Bedrijven rekruteren vaker cloud professionals

man cloud laptop kantoor

Bedrijven zoeken vaker mensen die kennis hebben van cloud computing. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse it-leverancier Wanted Analytics dat business intelligence software levert voor werving en selectie. Grote it-leveranciers bieden inmiddels opleidingen en certificeringen op het gebied van cloud computing, ook in Nederland.

Wanted Analytics ondervroeg 2400 bedrijven naar wat voor it-medewerkers ze de afgelopen drie maanden hebben gerekruteerd. Daaruit bleek dat de vraag naar cloud computing experts binnen een jaar met 61 procent was gestegen. Volgens het bedrijf betekent dit dat steeds meer bedrijven investeren in cloud computing en deze technologie niet meer als een hype zien.

De meeste vraag komt van bedrijven die kantoor houden in grote Amerikaanse steden, zoals Seattle, San Francisco en New York. In San Francisco steeg de vraag naar cloud computing experts binnen een jaar naar 95 procent. In totaal waren daar duizend vacatures waarin werd gevraagd naar cloud computing expertise. Overigens daalde de vraag in andere steden. In San Jose, een stad midden in Silicon Valley, nam de vraag met 12 procent af.

EuroCloud

It-professionals kunnen zich inmiddels een opleiding volgen en certificeren in cloud computing technologieën van grote it-leveranciers. Zo kondigde HP eind 2011 nieuwe certificeringen aan voor zijn cloud computing oplossingen Verder zijn internationale organisaties bezig met cloudcertificeringen, zoals ENISA (European Network and Information Security Agency), ISO (International Standards Organisation), NIST (National Institute of Standards and Technology), IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), CSA (Cloud Security Alliance) en EuroCloud. EuroCloud heeft zelfs al twee complete certificeringsprogramma's klaar, één voor datacenters (IaaS) en één voor cloud-softwareoplossingen (SaaS).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vergeet ook niet CompTIA die nu een Cloud Essentials certificering aanbiedt op basis van een cursus die door een Nederlands bedrijf is ontwikkeld.

Deze is 'vendor neutral', en wordt beheerd door de 'cloud credential council'

Disclaimer: ik heb meegeschreven aan de cursus.

@Peter, keurig dat je de disclaimer vermeldt.
Alleen vind ik het niet terecht dat het kopje boven de tweede alinea Eurocloud heeft gekregen. Dat is helaas uit zijn verband gerukt omdat er meerdere insitituten worden genoemd

Technische expertise is er volop, dat verklaart wellicht de daling in Silicon Valley....Het gaat nu om het toepassen van Cloud Computing als een nieuw business model. Hiervoor is het van belang dat Busines Managers en IT Managers weten wat de voordelen en risico's zijn van Cloud Computing, en hoe deze risico's om te gaan. Bovendien heeft het invoeren van Cloud Computing consequenties op het organisatorische vlak binnen bedrijven. Basiskennis over Cloud Computing is dan ook aan te bevelen. Ook EXIN heeft hier een goed internationaal certificaat voor in de markt gezet.

Bij GiMiScale hebben we een jaar geleden besloten om met 'Arcitura IT certified professionals' in zee te gaan, bij de meest wel bekend denk ik zo. Het Cloud Certified Professional (CCP) programma is gewijd aan cloud computing-technologie, architectuur, security en governance.

Inmiddels is edere medewerker van GiMiScale Cloud Certified Professional. Daarnaast zijn al onze architecten TOGAF gecertificeerd. Aangevuld met uitgebreide ervaring met cloud computing.

Dit helpt ons om ervoor te zorgen dat we allemaal dezelfde taal spreken.

De cloud is niet altijd de cloud, zo heb ik laatst geleerd tijdens een masterclass cloud computing van onze in-house ICT opleider. Vele verschillende soorten cloud, toepassingen, valkuilen noem maar op. Was een interessante sessie. Ik heb wel geen cloud certificaat maar dat heb ik in mijn functie ook niet nodig.

Ik vindt het een zeer verstandige zaak om die bedrijfsinformatie "proffesionals" in het bedrijf te certificeren.

Zij zijn immers de mensen die mee moeten denken in de richting die het bedrijf wil gaan, een essentiele basis in de verschillende cloud bergippen is hierbij zeer essentieel, voor een groot aantal keuzes die men moet bepalen.

Blijft wel zaak om heel veel praktijk ervaringen te laten opdoen, uit eigen ervaring heb ik ook TOGAF mensen wel eens hele vreemde beweringen horen uitspreken. Kijk bij "Private Cloud" ook naar verschillende (hardware) ontwikkelingen zoals "OPEN STACK", ervaar de managed services consoles met hun "Vendor-lock-in" etc.. en blijf bij de tijd qua infrastructurele hardware & prestatie kennis.

En maak een plan wat je met de vrijgekomen human IT resources gaat doen in en voor het bedrijf, nu pas komen ze namelijk echt toe aan meewerken aan het informatietechnisch optimaliseren van bedrijfsprocessen.
Op straat zetten is geen optie, dan blijft de gebruikersgemeenschap nog achter met dezelfde situatie, maar dan ge-outsourced!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-13T09:19:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.