemiddeld ten op zichte van andere sectoren. Gemiddeld genomen is ongeveer 34 procent van de organisaties aan het werven. Toch scoort de ict-sector beduidend minder dan de Nederlandse sectoren engineering en bankwezen/accountancy, met een wervingspercentage van respectievelijk 75 en 63 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zou mooi zijn, misschien kan ik dan ook eindelijk weer aan het werk.

Nu gaat het weer: "Starks tekort aan ICT'ers"
maar jammer, dat feitelijk meer dan 10000 ICTers hebben geen werk, de ZZP-ers niet meegeteld!!!!
Down te Earth, Computable!!!!

Er is zeker een te kort aan goed personeel. En vooral tussen de 26 tot met 35 jaar. Ofwel relatief jong met 5 jaar werkervaring en meer en hoog opgeleid. Goede headhunters halen ze weg en brengen ze onder waar de vraag het grootst is. Slimme bedrijven maken hier nu gebruik van. Vooral bij de grote IT-bedrijven waar werknemers echt niet te vreden zijn vertrekken de goede mensen.

Dat zou zeker mooi zijn. Ook voor de mensen die een aantal jaren geleden de stap hebben gezet om bv. de horeca uit te gaan en de ICT in te gaan. Maar nu thuis zitten (wegens reorganisaties) en onwijs aan het solliciteren zijn maar niet meer in "the picture" komen omdat ze te weinig ICT-ervaring hebben. Maar deze mensen hebben het serviceverlenen in het bloed zitten en weten van aanpakken. Laat voor hun ook weer de zon gaan schijnen.

Ja, op dit moment is er een heel groot verschil tussen vraag en aanbod : de bedrijven willen heel graag jong, hoogopgeleid personeel en willen af van relatief dure , oudere werknemers.

Die zijn de afgelopen (magere) jaren al dan niet ontslagen / vertrokken met een vertrekregeling, die voor een deel ZZP'er zijn geworden.

ZZP'ers vormen volgens mij dan ook een aanzienlijk deel verborgen werkloosheid.

Welke tips hebben jullie overigens voor de oudere ICT 'er ? Want over enkele jaren krijgen we toch weer een dip. Hoe voorkom je dan dat je langs de kant komt te staan ? Ben benieuwd naar jullie reacties.

@Karin
Waar baseerd je je op dat een aanzienlijk deel van de ZZPers geen opdracht heeft op het moment? (hij heeft overigens wel altijd werk, het zoeken naar een opdracht of een certificaat halen is ook werk)

Ik ben geen oudere ICTers maar het lijkt me belangriijk dat deze hun scholing op orde hebben en hun ervaring goed op papier staat. Verder moet je m.i. door gestroomd zijn naar de zwaardere functies voordat je ouder bent dan de meeste in je team.

Vorig jaar ben ik werkeloos geweest, 1 maand om precies te zijn. Had een tijdlang als zzp-er gewerkt, daarna een jaarcontract, wat niet werd verlengd. Door eenvoudigweg mijn regio te vergroten en niet op een kilometertje meer te gaan kijken had ik in een mum van tijd verschillende mogelijkheden. Een baan was dus zo gevonden, alleen kijkt bijna iedereen graag naar een baan om de hoek. Ik zit nu dus dagelijks ruim 1 uur en 20 minuten in de trein per reis (dus 2 keer), om naar mijn werk te gaan. Heb een grandioze leuke baan. Er zijn naar mijns inziens meer goede banen te vinden, als je maar wilt. Een profile op linkedin, veel buro's aanschrijven, veel praten, bellen, etc. Ik had in anderhalve maand, ruim 150 sollicitaties gedaan. In een week reed ik 900 kilometer voor gesprekken, en ja ik heb een baan gevonden. Dus 10.000 ict'ers werkeloos lijkt me beetje veel.

Als oudere ICT-er (in een uitvoerende functie als software engineer) ben ik in de periode februari 2005 - augustus 2006 zonder baan geweest na een ontslag op bedrijfseconomische redenen en met een vorm van autisme (zoals wel vaker voorkomt in deze branche). Uiteindelijk ben ik in 2006 als 47-jarige toch weer aan een vaste baan gekomen omdat ik mijn vakkennis behoorlijk had bijgehouden en uitgebreid.
Het autisme is in dezen geen belemmering geweest. Integendeel: het heeft mij er toe gebracht een netwerkgroep voor en rond hogeropgeleiden met een vorm van autisme op te zetten op linkedIn. Deze groep is de grootste groep in Nederland rond dit thema (Autisme Ten Top).

