Vraag naar ict'ers blijft stijgen

ICT-branche heeft 9000 vacatures openstaan

In de Nederlandse ict-branche staan ongeveer negenduizend vacatures open. Dit blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is tweeduizend vacatures meer dan in het laatste kwartaal van 2010. Mede door de stijging in vraag naar ict'ers nam het totaal aantal openstaande vacatures in de Nederlandse arbeidsmarkt toe tot 135.000.

Het openstaan van negenduizend vacatures is het hoogste aantal in twee jaar tijd. Eind september 2009 stonden er zesduizend vacatures open en dat is sindsdien langzaam gestegen. Eind 2010 was er voor het eerst een lichte daling, maar dat wordt in het eerste kwartaal van 2011 ruim gecorrigeerd.

Vraag gegroeid

Het CBS zette ook het aantal vacatures per duizend banen af. Daarin scoort de Nederlandse ict-markt het hoogste van alle sectoren die er zijn. Per duizend banen stonden er na afloop van het eerste kwartaal van 2011 37 vacatures open. Dat is ruim meer dan dat de totale markt scoort met gemiddeld zeventien openstaande vacatures. In september 2009 was dit aantal voor de ict-markt nog 22, dus ondanks de crisis is de gemiddelde vraag naar ict'ers wel toegenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk zoveel vacatures, maar wat zoekt men nu eigenlijk?
Er zijn de laatste maanden (ook jaren) juist veel mensen ontslagen. Dit gebeurt nog steeds. Het is dus wat onwaarschijnlijk dat er opeens weer vacatures bijkomen.
Veel ICT-ers zullen de kat eerst uit de boom kijken voordat ze ergens anders gaan solliciteren. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt!

En waarom wordt er door computable niet bijgezegt dat er ook nog steeds ontslagen vallen bij dezelfde werkgever als die personeel vraagt. En dat zie ik bij bijna elke ict werkgever. Dus allemaal onzin die baasjes willen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rij en Computable werkt er met dit soort berichtgeving nog aan mee ook!!!

Als ik dit vergelijk met de huizenmarkt, dan ben ik geneigd te denken dat de ict-branch op slot zit.

Wat ik bij deze cijfers mis, is het soort vacature, de regio, de gewenste vooropleiding/opleidingsniveau. Waarom staan er zoveel vacatures open? Niet aantrekkelijk, te lastig, te specialistisch, te duur of te goedkoop??

Ik zit anders al 4 maanden op de bank, te wachten op een nieuwe klus. Waar zijn dan al die opdrachten??????

Werk is er wel maar de tarieven zijn belachelijk laag doordat zo'n beetje alle ZZP'ers voor grijpstuivers aan de bak zijn gegaan en zo de markt behoorlijk verziekt hebben. Wel begrijpelijk, er moet immers ook een plak kaas op het brood.

Dat geeft niet want er is i.d.d. werk en de tijden dat projectmanagers en specialisten voor vier tientjes aan de bak gingen zijn langzaam voorbij. Geef het nog geen jaar meer en dan is alles weer terug op het oude niveau.

@KiX wat bedoel je met een grijpstuiver ?
En waarom zou een ZZPer zich dat wel kunnen permiteren en een ander bedrijf niet ? (welicht omdat de echtgenoot van de secretaresse van de vrouw van de baas ook een leasebak moet ?)
Voor gewoon systeembeheer werk hoef je ook geen absurde bedragen te rekenen.
Voor serieuze knowhow wel, maar dat bieden de bekende bedrijven niet.

@Pascal,

Omdat werkgevers een werkgeversbijdrage, pensioen, loon, leaseauto en opleidingen van de werknemer betalen en om 1 beheerder aan het werk te krijgen en te houden zijn er ook andere mensen en middelen nodig.
Een ZZP'er heeft gewoon minder lasten, die hoeven geen kantoorruimte te huren of werkgeverslasten te betalen, dus dan kan het goedkoper.

Ook is het verstandig om niet altijd te roepen dat de besten ZZP'er worden, er zijn zat specialisten die de voorkeur hebben voor een vast inkomen en die voldoende vrijheid van hun baas krijgen.

