Omzetten en declarabele uren stijgen fors

'Crisis is voor ZZP'er voorbij'

Veel zelfstandig ondernemers in de ict hebben de crisis in 2010 definitief achter zich gelaten. Dat blijkt uit de zzp-monitor van Myler, een online zzp-platform van Achmea en Numa Group. Myler onderzocht de financiële positie van ruim tweeduizend zelfstandigen over de jaren 2009 en 2010.

Zo zijn de omzetten van de zzp'ers sterk verbeterd. In 2009 had 46 procent van de zzp'ers hetzelfde of een hoger inkomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat percentage is vorig jaar gestegen naar 59 procent. Ook konden freelancers meer uren declareren; in 2010 declareerde 76 procent van de ondervraagden evenveel of meer uur per week in vergelijking met 2009. Verder is de financiële positie van de hoogopgeleide freelancers sterk verbeterd; het percentage hoogopgeleide zzp'ers dat niet van zijn inkomen kan rondkomen is in een jaar tijd gedaald van 34 procent naar 26 procent.

Niet vast zitten

Niet alleen hebben hoogopgeleide zelfstandig ondernemers hun inkomen zien verbeteren, ze blijven ook positief over hun omzetverwachting. Een jaar geleden verwachtte 86 procent nog een gelijkblijvende of hogere omzet. Dat percentage is gestegen tot 88 procent. Flexwerkers, zoals zzp'ers, profiteren vaak als eerste van economisch herstel, omdat opdrachtgevers niet voor een langere periode willen vastzitten aan arbeidskrachten.

Verder is uit onderzoek van Myler naar voren gekomen dat zzp'ers meer zijn gaan verdienen. Het percentage  ict-freelancers die een omzet hebben van 70.000 euro of meer is opgelopen tot 54 procent. Dat is 11 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

Rondkomen

Ook hoogopgeleide zzp'ers hebben de gevolgen van de crisis duidelijk gemerkt. In 2009 kon slechts 66 procent van de hoogopgeleide freelancers nog van zijn inkomen rondkomen. Voor de crisis was er een grote vraag naar zzp'ers, waardoor ze te lage financiële buffers aanhielden. Dit leidde in sommige gevallen tot financiële problemen. Nu het aantal opdrachten sterk stijgt, zijn ook de financiële reserves van de zzp'ers verbeterd. Het percentage zelfstandigen dat van zijn inkomen kan rondkomen is gestegen tot 74 procent.

Ook als freelancers zonder opdrachten zitten duurt het langer voordat zij in financiële problemen komen. Een jaar geleden kwam 61 procent van de zzp'ers binnen zes maanden in financiële problemen. Dat percentage is gedaald naar 56 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is de verantwoording van de st[r]eekproef?
Geloof er niks van. De recessie blijft komende 5 jaar minstens. Zelfs zo, dat de economische verhoudingen, regels en investeringen zelfs PERMANENT gewijzigd zijn. Dwz naar BRIC, Thai en Vietnam. Verder:
Mag u raden waar de 11 duizend ontslagen ICT-ers zijn gebleven? Juist ja, in de ZZP...

Ben ik het niet mee eens. Als freelance IT-Secretaresse is het hard bikkelen geblazen. Zelf IT bedrijven lijken het in mijn vak niet te weten wat HNW of virtuele ondersteuning kan bijdragen....

Edgar, natuurlijk willen de bedrijven ons laten geloven dat we nog steeds met een crisis zitten. Dat scheelt hen namelijk direct in hun beurs. De realiteit is echter dat ik overal om me heen zie dat de markt weer aantrekt, op alle gebieden. Natuurlijk zullen bedrijven nog steeds proberen om hun personeel onder druk te zetten door te dreigen met offshoring, maar helaas trekt het weer zo hard aan dat werkgevers inmiddels stiekem in paniek beginnen te raken. Ze zien de pensioengolf met rasse schreden op hen af komen. En om zich daar tegen in te dekken proberen die bedrijven nu reeds een pootje binnen dergelijke landen binnen te krijgen, om de grootste klappen proberen voor te zijn.

Maar uit onderzoek is keer op keer gebleken dat offshoring niet het wondermiddel is, sterker nog, op termijn kost het alleen maar geld. Ook het naar binnen halen van oostblokkers lijkt in eerste instantie goedkoop, maar zodra die mensen door hebben hoe zeer ze gewild zijn gaan de prijzen omhoog.
Het bedrijfsleven gaat vies op hun neus kijken door alle kennis, die ze de afgelopen jaren zelf door het afvoerputje hebben geloosd, weer aan te moeten vullen (en daar flink de beurs voor moeten trekken).

Zoals met alles geldt ook hier: boontje komt om zijn loontje en goedkoop is uiteindelijk duurkoop.

@Liesbeth,
Dit is welicht niet de juiste plaats om een vraag te stellen / te beantwoorden, maar ik ben toch erg nieuwsgierig.
Je zegt dat je freelance IT Secretaresse bent.
Wat moet ik me daar bij voorstellen ?
Waarin ben jij gespecialiseert tov een reguliere secretaresse ?
Met wat voor vragen klanten bij je t voor soort klanten heb je ?

