Windesheim start met eHealth-project

Het Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van kennisinstelling Windesheim is gestart met het project 'Succesvol ondernemen met eHealth'. Doel van het project is het ontwikkelen van een aanpak om de meerwaarde van ict-innovaties in de zorg sneller en aantoonbaar te bewijzen. Zonder bewijs, of evidence, is een eHealth-innovatie in de reguliere zorg moeilijk te implementeren. Het project is vooral gericht op de mkb-sector omdat hier veel ict-innovaties op het gebied van de zorg worden ontwikkeld.

Digitale dossiers, portalen, mobiele apps en zorg op afstand zijn voorbeelden van eHealth-innovaties. De verwachtingen van deze innovaties zijn hooggespannen: de kwaliteit van de zorg kan verbeterd worden, met minder arbeidskrachten en minder kosten. Het is echter lastig om deze verwachte meerwaarde aan te tonen met de in de zorgsector gebruikelijke onderzoeksmethoden. Die methoden kosten veel tijd en veel geld, factoren waarover eHealth-mkb'ers vaak niet beschikken. Het Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim wil met het project een aanpak ontwikkelen die wel uitvoerbaar is voor eHealth-mkb'ers.

Meerwaarde eHealth

De case studies van de betrokken eHealth-mkb'ers staan in het project centraal. Daarbij komen verschillende vragen aan de orde. Tegen welke problemen lopen zij aan bij het aantonen van de meerwaarde van een eHealth-innovatie? Aan welke evidence is precies behoefte en voor wie is die bedoeld? En met welke methoden kun je in zo'n specifieke situatie wel de meerwaarde aantonen?

Binnen het project zal een voortdurende dialoog plaatsvinden tussen mkb'ers, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgautoriteiten om een brede acceptatie van de te ontwikkelen aanpak te garanderen. Concreet moet dit resulteren in een handboek en een internettool met onderzoeksmethoden, maar ook in criteria en richtlijnen die mkb'ers en zorgaanbieders kunnen gebruiken bij hun innovatietrajecten. Zo moet in de toekomst het leveren van bewijs op het gebied van effectiviteit, arbeidsbesparingen en kostenefficiëntie van eHealth-oplossingen een stuk makkelijker worden.

Samenwerken voor evidence

Voor dit project heeft Windesheim een samenwerkingsverband met 24 partijen opgezet, onder wie alle relevante stakeholders. De twaalf eHealth-mkb'ers vormen de vragende partij: de onderzoeksvragen zijn gebaseerd op de problemen waar zij met hun eHealth-innovaties tegenaan lopen. De deelnemende kennisinstellingen voeren het onderzoek uit en leveren de benodigde kennis. De overige elf partijen zijn betrokken vanwege hun expertise en het landelijk draagvlak dat zij vertegenwoordigen. Het project wordt medegefinancierd vanuit de SIA/RAAK-regeling en loopt door tot en met december 2013.

Tijdens de looptijd van het project zijn nieuwe projectdeelnemers van harte welkom. Geïnteresseerde eHealth-mkb'ers, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, landelijke zorgautoriteiten of andere stakeholders kunnen contact opnemen met het Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg (ictinnovaties-zorg@windesheim.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie garandeert hier de kwaliteit? Heb diverse studenten ict van Windesheim begeleid. Mijn ervaring met hun niveau en vooral met hun docenten is nogal teleurstellend. De docenten geven al gauw twee punten te veel bij de stagebeoordeling om hun slagingskans te vergroten en daarmee de inkomsten van de instelling.
De mkb'ers moeten wel goed geholpen worden,

Beste John,

Ten eerste zijn de vereisten voor het verkrijgen van een RAAK-subsidie erg hoog. De controle over de voortgang tijdens het project is minstens even zwaar, zo niet nog intensiever.

Ten tweede, de betrokken kennisinstellingen en leden van het consortium zijn uitermate kritische en betrokken instanties op het gebied van eHealth. Dit zijn onder meer de NVEH, Health Valley, maar ook zorgverzekeraars en overheidsinstellingen.

Ten derde, het betrokken MKB partijen zal er alles aan gelegen zijn om de lat hoog te leggen.

En tenslotte, het betrokken lectoraat heeft al eerder laten zien kwalitatief mooie resultaten neer te kunnen zeten, zoals bijvoordeeld de eHix module.

Rene, ik hoop dat het bij de ehealth-projecten en mijn oude HTS goed gaat, maar ik houd mijn twijfels.

Het niveau van onderzoek door Hogescholen is niet zo hoog; veel lager dan bij de TU's. Dat beperkt het ambitieniveau.

In de gezondheidszorg wordt erg veel subsidie verkwist door het vrijwel dupliceren van projecten en het niet afronden van de projecten. Nergens zie ik hetzelfde wiel zo vaak uitgevonden. Na projectfase is er ook heel vaak geen implementatie- en beheerfase. Als het extra geld op is, dan blijkt de behoefte vaak niet zo groot te zijn.
En de betrokkenheid van overheden is meestal ook al geen plus. Het betekent meestal meer overhead en meer vertraging.

De input van zorgverzekeraars is veel belangrijker en natuurlijk van de eHealth bedrijven, want die gaan voor rendement.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-13T12:56:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.