Mijn ervaring van de laatste maanden is dat de eisen van bedrijven torenhoog zijn en dat het niet gemakkelijk is om iets te vinden. Anders had ik al lang een nieuwe uitdaging gevonden moeten hebben. Conclusie: het is beter dan vorig jaar, maar dat is dan ook alles. Ik hoop dat de markt binnenkort toch echt gaat aantrekken.

@Mark
En als je 5 a 10 jaar later kijkt wordt je door het bedrijf weer uitgekotst zijnde te oud (en te duur). Dan ben je toch redelijk naïef als je daar intrapt.

Nog even dit: ik ben nu 54 jaar, dus oud??? We moeten als oudere werknemer wellicht harder lopen, maar ik wordt hier echt niet uitgekotst. EN niet te duur. Hier (en ook bij andere bedrijven) waarderen ze echt wel de oudere, want meer ervaring en dus ook senior in allerlei andere zaken.

@Hans : Ja, ik vond het ook geen leuke constatering en ik las dat er al het ook al een beetje leeft onder politici:

http://d66noordholland.nl/news/item/top_5_maatregelen_om_verborgen_werkloosheid_zzpers_te_bestrijden/116

In het verleden is getracht een hoog werkloosheidscijfer te verbloemen (u weet wellicht nog wel : o.a. de WAO was de oplossing om mensen te lozen zonder dat ze in de WW kwamen)

Verder volg ik berichten / discussie's als deze :

http://www.businessbox.nl/nieuwsarchief/695-zzpers-zijn-geen-echte-ondernemers-maar-verborgen-werklozen.html

http://www.derooieolifant.nl/nieuws/gemiddelde-leeftijd-icter-niet-boven-veertig.html

Maar ik wacht op echt goede en concrete tips op mijn eerdere oproep.

Laten we eerlijk zijn, de ICT is de sector met de meeste golfbewegingen. Zo hard als je wordt aangenomen, zo snel vlieg je er weer uit. Ondersteunend, niet productief personeel is nu eenmaal de wandelende schietschijf bij elke reorganisatie.

Ik ken diverse mensen die de ICT hebben verlaten en dankzij hun ervaring daarin in een andere sector goed terecht zijn gekomen. Sommigen zijn al gevraagd om terug te keren in de ICT. Ik ken er geen een die zich weer aan de harde kruideniersmentaliteit van deze grillige sector wil onderwerpen.

Mijn ervaring als lead software engineer bij CRM Partners is dat het knap lastig is om voldoende getalenteerde software developers te interesseren, ongeacht leeftijd, geslacht of andere irrelevante criteria. Van professionele recruiters hoor ik dezelfde verhalen, dus volgens mij is er eerder sprake van krapte op de arbeidsmarkt.

@Marjolein.
Horeca personeel dat de ICT ingaat ? en je begrijpt niet waarom die geen baan vinden ?
Neem aan dat je graag serieus genomen wilt worden.

@Pascal:
Helaas voor jou een gemiste kans! Zeker om zo over leidinggevend personeel te praten die meer loyaliteit t.o.v. een werkgever heeft dan menig ander. Ooit gehoord van serviceverlening ?? Maar ik begrijp dat jij de horeca niet hoog hebt zitten. Geeft niet, blijft jammer dat je zo reageert.

@Pascal
So What?,...Ik ben bijna 15 jaar geleden vanuit de bouw de ICT in gegaan met Ambi's op zak (avondstudie) en geleerd vanaf de DOS tijd, later M$ gedaan en Unix.
Ook negen maanden in de WW gezeten als 50+ er nu weer een paar maanden aan de slag als free-lancer, ik wil niet anders meer, ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat mensen die het in de avonduren bereiken meer in hun mars hebbben als dat soort arrogante gassies zoals jij en meer in 1 vinger hebben dan in 10 vingers zoals de meeste die denken zoals jij.
ik werk al ruim 10 jaar met lui onder de 40 jaar al dan niet met kinderen, altijd gezeik, zwak ziek misselijk of onderweg.

