Apotheker krijgt bijna 10 miljoen euro

Dollars

Leo Apotheker, de ontslagen ceo van HP, krijgt bijna 10 miljoen euro (13,2 miljoen dollar) mee. Het gaat om 7,2 miljoen dollar vertrekpremie, 2,4 miljoen dollar prestatiebonus en 3,6 miljoen dollar aan aandelen. Dit blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Apotheker was elf maanden ceo van HP. Hij werd onlangs ontslagen en opgevolgd door Meg Whitman, voormalig ceo van eBay. Aanleiding van zijn ontslag was zijn plan om de pc-divisie PSG te verkopen. Dat leidde to veel kritiek van het HP-bestuur, managers, werknemers, klanten en partners. Onder Apotheker draaide HP drie slechte kwartalen en daalde het aandeel van het ict-concern.

Apotheker krijgt naast de vertrekpremie, prestatiebonus en aandelen, geld om terug te verhuizen naar Frankrijk of België. Ook is er geld vrijgemaakt voor eventueel verlies als hij zijn huis in Californië verkoopt.

Verhuiskosten

Leo Apotheker verdiende 1,2 miljoen dollar per jaar bij zijn aanstelling. Daarnaast kreeg hij jaarlijks een bonus van 4 miljoen dollar en nog eens 4,6 miljoen dollar voor verhuiskosten. Verder kreeg hij 76.000 aandelen met een beperking. De helft van de aandelen zijn pas na 31 oktober 2011 geldig. De jaarlijkse bonus van Apotheker bedroeg 200 procent van zijn jaarsalaris, met een uitloop naar 500 procent.

HP betaalt zijn ex-ceo's altijd goed uit. Mark Hurd kreeg in 2010 ruim 12 miljoen dollar mee. Carly Fiorina kreeg bij haar vertrek in 2005 ruim 21 miljoen dollar mee.

Meg Whitman verdient 1 miljoen dollar per jaar bij HP, zo heeft het bedrijf bekend gemaakt. Daarnaast krijgt ze 1,9 miljoen aandelen. In 2012 ontvangt Whitman een bonus van 2,4 tot 6 miljoen dollar. Volgens magazine Forbes is zij de vier na rijkste vrouw van de Amerikaanse staat California. Haar vermogen wordt geschat op 1,3 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe kan het dat in de huidige economische tijden er nog steeds belachelijke bonussen uitgekeerd worden als beloning voor slecht presteren ?

Dan komen de ex-EDSers (het 'voetvolk') er een stuk bekaaider vanaf. Afijn, voel ik hier een volgende ontslagronde van het lagere personeel aankomen? Dit zal toch ergens van betaald moeten worden gok ik (en van de signifcate daling van de aandelenkoersen van HP zal het niet betaald worden).
... hoe cynisch kan je worden....

dit lijkt mij ook wel leuk als gouden handdruk alleen mijn bedrag is niet zo hoog en ik heb ook een langer dienstverband als Apotheker wat doe ik fout.

Rob, volledig mee eens. Lijkt me, dat wij als consument daar een stevig signaal op zouden moeten afgeven. Geen HP meer kopen, dat is volgens mij de enige manier dat mogelijk bedrijven tot ander inzicht kan brengen en mogelijk van dit soort ongezonde praktijken af weet te brengen.

Hoe is het mogelijk? Deze man vertrekt eerst met een incompetentie-bonus bij SAP en dan neemt HP hem in dienst om binnen een jaar te ontdekken hoe dom dat was. En schopt hem eruit met een mega incompetentie-bonus. Hoe dom kun je zijn? Dat hele HP-board zou moeten oprotten. Zonder bonus. Blij dat ik niet meer voor die toko werk. Je zou je toch rot schamen...

Die elite leeft in haar eigen wereld waar de woorden van Gordon Gecko heilig zijn.

2,4 miljoen dollar prestatiebonus -- "
Onder Apotheker draaide HP drie slechte kwartalen en daalde het aandeel van het ict-concern."
?????????????????

Het is inderdaad ongelooflijk. Ik snap niet dat de HP medewerkers hier niet enmasse tegen te hoop lopen. Het is cynisme (aan den)ten top. De sukkels van medewerkers en klanten zien maar hoe ze de eindjes aan elkaar knopen, HP zorgt goed voor zijn mensen (aan de top). Graaien is het devies. Wat zouden dit soort mensen politiek gezien stemmen ?
Het wordt tijd dat ook de politiek hier paal en perk aan gaat stellen. Als dit soort mensen deze voorbeelden blijven geven gaat de het echt fout met de wereld.
Dit is toch niet te rijmen met normen en waarden.

Zonde dat HP schade leidt, een mooi bedrijf met zotte top.Zelf zullen de graaiers niet stoppen met graaien, dat zal toch echt moeten worden afgedwongen door 'het volk', maar ja die hebben het vaak niet eens door. het personeel van HP kan natuurlijk net als bij de COA met lbayrak naar de NOS stappen.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-30T10:59:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.