Ruim helft ict’ers bouwt schuld tijdens studie op

1 op 10 ICT'ers heeft 20.000 euro studieschuld

Failliet

Meer dan de helft van de Nederlandse ict’ers heeft of had een studieschuld. In 10 procent van de gevallen bedraagt deze schuld meer dan twintigduizend euro. Het vaakst hebben ict’ers een schuld tussen duizend en vijfduizend euro. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsmarkttitel Intermediair onder ruim drieduizend hoogopgeleiden, onder wie ict’ers.

Van alle ict'ers heeft of had 51,3 procent een studieschuld. In 2,2 procent ging het om een schuld van minder dan duizend euro. Van de ict'ers bouwt 16,7 procent tijdens de studie een schuld op die ligt tussen de duizend en vijfduizend euro. Bij 9,7 procent van de ict'ers loopt de studieschuld op naar tussen de vijf- en tienduizend euro en bij 9,3 procent ligt dit bedrag zelfs tussen de tien- en twintigduizend euro. 10 procent van de ict'ers kampt of kampte met meer dan twintigduizend euro studieschuld.

Onbehagen

Uit het onderzoek van Intermediair blijkt ook dat ict'ers niet echt veel last ondervinden van hun studieschuld. In 12,3 procent van de schuldgevallen konden ict'ers de eerste jaren na het afstuderen geen huis kopen. 23,6 procent van de ondervraagden geeft aan dat in deze periode zuiniger moest worden geleefd. Toch geeft ook 27,3 procent aan dat zij de studieschuld hebben onderschat. Maar liefst 64,2 procent kreeg van de studieschuld een gevoel van onbehagen.

Studieschuld

Studieschuld ict'ers na afronding studie.
Minder dan 500 euro1,1%
500 - 1000 euro1,1%
1000 - 5000 euro16,7%
5000 - 10.000 euro9,7%
10.000 - 20.000 euro9,3%
20.000 euro of meer10,0%
Wil niet zeggen3,4%
Heeft of had geen studieschuld48,7%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Redactie: Het zou fijn zijn als u de kop van dit artikel wijzigt. Deze suggereert een pertinente onwaarheid, namelijk dat van alle ICT-ers 1 op de 10 een schuld heeft van €20.000,- of meer. Waar het om gaat dat 1 op de 10 AFGESTUDEERDE ICT-ers een STUDIEschuld heeft van meer dan €20.000,-

Heb zelf ook een forse schuld, een stuk meer dan 20.000 in ieder geval.
Bij het kopen van een huis zit deze studieschuld juist niet in de weg, deze is namelijk niet bij BKR geregistreerd.
Door de HRA wordt je fiscale inkomen gedrukt waardoor je ook minder hoeft af te lossen richting DUO (IB Groep).
Je maximaal te besteden bedrag per maand wordt natuurlijk wel gedrukt door de aflossing waardoor je uiteraard wel minder overhoudt dan zonder schuld.

Best oneerlijk overigens, want als huurder mag je wel de volle aflossing betalen. Er wordt enkel gekeken naar inkomen (een dure leaseauto met bijtelling hakt hier bijvoorbeeld ook in en wordt gezien als inkomen) om de maandelijkse aflossing te bepalen, niet naar het besteedbaar inkomen na aftrek vaste lasten.

Hoe kom je aan een schuld van meer dan € 20.000?

gewoon wat minder bier zuipen, blijft de schuld ook binnen de perken

Door het ontbreken van het volledige rapport mis ik de context. Want ik vermoed dat studenten met andere richtingen ook wel een schuld hebben. Vervolgens zou ik ook wel eens de gemiddelde salarissen per branch afgezet willen zien tegen de gemiddelde schulden. Dan pas lijken me er conclusies te trekken. Want uiteindelijk is je studie een investering in je toekomst.

Nu mis ik de 'business case' om tegen mijn werkgever te zeggen dat ICT-ers schandalig laag betaald worden.

Ik zit zelf ook al op 15K, waarschijnlijk 20K als ik klaar ben. Ik maak mij er niet zo druk om, na mijn studie ga ik een jaar lang 7 dagen per week werken en hoop ik het binnen een jaar te hebben afgelost.

Beetje merkwaardig onderwerp.
Heeft niet iedereen die gestudeerd heeft een studieschuld ?
20k is daarbij niet erg indrukwekkend.
Als je een vliegopleiding doet zit je al snel aan 150k, en dat blijkt ook zelden een probleem te zijn.
Wat heeft dit met ICT te maken ?