Werkgevers willen alleen net afgestudeerden 25 jarige super nerds die nog goed zijn in de omgang ook.
Die voor net iets meer dan het minimumloon werken en 50 uur per week beschikbaar zijn. Deze kunnen ze nog helemaal vormen en naar hun hand zetten. Als ze die niet kunnen vinden dan wachten ze af.
Mijn VROUW, C++, Python en Universitair afgestudeerd wordt afgewezen voor een baan waar ze alles voor in huis heeft. De vacature staat nog steeds open.

@Aldo

Wat is er dan mis met jouw vrouw als ik vragen mag? Lijkt me toch redelijk het profiel wat ze zoeken? (jong, academisch, etc.)

Heerlijk ZZP'er effen helemaal niets te doen, lekker van het zonnetje genieten, en ja die torenhoge salarissen waar je van kan dromen, wat je krijgt is voldoende. Je kan er even van leven. Er is wel 1 probleem, geen pensioen. Toch wel benieuwd hoe dat nou uitpakt in de toekomst als Zwakkzinnge Zonder Pensioen.

@Wim de Bok

Het verschil tussen een ZZPer en iemand in loondienst is dat de ZZPer gewoon weet dat hij straks geen pensioen heeft terwijl de persoon in loondienst braaf elke maand betaalt en denkt dat het goed geregeld is...

Uiteindelijk zal er voor beiden niets blijken te zijn op het moment dat het zover is. De ZZPer heeft echter nooit geld in een bodemloze put hoeven te gooien. Je kunt zelf als ZZPer nu beslissen of je gaat sparen voor je oude dag (maar dan in eigen beheer, dus niet afhankelijk van die o-zo betrouwbare fondsen die alleen maar oog lijken te hebben voor de babyboomer), of je koopt toch die flatscreen... Het is in ieder geval je eigen keuze...

>@Aldo

>Wat is er dan mis met jouw vrouw als ik vragen mag? >Lijkt me toch redelijk het profiel wat ze zoeken? (jong, >academisch, etc.)

Typische conclusie. Iemand heeft de baan niet gekregen => er moet zeker iets mis zijn met die persoon.
Het wordr nooit beter zolang mensen op die manier denken.


@Peter

Inderdaad, je moet zelf iets doen en dat is nog lastig genoeg ik ben tot op heden ook niet verder gekomen dat dan ordinair sparen. Ook om het voor mezelf wat eenvoudig te maken. Dus te lang in het zonnetje liggen kan ook weer niet.

@Maria:

Zo bedoelde ik het niet...

Ik dacht dat Aldo bedoelde dat zijn vrouw juist precies het gewenste profiel had en toch niet aangenomen was. Dat soort mensen nemen de bedrijven nu echt wel als een kip zonder kop aan.

Het feit dat zijn vrouw niet aangenomen is geeft aan dat er iets anders aan de hand was: ze is te oud of wil niet werken voor een grijpstuiver... Daar was ik gewoon nieuwsgierig naar.

Als dit het niveau is van de hedendaagse ICTer dan begrijp ik maar al te goed waarom er zo veel vacatures open blijven staan.

Puntje of 2 puntjes voor Pascal en de rest blijft oorverdovend stil

Het korte termijn denken van de IT sector,

Eerst worden alle ervaren krachten gedumpd terwijl aan de horizon al zichtbaar was dat de babyboomer massaal zou uitstromen.De rest is als ZZPér aan de slag gegaan en zorgt nu voor prijs-erosie in het hele IT segment waardoor de winstmarges steeds kleiner worden. Verder wordt er steeds meer werk ge-outsourced omdat het in het buitenland zo lekker goedkoop wordt uitgevoerd. Deze besparing wordt teniet gedaan doordat de uitgespaarde IT-érs nu zelf onder de prijs zich in de markt aanbieden. De IT sector heeft nog steeds weinig verstand van hoe de economie werkt..