@Marjolein, Ik zie niet in welke kans ik gemist heb, en kan me nauwelijks voorstellen dat jij mijn cariere kunt overzien.

Het feit dat je moet schermen met je functie is veel zeggend,ik heb idd weinig op met mensen die zich niet op hun kwaliteiten maar op hun functie moeten beroepen.
Het feit dat jij voor mij een mening over horeca personeel vormt zonder dat je mij kent en zonder dat je mijn menig over de horeca kent maakt de indruk die ik van je heb ook al niet beter.

@Peter,
Je begint met jezelf voor te stellen op een manier die iig bij mij respect afdwingt.
Daarna maak je een opmerking die ik totaal niet kan plaatsen.
Dit gastje is deze maand 45 geworden (dank je wel) en heeft zijn hele leven hard moeten blijven studeren om zijn vak te kunnen blijven uitvoeren, alles op eigen gelegenheid alles in eigen tijd, alles op eigen kosten.
Mag me dan ook beroepen op een behoorlijke kwak kennis en ervaring die ik overigens graag deel met colega's maar ook met gastjes waar jij je zo boos over maakt.
Laat ik het er maar op houden dat er even een communicatie stoornis tussen ons is opgetreden. zo iets komt nu eenmaal voor.

@Peter @marjolein:

respecteer elkaars mening eens.

Iedereen die wil werken is welkom in iedere branche, of je nou van de horeca komt of van de universiteit of andere opleiding. Het maakt niet uit. Het allerbelangrijkst is dat je in dit geval in de ict wilt werken. En ik denk dat als je echt wilt er genoeg banen zijn. Je moet vooral als 45-plusser veel meer doen voor een baan, dan zeg maar tien tot vijftien jaar geleden. Ik ga al 33 jaar mee in de automatisering en weet heel goed hoe de golfbewegingen zijn van weinig werk, crisis, veel werk etc. Nu is er weer meer werk aan het ontstaan, ik wordt dagelijks benaderd door verschillende buro's voor opdrachten en banen.
Anders dan twee jaar geleden.

En toch is het moeilijk om gemotiveerd personeel te vinden. Wij zijn al enige tijd op zoek naar een consultant voor een help- en servicedesk applicatie. Maar hoe vind je die?

@ellen

Ik zou zeggen, probeer het eens via LinkedIn?? Daar zijn veel mensen aan het zoeken! Of andere zoek-sites.

@Johan:
Ik sluit me helemaal aan bij jouw mening. En wens iedereen een hele fijne dag, waar een ieder misschien nog kan genieten van het mooie weer.

@Ellen
Probeer eens een beter salaris te bieden. Het is maar een suggestie.

@Henk van Boeijen
Dan zou ik ook eens voorstellen om eens in die spiegel te kijken. Uit eigen ervaring durf ik wel te beweren dat het gros van de recruiters vaak basale fouten maakt die sollicitanten afschrikt. Iets wat eenvoudig te onderzoeken is door sollicitanten die niet doorkwamen te vragen wat er mis is gegaan.
En wat werkgevers betreft moeten ze zich maar wat beter gaan beseffen dat de enige krapte waar sprake van is in hun eigen denken zit. Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan.

@ellen,

Wat voor iemand zoek je precies? Waar zit je/jullie bedrijf? Leg je de lat wellicht te hoog?? Stel je hebt een bepaald produkt, dan moet je niet te veel focussen op dat ene produkt, maar ook iemand die beheerder is geweest op andere produkten heeft veel kennis

@Ellen, 22-03-2011 09:12 Dan zou ik eens beginnen te kijken bij het UWV. Maar dan moet je wel mensen van boven de 40 aan willen nemen en niet alleen maar op jacht willen zijn naar de 25-jarige HBO-er met 5 jaar werkervaring met alle certificaten. Die voor de rest alleen maar met moeilijke woorden gooien en een belangrijk gezicht kunnen rekken.

@Pascal @Marjolein

Ik wou dat er meer ICT'ers horeca ervaring hadden opgedaan, zodat ze ook hadden ervaren wat nou eigenlijk de betekenis van het woord dienstverlening is.