Wat een onzinnig verhaal.
Ik heb diverse kinderen die een HBO/WO-studie hebben afgerond en daarbij een studieschuld hadden, te weten de schuld van de basisbeurs en van de OV-kaart. Onlangs is een zoon op HBO-ICT afgestudeerd en die ontvangt zojuist het bericht van de Stufie (tegenwoordeig DUO genaamd) dat hij een studieschuld heeft van € 8774,31 plus een OV-lening van 6436,88; samen dus meer dan 15.000,-. Maar let wel: omdat hij binnen 10 jaar zijn diploma heeft behaald, zullen beide bedragen worden krijtgescholden.
Heeft u daramee rekening gehouden bij uw enquetering?
Ik vind het beleid van onze regeringen op dit terrein heel positief, prima.
Mocht een student daranaast nog geld willen lenen, dan kan dat ook. Wil hij darana een huis kopen, dan zal hij inderdaad moeten sparen net zoals alle jongelui, die een huis willen kopen en niet door hun ouders geholpen kunnen worden.
Kortom, wat voegt uw enquete toe aan het maatschappelijk debat?
Alleen stemmingkwekerij of werkelijk een eye-opener?
Uw conclusie voor ICT-studies geldt immers voor alle studies op HBO en WO-niveau.

Mensen die zichzelf in de studie kosten en kosten voor het levensonderhoud hebben moeten voorzien en daardoor een vertraging hebben opgelopen, komen al snel aan dat soort bedragen. Het zijn zowel de kosten voor de studiefinanciering als de OV kaart, wat je terug moet betalen. Ik ben er trouwens niet op tegen, want ook ik vind het een investering in de toekomst!!

@Ike
Er zijn ook studenten die niet met een zilveren lepel in de mond zijn geboren en/of niet bij paps en mams thuis bleven wonen.

+20.000...Dat valt nog mee met de VS. Daar loopt het in de tonnen. En ook hier zal het duurder worden.

Onder de documentaire "College Conspiracy" vertelt de National Infation Association hoe deze kosten alleen maar hoger worden.

@venma
Ik denk dat het hierbij om de lening via de ib-groep gaat en niet onder de "kwijtgeschonden" studiefinanciering en ov-lening welke in een gift worden omgezet want ik kan me niet voorstellen dat 50% van de studenten geen studiefinanciering aanvraagt aangezien er in mijn klas op het moment niemand is die niet de basisbeurs ontvangt.
---
Ikzelf leen via de ib-groep enkel in de zomermaanden en dan een bedrag van 250 euro/maand (max 550 te lenen) maar ik heb 2 klasgenoten die maximaal lenen met de argumenten dat je volop van je leven moet genieten en elke dag je laatste kan zijn. Natuurlijk zijn er ook mensen die volop lenen omdat zij dit echt nodig hebben. De rente op de IB-groep lening is op het moment 1.5% op jaarbasis.

@NIA

documentaires die de term "conspiracy" bevatten vallen bij mij onder mockumentairies. Beetje bangmakerij als je het mij vraagt.

Nu snap ik verder ook niet hoe je aan 20k+ schuld komt aangezien ik mijn ict (hbo)studie gewoon heb afgerond zonder studieschuld. Wel woonde ik daarbij gewoon thuis.

Waarom wordt een studieschuld van 20.000 euro, wat een investering is geweest in je eigen (!!) kennis en kunde, hier gepresenteerd als een probleem? Deze investering verdien je vanzelf weer terug, tenzij je een verkeerde studie hebt gekozen.

20.000 euro, waar hebben we het over? Een beetje auto kost al meer en is een veel slechtere investering.

Ik begrijp niet waarom er specifiek wordt gekeken naar ICT-ers. In ieder geval zie ik een verantwoorde studieschuld als een investering voor de rest van je toekomst. Als je na je studie een goeie baan vind, heb jij je studieschuld binnen 1-2 jaar al afgelost. En ik denk dat het geval is bij het overgrote deel van de Ict-ers.

"Ruim helft ict’ers bouwt schuld tijdens studie op"

Dat geldt ook voor iedere andere studentengroep en is ook helemaal niet erg...zeker niet voor mensen met een ict, economische of financiële opleiding. Die schuld betaal je dan makkelijk af.

En is het nu zo erg dat je de eerste 2 jaar geen huis kan kopen?

@Pascal, merkwaardige reactie. 48,7 bouwt geen schuld op (i.i.g. volgens dit artikel). Waarom zou iedereen een schuld hebben? Er zijn toch zat mensen die nadat ze klaar zijn met hun studie geen schuld hebben?
Ben het wel met je eens dat € 20K geen groot probleem hoeft te zijn. Je gaat toch verdienen daarna?

@Kees , yepp, ik denk dat het hele artikel iets te maken heeft met de tijd van het jaar en met komkommers die dan net geoogst moeten worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-17T11:05:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.