Op dit moment ben ik me voor mijn werk (ben pas begonnen als HR adviseur bij BDO waarvoor ik o.a. recruitment op pak voor de ICT afdeling)aan het verdiepen in de arbeidsmarkt binnen ICT. Wat ik merk is dat er veel vraag is naar developers en dat daar de krapte met name in zit. Wat we bij BDO merken is dat er veel allrounders zijn, wij zijn echt op zoek naar specialisten op gebied van .NET (4.0) en Sharepoint.

@Manon
Die specialisten die je zoekt zijn schaars en dan zul je ze toch maar zelf moeten opleiden. Op de lange termijn heeft dit heel veel voordelen.

@Maria
Uit eigen ervaring heb ik dezelfde neiging als jij. Het merendeel van de sollicitanten doet gewoon moeite om aan de bak te komen terwijl de werkgevers vaak niet fatsoenlijk hier mee om gaan. En daar horen dus ook smoesjes bij om niet toe hoeven te geven dat men discrimineert.

@Manon,
Het probleem is wat jij onder "generalist" verstaat. Als iemand alleen .Net en Sharepoint heeft, is dat meestal geen specialist, maar een beginner.
Een specialist heeft veel meer ervaring en die verwar je waarschijnlijk met generalisten.

Ook is er niet met name een tekort aan developers, maar er is een tekort aan goede ICT'ers, ongeacht werkgebied.

Tja ik ben ook wel erg verbaasd over die opmerking van Manon.
Zowel dotnet als Sharepoint is toch echt gemeengoed.
Als je lui zoekt wiens kennis tot die tak beperkt is dan heb je het echt niet meer over specialisten.

@Manon
.net specialisten genoeg. zeker ook mensen die al jaren .net development doen.

@Pascal
.net is zo breed, daar kun je je jarenlang in uitleven (wpf, wcf, mvc, wp, wf, asp.net, and so on...)

Dat kan allemaal wel, maar zolang werkgevers weigeren ouderen met ervaring aan te nemen, zullen ze dit probleem niet kunnen oplossen.Logica bv heeft lettelijk toegegeven dat ze ouderen niet aannemen. Eigen ervaring.
Enige mogelijkheid houding werkgevers veranderen. Maak gebruik van ouderen, meer ervaring, flexibeler en minder vaak ziek.

Personeelsadvertenties kun je op allerlei manieren 'misbruiken'. Je wekt de suggestie 'die zullen het wel drukt hebben', of 'daar gaat het wel goed' etc. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, je kunt ook her en der aangeven dat je personeel nodig hebt terwijl dit niet het geval is. Zie het als een (verkeerde) manier van reclame maken.

Welke Leeftijd categorie ? Binnen of buiten Nederland ? India ? Waar ?

@Folkert,

Helaas komt het in de praktijk veel voor dat ouderen veel kennis hebben van verouderde systemen, maar up-to-date kennis missen. Zo zijn er veel 50+ systeembeheerders die zeer goed zijn met Novell Netware 6, maar niet mee kunnen komen met vakgenoten als het om Windows 7/2008 gaat.
Dat Netware 6 nog bij veel gemeenten/waterschappen draait heeft hier mee te maken.

Een detacheringsbureau leeft hier van, door mensen met kennis van nieuwe technieken (meestal dus ook jongere mensen) bij bedrijven te plaatsen waar oudere werknemers zijn.
Het is dan logisch dat een detacheringsbureau geen 50+ aan gaat nemen die een kennisachterstand heeft.

Uiteraard hebben niet alle 50'ers een kennisachterstand, maar veel wel en die zullen niet snel aan een nieuwe baan komen.

9000 banen, waarvan waarschijnlijk 8950 in de Randstad...

De vraag is hoeveel workload betreft een openstaande ICT vacature: 1 week werk, fulltime job? Welk niveau wordt vraagd en welke expertise?
Kortom alle openstaande 9000 ICT vacatures op 1 hoop gooien en relateren aan een landelijk tekort neigt nogal naar appels met peren..

@Folkert:
Maar ouderen zijn vaak wel duurder en eigenwijzer.
Deze groep weet door ervaring meestal ook wat ze waard zijn en hoe dingen werken, dus laat zich minder snel wat aanpraten door een jonge HR medewerker.

