'ICT is ideaal voor proef ontslagversoepeling'

De ict-branche is een ideale proeftuin voor de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zegt algemeen directeur Bart Hogendoorn van HP Nederland, binnen het bestuur van de brancheorganisatie ICT~Office verantwoordelijk voor de portefeuille Mens en Talent. In een vraaggesprek met Computable vertelt Hogendoorn dat er met de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen wordt gesproken over een proef met soepelere regels voor doorstroming.

De gesprekken over een proef met soepeler ontslagregels worden gevoerd met voormalig voorzitter Martin Spanjers van FNV Zelfstandigen. Naast de zelfstandigen en de werkgevers zitten ook vertegenwoordigers van de vakbonden Bondgenoten en De Unie en de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. Deze maand besluiten de partijen voor welke onderwerpen zij precies een zogeheten vrijplaats willen opzetten, waarbinnen flexibelere arbeidsverhoudingen gelden. Brancheorganisatie ICT~office bepleit versoepeling van het ontslagrecht binnen de ict-sector, om de doorstroom van werknemers te bevorderen.

Een proef met soepelere ontslagregels is volgens Hogendoorn relevant nu de ict-markt onder druk staat. 'Met de starre ontslagregels in Nederland schieten wij onszelf in de voet.' Nederland prijst zich met de ontslagbescherming en relatief hoge werkgeverslasten uit de markt als vestigingsland voor multinationals. 'We lopen daardoor investeringen mis, bijvoorbeeld doordat multinationals voor het Verenigd Koninkrijk kiezen waar de ontslagregels soepeler zijn.'

Doorstroming

De bescherming door het arbeidsrecht stimuleert medewerkers niet om zich te ontwikkelen. Hogendoorn stelt dan ook voor dat in ruil voor flexibelere regels werkgevers de plicht krijgen meer te investeren in de ontwikkeling van hun personeel. 'Het zou ook de diversiteit ten goede komen. Bij een grotere doorstroming zouden ook meer vrouwen in de ict-sector aan de slag kunnen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de werkgevers meer flexibiliteit willen en dus meer risico voor werknemers (of in de vorm van zzp'ers) moeten ze ook maar meer betalen voor de extra risico's. Doen vragen bedrijven en banken namelijk ook als ze meer risico lopen.

Geld het ook voor directie?

Sociale vernieuwing is iets volstrekt anders dan de langgekoesterde wens van werkgevers tot versoepeling van het ontslagrecht. Laten wij dan ook maar helder zijn, met vakbond De Unie (werknemersorganisatie voor Middelbaar en Hoger personeel) vallen daarover op dit moment geen afspraken te maken. Gezien het aantal ontslagen in deze sector lijkt dit ook helemaal niet het echte een probleem te zijn.......
Huug Brinkers, sr. belangenbehartiger sector IT

Heeft de ICT dit nodig dan? Als het niet goed gaat schoppen ze hun loyale werknemers toch al massaal de deur uit?

CMG denkt sowieso al dat ze geen werknemers hebben maar uitzendkrachten. Die ontsla je nog véél makkelijker http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/1328046/1458016/eerste-ontslagen-cmg.html

Kortom, die versoepeling is echt niet nodig meneer Hogendoorn, als iemand niet bevalt heb je hem of haar zo op straat staan. Scheelt je bovendien een hoger salaris i.v.m. risico-afdekking.

win-win, toch?

Typische opmerking vanuit een amerikaanse organisatie, waar men vooral bezig is met 1 doel en dat is er persoonlijk beter van te worden. Ik denk dat Bartje zijn witte voetjes wel weer binnen heeft met deze opmerking, ik hoor ze in de VS al weer joelen, awsome!
Je kunt die amerikaanse gedachte echter niet mengen in onze regelingen. 's Ochtends te horen krijgen dat je je spullen mag pakken (op zijn amerikaans), en de volgende dag soliciteren naar een baan waar men wel met ontslagrecht te maken heeft en dit dus wel even wat langer gaat duren (op zijn nederlands)

Trouwens als je een beetje het nieuws volgt dan doet Nederland het aardig goed tov de rest van de crisislanden. Dus het gebrek aan buitenlandse bedrijven is niet zo erg. Buitenlandse bedrijven die zich wel in Nederland vestiggen lijkt allemaal wel mooi voor de werkgelegenheid, maar wat als het even niet goed gaat zoals GeneralMotors in Belgie, dan zijn ze mooi weg. En wat gebeurt er met de winst die ze maken?