Met meer dan 25 jaar ervaring in ICT (kwaliteits- en service management) weet ik waar ik het over heb. De klant staat te vaak niet centraal in onze dienstverlening. Het gaat er om dat de klant zo goed mogelijk zijn werk moet kunnen doen en wij, ICT-ers, mogen blij zijn dat wij onze klanten daarbij mogen helpen... En dat in tegenstelling tot wat veel (vooral jonge) ICT'ers denken.

Dus voortaan een verplichte stage in de horeca voor jonge ICT'ers zou ik zeggen...

Beste Hermann-Otto,
Geen idee of je het over mij als persoon hebt,
Ik heb n.l. wel horeca ervaring, en een groot deel van mijn carierre bestond uit dienstverlening (welliswaar uitsluitend voor hoog opgeleide profesionals maar het concept is het zelfde) heb leidinggevende functies gehad en ook heb ik ervaring als ZZPer waar je zonder een gepaste service verlening ook niet ver mee kan komen. Ook heb ik al aangeven dat ik mij niet meer tot de jonge ICTers mag rekenen.

Om enig misverstand uit de weg te ruimen.
Ik heb geen lage dunk van horeca personeel of personeel binnen enig ander vak gebied.
Echter als je in een laagconjuctuur zonder aantoonbare ervaring van van vakgebied wilt wisselen dan kun je er op wachten dat je op grond van gebrek aan ervaring word ingehaald door andere kandidaten die niet noodzakelijk beter hoeven te zijn maar dan iig gemakkelijker verantwoordbaar zijn.
Zelf ben ik van oorsprong electronicus, tijdens mijn opleidng was ict nog een welhaast onbekend begrip.
Via een cariere binnen de luchtvaart ben ik uiteindelijk in de ICT terecht gekomen. nee ik durf zonder schaamte te stellen dat ik geen groentje meer ben.
Dat maakt mij geen beter of slechter mens, maar iig wel een goede techneut.
Marjolein heeft zich waarschijnlijk gewoon gestoord aan mijn (idd onvoledige) opmerking en toen even geergerd gereageerd, dat kan de beste gebeuren.

Wat je ideeen over stage betreft, ik zou liever eens zien dat de kandidaten behoorlijk worden opgeleid.
De heel weinige goede stagaires die ik in mijn carriere ben tegen gekomen waren goed omdat ze daar zelf voor zorgden, niet omdat het zulke goede studenten waren.
Ik begrijp dus de contekst van je opmerking wel, maar die kan net als mijn opmerking volkomen verkeerd opgevat worden.
Immers horeca is voor het betreffende vakgebied geen relevante ervaring, en daar is het idee van een stage toch voor bedoeld.

"Schoenmaker hou je bij je leest"

Als ik al die kookprogramma's op TV zie, dan lijkt het me ook wel leuk, maar ja, ik heb daar de opleiding niet voor gedaan. Hierdoor zitten mijn kookkunsten op hobby achtig niveau.

Daarnaast heb ik productief werk en dienstverlenend werk. Doe je een van de 2 met de mindset van het andere werk, dan doe je iets niet goed.

@Ellen kijk eens op de site die toevallig net zo heet als ik

@Henk van Boeijen Wie zijn die professionele recruiters? De CV "turvers" die niet verder komen dan het aantal keer "Oracle" in een CV tellen en dan vervolgens een Oracle Financials consultant voorstellen voor een Oracle DBA functie? Of de recruiters die iemand afwijzen omdat hij geen Linux ervaring heeft, omdat de recruiter niet weet wat Redhat is.
Of zijn het die spaarzame recruiters die met ICT-ers spreken, zelf in de ICT gewerkt hebben, weten wat voor vlees je in de kuip hebt en door het soms introverte nerd-achtige voorkomen van ICT-ers kunnen heen prikken? Ik hoop dat jij met de laatste gesproken hebt, maar ik vrees de eerste.

@Henk van Boeijen, @Gerard
Een baan met aandacht voor innovatie is knap lastig te vinden. Laat staan een baan met 20 procent oftewel een dag per week eigen inbreng principe.
Software Engineers zijn bouwers maar geen bouwvakkers.
In Nederland heerst echter een snelle handjes leveren meeste werk illusie die in software ontwikkeling totaal niet werkt. Maar goed eerst deksel op hun neus zeg ik dan maar.

Recruiters zijn bij voorbaat de 2e keuze voor een baan zoekende.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-21T10:13:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.