Ouder is dus eigenwijzer.
In de zin van: daar heeft de manager geen zin in want dan moet hij wat doen? Kritiek geven en krijgen is vaak goed voor het bedrijf maar slecht voor de manager. Krom maar dat zie je heel veel.

Klasse!!!
Echt waar, gewoon klasse!
9000 vacatures en de Software bedrijven hebben 100den zo niet 1000den mensen op de bank zitten.
Hier klopt ergens iets totaal niet!!!
Dit soort berichten zijn gewoon om gefrustreerd van te raken.

@bankzitter. Je moet het altijd met een korrel zout nemen. Zoals anderen zeggen, veel vacatures zijn gewoon onwaar, vragen naar het onmogelijke, doen alsof het goed gaat, doen alsof we niks kunnen vinden om die goede buitenlandse kracht te laten emigreren.

Het enige wat je kan concluderen is dat het nog steeds beter gaat dan in 2009, terwijl het eind 2010 de verkeerde kant op leek te gaan: Je kan de cijfers alleen relatief vergelijken.

Dit zegt me niet zoveel Computable:

Daarin scoort de Nederlandse ict-markt het hoogste van alle sectoren die er zijn.

Misschien is de ICT wel de branche met de meeste 'valse' vacatures. Het zou me niet verbazen.

Veel bedrijven hebben toch een onmogelijke vacature openstaan om uitzonderlijk talent te vinden?

En nu is het gewoon wachten op goedkoop talent (of niet, denk maar aan die reclame met dat schip wat uit elkaar valt :-)).

Een openstaande vacature is vooral een hardnekkig pleonasme!

Absolute onzin, de ICT markt is op dit moment in een 3 letter woord (GAT is een subtiele omschrijving)

Zowel freelance als vaste banen zijn er niet. Of je moet voor 1 of ander bedrijf willen gaan werken die hun zaakjes niet op orde hebben; sollicitatie procedures rammelen op dit moment aan alle kanten.

Mensen 4 weken laten wachten op een uitnodiging voor een gesprek - 1 week op een contract en startdatum - 2 weken op "mogelijke andere kandidaten" het kan allemaal. Nee je kan beter bij de visboer gaan werken als oud ICTer

De statistieken van CBS zullen wel kloppen. Dat is in ieder geval de waarheid! De uit-de-lucht-gevallen conclusie van Computable "... dus ondanks de crisis is de gemiddelde vraag naar ict'ers wel toegenomen..." is hoogstens een halve waarheid.
De werkelijkheid is kennelijk voor vele (oud) ict-ers heeeeel anders! En dat transformeert zo'n klakkeloos stukje bijna tot leugen...

Er wordt wel gezegd dat er zoveel banen zijn, maar het merendeel van die banen zijn bij bedrijven in de randstad die daar geen mensen kunnen krijgen. Dat er in Noord en oost Nederland veel werkloze ICT-ers rondlopen wordt gemakshalve vergeten, men vindt deze te ver weg wonen en is niet bereid te investeren in deze mensen, omdat ze in hun ogen te ver weg wonen van de dicht geslipte randstad. Ik heb gesolliciteerd op vacatures die al geruime tijd open staan, maar ben vaak afgewezen op de reisafstand, hoewel ik in veel gevallen minder lang onder weg was dan mijn gesprekspartner uit de randstad. Gelukkig heb ik inmiddels weer een leuke baan gevonden in het Noorden.

Zoals al vaker opgemerkt: 'de' ICTer bestaat niet...

Wat voor functies gaat het om? op welke locatie, met hoeveel ervaring, etc. etc.

Stel dat er een zeer groot tekort aan neurochirurgen is, men komt er wel 20 tekort in bijv. zeeland... Zouden we dan ook krantenkoppen zien van 'enorme tekorten in de zorg?'

