Everest en Radboud bundelen kennis in CoMoLab

Leverancier van bpm-oplossingen Everest en Radboud Universiteit Nijmegen brengen hun kennis op het gebied van informatica, bedrijfskunde en bedrijfsgerichte it samen in het ‘Collaborative Modelling Lab' (CoMoLab). Hierin ontwikkelen zij kennis en gereedschappen om de business en it beter op elkaar te laten aansluiten. Everest is een dochteronderneming van Total Specific Solutions (TSS).

Doelstelling van het CoMoLab is om de business en it te helpen beter met elkaar te communiceren en hierdoor de doorlooptijd van it-processen te verkorten, de effectiviteit van de it-organisatie te vergroten en it in organisaties te borgen.

Interactieve modellen

In het CoMoLab zal Everest samenwerken met het Institute for Computing and Information Sciences en de Methods-afdeling van managementwetenschappen. Samen ontwikkelen zij interactieve modellen, zoals interactieve visualisaties, taalspellen of simulaties. Met deze modellen kunnen businessvertegenwoordigers actief participeren in de opzet van it-projecten, zonder dat ze getraind moeten worden in systematische analyse of ict-modelleringstechnieken die ze niet kunnen overzien en valideren.

De interactie wordt afgestemd op de taal en mentale processen van de betrokken businessvertegenwoordigers. Door de resultaten van deze samenwerking kan Everest zijn klanten nieuwe praktische modellen bieden om knelpunten in de communicatie op te lossen en om gemakkelijk specificaties op te stellen. Deze modellen zullen onder andere worden gebruikt in workshops met klanten.

Concrete tools

‘Het gebruik van modellen is binnen de informatica en bedrijfskunde inmiddels de normaalste zaak van de wereld', zegt Wim van Stokkum, business consultant bij Everest. ‘Binnen veel organisaties bestaan echter nog altijd problemen om de business en it optimaal te laten communiceren. Dit komt onder andere door een verschil in mentale modellen van de mensen werkzaam in de business en in de it. Door te communiceren in de terminologie van de business is het mogelijk om een efficiëntieslag te maken met blijvend resultaat. In het CoMoLab wordt deze lijn doorgezet en verder geprofessionaliseerd dankzij de ontwikkeling van concrete tools.'

‘Door deze bundeling van krachten met Everest kunnen wij onze theorieën over taal- en cognitieve modellen in de praktijk gaan toetsen', zegt Stijn Hoppenbrouwers, assistent professor faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Radboud Universiteit. ‘Door tools en demonstratieomgevingen te bouwen, kunnen wij nu daadwerkelijk experimenteren met alle theorieën die nu vooral op papier staan. Het CoMoLab zal hiermee een grote bijdrage gaan leveren aan het onderwijs en onderzoeksdoelstellingen van onze faculteiten.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Radboud Universiteit

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-06T13:44:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.