Wat een larie....kwestie van zeggen wat je graag wilt horen.
Ik ben voor versoepeling als het gaat om voortbestaan van bedrijven, maar niet om zo maar mensen er even lukraak uit te gooien.
Dit soort personen wil op het moment dat het even tegen zit er gewoon tig man uit kunnen knikkeren.
En doorstroming.....dan gebeurd juist vaak door ervaring, die je dus gedurende langere tijd moet opdoen.

"we" lopen investeringen mis.
Dus "we" willen geld zien maar de hardwerkende burger (in dit geval ict-er) mag door onslag de rekening betalen.
Het moet niet gekker worden, eerst moeten we tot de 67e blijven werken, maar ook het onstlagrecht moet makkelijker worden.
Drie keer raden wat er gaat gebeuren, de oudere werknemers worden al rap als kansloos vuil op straat gezet en mogen als eerste de rekening betalen.

Soepeler ontslag regeling vraagt mijn inziens ook om soepeler contract regelingen. Bijvoorbeeld geen concurrentie/studie bedingen meer. Evenals hogere salarissen omdat de werknemer meer risico's loopt en zelf voor evt. buffers moet zorgen.

Hij heeft wel een beetje gelijk, maar geloofwaardig is het niet als CEO van HP NL. Het rommelt in de top van HP en dan zijn deze woorden natuurlijk prima in het belang van de man zelf. Hij zegt niet concreet wat het ontwikkelen van personeel dan zou moeten inhouden en geeft ook geen analyse op het volgens hem stagneren van ontwikkeling door personeel. Mogelijkheden tot ontwikkeling moeten komen van het management.

Volgens mij heeft Bart nog niet over de grens in Duitsland gekeken en ben ik alleen maar bang dat zijn harde blik op de clichématige markt in India is gericht. In deze tijd zou je er juist van alles aan moeten doen om de mensen binnen te kunnen houden i.p.v. als laatste het licht uit te doen en je voor te doen of je het ei van Columbus hebt uitgevonden. Bah wat goedkoop en stijlloos. Kijk naar Duitsland en zie hoe positief en flexibel wij zijn

Ik denk dat we ook maar een soepele ontslagregeling voor Bart moeten invoeren. Zonder gouden handdruk natuurlijk.

Tja, die Amerikanen zullen ons wel lastig vinden met al die beschermregels voor personeel (niet alleen tav ontslag). Die regels zijn er niet voor niets. Alsof het Amerikaanse systeem zo'n goed voorbeeld is voor werknemers en van sociaal beleid (he, wat is dat?). Enige wat telt is "keep stockholders happy", by all means necessary.

prachtige functie toch, dat directeuren.

Ontslagversoepeling voor voetvolk propageren en ongeacht je bedrijfsresultaten, altijd vette bonussen incasseren.

Ahaa een Amerikaan die de verworven arbeidsrechten kopot wil maken. Kwa loon en arbeidsvoorzieningen streeft Amerika al naar een derde wereld land. Maar om HP te helpen, moeten we misschien maar geen HP meer kopen. Lost het probleem van deze meneer van zelf op.

Grappig dat juist deze figuur van HP Nederland voor ontslagversoepeling pleit. En dat terwijl HP NL krampachtig probeert werk naar Best-Shore locaties te verplaatsen en zich gehinderd voelt om de vertrekpremies van loyale medewerkers uit te keren. Ontwikkelen bij HP kan prima zolang dat webbased trainingen zijn. Als het een cursus bij een derde betreft, loop je vast in protocollen.
En inderdaad, versoepeling ontslagrecht betekent dan ook dat directieleden mogen vertrekken zonder douceurtje.

Snap best dat deze joker dat zegt. Ook nu lozen ze loyale werknemers na een lang dienstverband zonder enig probleem. Kost ze dan alleen (veel) geld. En dat laatste ziet deze meneer natuurlijk graag veranderen, want het enige belang dat telt is het aandeelhoudersbelang.

Hoe groot is de werkelloosheid in Ameika ook alweer (en de bijkomende kosten)? Een zekere vorm van stabiliteit is van groot belang voor een goed vestigingsklimaat

Ach ja, flexibilisering van het arbeidspotentiaal en dat soort eufemismen.. ICT-office, de bobo club van ICT baasjes die hun bonussen willen veiligstellen door te besparen op het personeel. Iedereen wordt ZZP-er en dardoor gaan de uurrates omlaag is de gedachte. Investeer daarna fors in een payrollbedrijf (ZeroChaos en IBM bijvoorbeeld) en dan heb je een instrument in handen waardoor je volledige controle hebt over de markt en de tarieven. Het payrollbedrijf wordt een monopolie en helpt om de tarieven periodiek te drukken (een soort tegenpool van een vakbond). Indien je het niet bevalt zal je toch echt naar het buitenland moeten gaan uitwijken. Ik ben benieuwd hoe dit aan de vaste medewerkers verkocht gaat worden.