Erik fijn dat je weer een baan hebt, dat is het belangrijkste.
Kijk je niet scheel op het aantal vacatures in de randstad, als ze echt iemand nodig hebben dan ben je echt welkom hoor.
Nog niet zo lang geleden werd ik een paar maal per week gevraagd (zeg maar gerust gesmeekt) voor riant betaalde vacatures in downtown noem maar op, afstand was nooit een issue.
Maar ik heb ook heel wat keren meegemaakt dat ik overgekwalificeerd (een te ouwe lul) was.
ICT is een jong en dynamisch vakgebied en op demente bejaarden 28+ zitten ze daar nu eenmaal niet te wachten.
Zolang uitzendburo's, detacheerders en andere brokers nog elkaars niet bestaande spookvacatures overnemen blijven we echt wel met 9000 niet invulbare plaatsen zitten.
Zodra dergelijke bedrijven verplicht word vrij te geven om welke vacature het nu eigenlijk gaat zal die hele gebakken lucht markt instorten.
Maar ja. dat gaat dan wel ten koste van een heel marktsegment waarin veel mensen werkzaam zijn die geen enkel raakvlak met ict hebben.

Het is duidelijk dat de ICT professional die zich vooral wilt richten om zijn of haar vakgebied, door de bomen het bos niet meer ziet wanneer het gaat om de volgende stap in zijn of haar carrière. Zeker aangezien de "vele" openstaande vacatures ook nog eens via de vele W&S bureaus worden aangeboden.

Wat te doen? Kiezen voor veilig blijven zitten, of wellicht toch de sprong wagen en een nieuwe uitdaging aangaan?!

Er is ook een manier om veilig een nieuwe uitdaging aan te gaan! Neem eens contact met ons op voor een onafhankelijk advies, om te kijken waar je daadwerkelijk staat in de huidige markt en vooral wat deze je nu eigenlijk echt te bieden heeft! Contact kan via onze site of middels bijvoorbeeld LinkedIn.

Is dat goedkoop, om op deze manier reclame te maken?
Daarbij zijn jullie zelf een W&S bureau, dus hoe onafhankelijk kunnen jullie zijn...

In ieder geval staat "ICT-Connect" nu bij mij op het lijstje "Nooit bij solliciteren".

@Stefan, best wel een beetje ongehoebelt om op deze manier reclame te maken.
Waarin verschilt je onderneming van een ander werving&selectie buro ?

Waarom denk je dat een HRM manager je advies zonder meer overneemt ?

De vacatures die je site voorsteld geven gewoon doorsnee ICT beeld, weinig spectaculairs.

Anderzijds, voor de werkzoekende is het natuurlijk zo dat je elke kans moet aangrijpen, en er staan best leuke dingen tussen, ook buiten Amsterdam en Utregh

IT'S OVER 9000!!!

Mooi voorbeeld van hoe opportuun het gemiddelde W&S buro is. Desondanks slagen ze er niet in om al die vacatures ingevuld te krijgen omdat ze daar simpelweg voor betaald worden.

Dan mag je wel concluderen dat het aan de werkgevers ligt. Iets wat Computable zich wel eens in mag verdiepen. Wat is de reden dat er veel ICT vacatures open blijven staan terwijl er legio aanbod is?

In elke branche staan op elk moment duizenden vacatures open. Dat wil niet zeggen dat er een tekort is en evenmin dat werkzoekenden op al die vacatures zouden kunnen solliciteren. Binnen een bedrijf kan er een overschot zijn voor rol X en tegelijkertijd een tekort voor rol Y. daarnaast is er altijd sprake van een percentage zogenoemde structurele werkloosheid (zie Wikipedia). Dat “bankzitter” klaagt dat er geen werk voor hem lijkt te zijn snap ik, maar wie neemt nu een externe aan voor €70,- terwijl je hem/haar in dienst kunt nemen voor de helft van de kosten en dan bovendien een gelijkwaardig of zelfs beter salaris kunt bieden? Geldt ook voor hoger opgeleide werklozen: het maximum bruto uitkeringsloon is bijna €4100,- per maand. Er zijn er zat die hiervoor hun neus ophalen en tegelijkertijd klagen dat ze niet aan de bak kunnen komen. Het zal nog wel even duren voordat deze patstelling is doorbroken. Hamvraag is wie er het eerste water bij de wijn zal doen.

nou-nou mensen - @Stefan enzo - , ik vind het best interessant als een W&S bureau alleen mijn belangen zou kunnen behartigen. De meeste W&S mensen hebben alleen het belang van de werkgevers in het oog, ongeacht of wat zij willen wel goed is voor mijn cariere en portemonee!