Ik zie idd de vraag naar... groeien, maar om nu keihard te beweren dat het allemaal voorbij is door luidkeels te schreuwen over de daken heen: 'Crisis is voor ZZP'er voorbij' - vind ik wel een beetje overdreven, eerst de zomer afwachten, want dan is er weer een dip.
Iets dergelijk kan je pas roepen na een jaar ofzo.

@ de redacteur
Nau, waar halen jullie deze cijfers?
Er is niets veranderd sinds 2009!
Je reageert op een opdracht en dan als antwoord hoor je: sorry er
Is een intern kandidaat aangenomen, sorry er is
Geen budget ...etc
Dan nog de 3500. Ontslagen consultants in 2010?
Die zijn zeker ook allen aan het werk als ZZP-er.........

computable heeft geen idee, wat zich op de markt afspeelt!

Ja waar komen deze stellingen vandaan?
Er is tekort aan ICTers,ZZPer draait weer omzet,Geen
crisis meer, etc. ???

@Faro "Ja waar komen deze stellingen vandaan?"

zie 1e alinea ?

Merk zelf ook wel dat ik steeds meer aanvragen krijg. Maar goed, ik ben statistisch gezien natuurlijk niet echt representatief met n=1 ;)

Ja waar komen deze stellingen vandaan?ik
Bedoelde waar komt deze onzin vandaan???

Ik vraag me inderdaad af of de crisis wel voorbij is. Wat ik wel heel goed merk is dat het aantal mensen dat zich 'tussenpersoon' noemt, zeer sterk is gestegen terwijl het aantal daadwerkelijke vacatures maar zeer mondjesmaat stijgt.
Zelf ben ik een van die vele zzp'ers die 1 jan 2009 is ontslagen wegens bezuiningen. Van diverse detacheringsbedrijven en mij bekende tussenpersonen die ik als betrouwbaar acht, is het overgrote deel van de zzp'ers die in dezelfde situatie verkeren als ik, ook nu nog steeds niet aan het werk. Vaak krijg ik als argument dat ik te oud ben (50 met nog 15 jaar te gaan), te lang uit roulatie ben (ruim 2 jaar) en achterloop met de nieuwste tools en software.
Wat ik me nu afvraag: is er werkelijk zo veel veranderd in de laatste 2 jaar? Want volgens mij is het gros van de ontwikkelingen juist stop gezet vanwege de bezuinigingen.

Robin, ja de ontwikkelingen gaan echt heel snel !
Vooral de gebakkenlucht hypes die overal voor mislukte projecten zorgen volgen elkaar snel op.
Men vergeet echter dat jij een heleboel ervaring hebt die anderen niet hebben en dat je de eventuele ontbrekende kennis in no time eigen kunt maken.
Het kernpunt is dat je maatschappelijk met een been in je graf staat. Het zal niet meer zo lang duren en dan zal ik ook dergelijke opmerkingen naar mijn hoofd toegeslingerd krijgen.

@Pascal
Die indruk heb ik dus ook. Vooral dat EPD dat nu weer dreigt te mislukken, puur door politieke onkunde en onwil. En vooral, ELKAAR MAAR TEGENWERKEN!!!
Wat ik vaak merk is dat het 'hogere regiment' vaak iets wil (oftewel eigenbelang) en dat er niet wordt gekeken naar de eenvoud hoe alles gemaakt kan worden. Pietje als directeur wil dit hebben, Klaasje als applicatie-eigenaar wil het zo hebben en Jantje de projectleider doet zijn eigen zin. En ik als software engineer met maar mee gaan in dit politieke machtspel.
Als software engineer met redelijk veel ervaring in de zorgsector en veel overleggen met de mensen op de werkvloer zelf tijdens het maken van de programmatuur, wordt ik toch ongeschikt geacht als applicatiebeheerder EPD, puur omdat ik nog nooit als zelfstandig applicatiebeheerder heb gewerkt. Wel vaker de werkzaamheden overgenomen tijdens ziekte of afwezigheid. Ook het dienen als vraagbaak (want wie kent de applicatie nou beter op technisch vlak dan de software engineer) telde niet mee.
Crisis voor de ZZP'er over???? Ja, als je nog nooit werkloos bent geweest, 25 jaar bent, een uurprijs van 25 euro vraag (want die tussenpersonen willen ook graag 10 euro per uur aan je verdienen) en natuurlijk WO-geschoold en 10 jaar ervaring.

@Simon
Ik krijg ook steeds meer aanvragen van tussenpersonen maar dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot een opdracht. De opdrachtgevers laten het steeds afweten. Tussenpersonen zijn eigenlijk alleen maar uit op een gesprek om hun database weer aan te vullen.
Tuurlijk, ik heb zelf kennis genoeg om ook een database met kandidaten op te zetten en iedereen te benaderen.

Maar niet volgens Comptabel volgens hun is Kerst
Aangebroken...ZzPer heeft er werk weer! Volgens CBS zijn er meer dan 10000 ICTers zonder baan! De 3500 ontslagen consultants in 2010 zijn niet eens meegeted want sommigen waren business consultants...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-24T13:04:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.