Jippie, weer een paar honderd studenten die rechten en economie gaan doen in plaats van ICT.

Dit soort uitspraken doen en maar afvragen waarom niemand in de ICT wil werken.

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/erp/3289160/1276992/vertrekpremie-ctacbaas-verdubbelt-verlies.html

Rechts lullen en links vullen? Of hij ziet nu in dat zijn ontslag vergoeding onredelijk was, een goed bedrijf in de rode cijfers joeg en is nu van mening dat nooit meer. Mensen leren van fouten uit het verleden dus juist dat hij nu aangeeft dat dit anders moet geeft aan de de maatschappij aan het veranderen is. Hij ziet nu kennelijk in dat graaien aan de top een kwalijke zaak is en wil meteen de hele markt beter maken met zijn nieuwe inzichten!

Meneer Hogendoorn denkt vanuit de investering kant. Op zich geen probleem, maar we prijzen ons zeker niet uit de markt in Nederland. Zijn manier van denken is die van snel geld binnen halen. Wanneer een werknemer echt niet voldoet aan de eisen of het gaat economisch slechter dan kan o.b.v. een reoganisatie met of zonder sociaal plan (SP kan één A4-tje zijn waarop bv staat: het gaat slechter en we hebben geen geldt voor compensatie, maar het is noodzakelijk voor het bedrijf om dit te doen om economisch te kunnen overleven) Of o.b.v. een enveloppe waarin staat dank voor uw medewerking maar u bent overbodig. Linksom of rechtsom, de werkgever kan altijd van een werknemer af zonder dat dit veel hoeft te kosten in financiele zin.
Of dit betuigd van goed werkgeverschap is een discussie maar de methodiek komt echt vaker voor dan je denkt en meneer Hogendoorn zeg nou eerlijk, u zelf zit toch op rozen. Laat dan de ICT-ers man/vrouw lekker hun werk doen. Dit soort uitspraken worden echt niet gedragen door de meerderheid van de ICT branche. Ik kan het weten, zit er midden in en we reorganiseren volop incl. offshoring en werknemers worden netjes o.b.v. "goed werkgeverschap" ontslagen met begeleiding. Het doet zeer voor de werknemers die het overkomt, maar is altijd licht aan het eind van de tunnel. Misschien moet meneer Hogendoorn het is met een reeel slaris gaan doen waardoor we meer overhouden...... ik houd het hiermaar bij, want ik kan nog veel meer aanhalen.

Ik sluit me volledig bij Pieter aan. Dit is helemaal niet goed voor het imago van de ICT. Die heeft toch al zo te lijden onder het gestuntel van onder andere ICT Office. En die blijven maar schreeuwen dat er tekort aan ICTers is en dat het nog veel erger gaat worden. Vind je het gek?

ja ja men vergeet de kwetsbaarheid , 1 jaar zonder werk betekend doodsteek werknemer . verouderde kennis verloren routine breuk in relaties.

gaat de ww door tot pensioen op basis van 80% denk het niet, de gezinnen betalen de rekening.

zzp ego's laat deze gaan , het is een topje van de ictér die hard schreeuwen.
Blijf af en bescherm de "gewone "werknemers zoals elk andere branch / nederlander.

Als je als ondernemer zoiets in Nederland wil bereiken dan moet je wel bedenken dat de "behaalde winst" in korte tijd verdampt. Even als voorbeeld: in Amerika krijgen sommige werknemers na 5 jaar een premie van 50.000 dollar omdat ze zijn gebleven. De motivatie is dat het opleiden van nieuwe werknemers duurder is. De flexibilisering van het ontslagrecht werkt dus na enige tijd aan twee kanten.

Nu alleen maar kijken naar de voordelen voor de werkgever op korte termijn is struisvogelpolitiek.

enough said....., hoezo versoepelen, zijn vertrek bij CTAC....

Vertrekpremie
Na het vertrek van Hogendoorn ontstond ophef over de vertrekpremie van 960.000 euro die de commissarissen hem toekenden.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3487218/2379248/hogendoorn-vertrek-ctac-was-teleurstelling.html#ixzz1dPBQrcjv

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-09T08:08:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.