Voor mij bepaalt bepaalt de marktprijs of er vraag- of aanbod overschot is. En die blijft maar zakken. 35 euro/uur voor een Unix/Oracle specialist wordt steeds normaler. 40 euro voor zeer ervaren programmeur. Of opdrachtgevers die als eis hebben dat eerste paar weken gratis moeten, om te zien of je goed bent :-)

at pleonasme.

helaas zijn er ook :
- gesloten vacatures, bijv uit laksheid de vacature niet verwijderen, of nieuwe CV's ronselen
- niet bestaande vacatures : om gegevens van kandidaten voor andere functies in te zamelen
- verplichte vacatures : intern al lang besproken en ingevuld, maar juridisch of voor de vorm, wordt de vacature publiek gemaakt
- onrealistische vacatures : zo hoge eisen en zo lage beloning dat alleen mensen waar inderdaad iets mee mis is erop reageren. En die wil men natuurlijk niet.

@zzp-er,

Bel eens een schilder en vraag wat het kost om je voordeur een nieuw kleurtje te geven.
Breng eens je auto naar de garage en vraag wat het kost die vervelende kras weg te werken.

Unix/Oracle specialist dan wel ervaren programeur ben je niet omdat je iets kan wat tante Nel van de overkant ook kan maar omdat je iets kunt waar specialisatie voor nodig is.
Als bedrijven denken dat voor een kantienedame salaris te krijgen, dan moet je gewoon bedanken voor de belangstelling.
Je kunt je altijd nog in iets anders specialiseren.

Wel heb ik al eens gemerkt dat onwetende klanten denken dat een Unix specialist dezelfde tarieven rekent als een gemiddelde MicroSoft-goeroe. tja... die moeten dan maar even verder zoeken. iig niet bij mij.

Een opdrachtgever die eerst wil kijken of je goed bent, doet zijn werk zelf niet goed.
Je kunt dan tegeneisen stellen, niet goed dan blijft het copyright van de software bij de ontwikkelaar en kan deze voor het dubbele tarief overgenomen worden.
Kortom een opdrachtgever die jou niet serieus neemt hoef jij ook niet serieus te nemen.

@zzp-er,

Dat is ook mijn ervaring:

Er zouden enorme tekorten zijn maar tegelijk zie je dat niet terug in de uurtarieven van ZZP'ers. In mijn ogen zijn de uurtarieven pas een echt zuivere graadmeter van de overschotten/tekorten aan ICT'ers in een bepaalde tak van sport.

Zelf merk ik wel dat het afgelopen jaar de tarieven wat minder onder druk staan en je zelfs wel een tientje omhoog kan gaan, maar de echte toptijden zijn nog echt niet terug. In mijn ogen kan dat 2 dingen betekenen: Of er is eigenlijk helemaal niet zo'n tekort aan specialisten, of het tekort is er wel maar de bedrijven willen/kunnen niet meer bieden dan de huidige uurtarieven (anders zouden ze er verlies op maken)...

@geen pleonasme;

Uw voorbeelden zijn geen argumenten, helaas. Een vacature staat altijd open. Een gesloten vacature is dus ook onjuist. Zoek maar even naar de definitie van een vacature:
1 het vacant-zijn ve functie 2 openstaande functie

Nogmaals, een openstaande vacature is een pleonasme. Dat er onrealistische vacatures bestaan heeft daar helemaal niets mee te maken.

En als je het hier niet mee eens bent, neem het dan maar gewoon van mij aan.

Wel wel docent Nederlands, ik neem het gewoon van je aan. Kun je voor het gemak dan wel even de correcte uitdrukkingen vermelden voor de gebruikte termen.

Hier meer dan 15 jaar ervaring, relevant HBO diploma in de informatica, daarnaast nog een bachelor in business en een master diploma. Op 100% passend werk al 2 jaar op rij afgewezen - andere kandidaten passen beter. Het ligt er vast niet aan dat ik boven de 40 ben...

Blijft een leuk BS verhaal, zonder enkele downloadbare cijfers en statestieken..

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-13T15:39:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.