Tevredenheid ict-werknemer bereikt dieptepunt

Sogeti-medewerker is weer meest tevreden

Ict-dienstverlener Sogeti is net als in 2009 en 2010 door zakenblad Incompany uitgeroepen tot populairste werkgever. Dit is gebaseerd op medewerkertevredenheid en interne reputatie. Overall zijn werknemers minder tevreden geworden en vrezen bezuinigingen en reorganisaties. Vooral werknemers in de ict, zakelijke dienstverlening en bij de overheid zijn beduidend minder tevreden geworden. Incompany baseert zich op onderzoek onder 5857 werknemers.

De angst en ontevredenheid resulteerde in het laagste rapportcijfer ooit. De rapportcijfers van werknemers dalen dit jaar twee keer zo snel als in 2010 en zelfs vier keer zo snel als in het eerste crisisjaar (2009). Hierdoor is het aantal organisaties dat lager dan een zes scoort, inmiddels verdubbeld naar één op de vijf, terwijl het topsegment, dat een zeven plus scoort, is gehalveerd. Vooral het gedaalde vertrouwen in de baanzekerheid en de carrièrekansen draagt volgens het zakenblad bij aan het negatieve beeld. Werknemers zouden de huidige reorganisatiegolf niet hebben zien aankomen waardoor ze opvallend somber zijn over hun toekomstperspectief.

Grootste verliezers

Vooral binnen de overheid slaat het sentiment ineens om. Ambtenaren waren in 2009 en 2010 opvallend tevreden over hun werkgever, maar komen daar nu op terug. Onder invloed van overheidsbezuinigingen dalen hun rapportcijfers drie keer zo snel als het marktgemiddelde.

De grootste verliezers van deze crisis zijn echter de werknemers binnen de zakelijke dienstverlening en ict. Ten opzichte van de piek op medewerkertevredenheid in 2008 verliezen zij verreweg het meeste terrein. De opvallendste verliezers van dit jaar zijn Ikea, IBM, Capgemini, Tata Steel, Centric, Imtech, Essent, Holland Casino en de gemeenten Almere en Den Haag.

Sogeti, ASML en Siemens

Ondanks slecht presterende ict-bedrijven wordt de ranglijst dit jaar aangevoerd door Sogeti. Daarnaast blijven ASML en Siemens uitstekend presteren in dit onderzoek, net als de grote ict-werkgevers Rabobank en APG.

Arbeidsmarkttitel Intermediair onderzocht ook de tevredenheid van hooggeschollde medewerkers bij bedrijven. Daaruit kwam een andereict-bedrijf als populairste werkgeven naar boven. Ict-dienstverlener Macaw is volgens dat blad de populairste werkgever van 2011. Intermediair baseert zich op zaken als primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, medewerkertevredenheid en de sfeer binnen het bedrijf.

Top tien beste werkgevers

1             7,54       Sogeti
2             7,49       ASML
3             7,42       Rabobank
4             7,37       T-Mobile
5             7,33       ANWB
6             7,32       APG
7             7,30       Siemens
8             7,27       Univé
9             7,26       Nationale-Nederlanden
10           7,23       Ziggo

Top elf slechtste werkgevers

125         5,97       IBM
126         5,88       Capgemini
127         5,88       Imtech
128         5,88       Xerox
129         5,85       Aldi
130         5,83       KPN Corporate Market
131         5,83       HagaZiekenhuis
132         5,68       Connexxion
133         5,66       PostNL
134         5,56       Makro
135         5,54       Hago

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toevallig(?) heeft Intermediair zijn jaarlijkse onderzoek naar 'de beste werkgever van 2011' ook bekend gemaakt. In dat onderzoek is ook een apart lijstje van bedrijven opgenomen naar medewerkerstevredenheid. Als je naar die top 10 kijkt dan zie je niet alleen 10 andere bedrijven staan, maar ook dat de cijfers die men geeft allemaal hoger zijn dan bovenstaande nummer 1 Sogeti. Dat alle 10 de cijfers daar hoger zijn vind ik toch wel verwonderlijk.

Voor diegene die het artikel willen zien over tevredenheid:
http://www.intermediair.nl/artikel/alle-artikelen/289509/werktrends-van-2011-minder-scholing-meer-onvrede.html
(onderaan staat daar nog wel een link naar het eigenlijke onderzoek).

Ook opvallend dat Capgemini en Sogeti in veel onderzoeken in één adem worden genoemd, maar in dit onderzoek juist extreem uiterste zijn van elkaar.

Misschien tijd om de twee Franse zusjes wat tips te laten uitwisselen (over en weer)?

Lekker representatief. Bijna 5900 werknemers zijn ondervraagd over 136 bedrijven. Dat is gemiddeld 43 werknemers per bedrijf. Als werknemers even een tijdje op de bank zitten, worden ze al gauw negatiever over hun toekomst bij een bedrijf.

Zelf heb ik een leuke opdracht bij Cap en ben zeer tevreden over toekomstperspectief en arbeidsvoorwaarden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-08T11:36:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.