Marine ontslaat klokkenluiders ICT-onderdeel

De Nederlandse Marine wil een aantal medewerkers van de gespecialiseerde ict-divisie CAMS-Force Vision ontslaan. Het gaat om de klokkenluiders die misstanden aan de kaak stelden. De klokkenluiders vallen onder het onderdeel van de divisie Defensie Materieel Organisatie (DMO) dat CAMS-Force samenvoegt met Ivent en andere ict-onderdelen van Defensie tot een Joint IV Commando (JIVC).

De klokkenluiders hebben CDA-minister Hans Hillen een brandbrief geschreven. Hij beloofde eerder de klokkenluiders te beschermen tegen hun leidinggevenden omdat ze de problemen bij CAMS-Force Vision openbaar hebben gemaakt. Er zou sprake van zijn van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Een klokkenluider en andere kritische werknemers en hun familieleden zouden worden geïntimideerd door managers. Twee leidinggevenden van het marineonderdeel zijn inmiddels disciplinair gestraft.

Er komt op verzoek van Hillen een nieuw extern onderzoek hoe CAMS-Force Vision omgaat met de klokkenluiders. De reorganisatie is uitgesteld in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Zeesystemen

De gespecialiseerde ict-divisie van de Marine, CAMS-Force Vision, Ivent en andere ict-onderdelen van Defensie worden samengevoegd tot een Joint IV Commando (JIVC). Er werken zo'n 165 mensen bij CAMS-Force Vision.

CAMS-Force Vision is gevestigd in de Nieuwe Haven in Den Helder. Het onderdeel bestaat sinds 1967 en is een expertisecentrum van het ressort Zeesystemen. Het is een van de oudste software-ontwikkelbedrijven in Nederland en staat in direct contact met de verschillende vaartuigen van de Koninklijke Marine. CAMS-Force Vision ontwerpt (zware beveiligings)systemen voor fregatten en onderzeeboten van de Koninklijke Marine, maar ook andere diensten aan andere Defensie-onderdelen. Zo ontwerpt en integreert CAMS-Force Vision commandosystemen. Van de 165 medewerkers zijn er zo'n 120 mensen bezig met software engineering. 75 procent is burgerpersoneel, de overigen zijn in militaire dienst.

CAMS-Force Vision werd in 2009 door Corporate Research Foundation (CRF) Netherlands uitgeroepen tot 'Top ict-werkgever van het jaar'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De marine is blijkbaar bozer op medewerkers die hun bedrijf willen verbeteren, dan op de mensen van Buitenlandse Zaken die hun medewerkers en helikopter in Libië in gevaar hebben gebracht. Ja, je moet op je maten kunnen vertrouwen, maar ook op je systemen en op je bazen, want je moet op tactische gegevens en de juistheid van opdrachten kunnen vertrouwen. Dat is vaak van levensbelang.

Helaas laat onze kleine marine - waar al veel omvangrijke schandalen zijn geweest – zien, dat er niets wezenlijks is veranderd sinds ik bij defensie weg ben. En dat is al weer heel lang geleden. De veiligheid van het eigen personeel en het bereiken van de afgesproken doelstellingen zijn minder belangrijk dan de façade ophouden en corruptie doodzwijgen. Zo wordt het artikel 'Rijk verspeelt doelbewust 5 miljard aan ICT' steeds realistischer.

Ben benieuwd of de corrupte en anders foute medewerkers/bazen ook geen "bevoorrechte positie" bij de reorganisatie krijgen.

En weer zijn de klokkenluiders het slachtoffer en blijkt de belofte van een minister niets waard te zijn.
Voor die club zou je dus nooit willen werken want als je een manager tegen de haren in strijkt wordt je er toch wel uitgetreiterd.

In de middeleeuwen werden de brengers van slecht nieuws gewoonlijk opgehangen of een kopje kleiner gemaakt. In deze tijd wordt een klokkenluider (ook een brenger van slecht nieuws) de laan uitgestuurd. Nog steeds een regenten mentaliteit, door de eeuwen heen is blijkbaar niets veranderd. Schone taak voor het ministerie om de boel daar eens flink uit te mesten en de belofte klokkenluiders te beschermen waar te maken.

Ach dat is mij ook gebeurd bij BUZA door mede een Diplomaat met een marina achtergrond waarmee ik naar Spanje was geweest. Ik met voor een extern bureau met diplomatenpas (oud onderzeeboot officier.) Dus wat is er nieuw aan hier ?Marine matennaaiers? Vroeger hadden ze toch wel een betere reputatie. Jammer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-26T11:39:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.