IT’ers verwachten minder salaris in 2013

Zorgen

It-professionals hebben geen grote verwachtingen van 2013. It’ers in dienst van een werkgever zijn onzeker over hun baan en 31 procent van de freelance it’ers verwacht dat de tarieven verlaagd moeten worden. 16 procent van de it’ers in vaste dienst verwacht minder salaris te gaan krijgen. Het percentage dat een daling in inkomsten verwacht is voor beide groepen drie keer zo groot als in 2011. Dit blijkt uit onderzoek van ict-banensite IT Job Board.

Onder it’ers in dienst van een werkgever is de onzekerheid over het behoud van werk groter. Nu zegt 27 procent van de it’ers in vaste dienst ‘geheel onzeker’ te zijn over de eigen positie voor de komende zes maanden, terwijl dit in 2011 slechts 12 procent was. De economische crisis en reorganisaties worden door de meeste it’ers genoemd als bedreigende factoren. Opvallende stijger is cloud computing en uitbesteding van it-structuren. 48 procent van de it’ers in vaste dienst ziet dit als een bedreiging voor de eigen baan, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2011.

Aandeel ict-vacatures grootst

‘Er is onzekerheid op de it-arbeidsmarkt, maar er is niet alleen reden tot somberheid’, meent Pete Healey, directeur van IT Job Board. ‘Het aandeel ict-vacatures in het volledige aanbod is nog altijd het grootst, blijkt uit recente marktcijfers. Door de voortdurende innovatie van technologie zullen er altijd vacatures zijn voor mensen die de juiste technieken beheersen. Wij zien op IT Job Board bijvoorbeeld een stijging van vacatures rondom mobile commerce. Web developers en mobile developers met de juiste vaardigheden op dit gebied zullen in 2013 kansen genoeg hebben. Het is voor it-professionals zaak om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt door je te blijven ontwikkelen en jezelf up to date te houden met nieuwe technieken.’

1,25 procent loonsverhoging

Toch lijken de zorgen over het loon voor it-professionals in vaste dienst niet gegrond. De Werkgeversvereniging ICT, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie zijn het onlangs namelijk eens geworden over een nieuwe cao voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). De nieuwe CAO is per 1 januari 2013 ingegaan en heeft een looptijd van een jaar. Het salaris van de medewerkers bij de bedrijven die de ICK-CAO hanteren, wordt per 1 januari 2013 verhoogd met 1,25 procent. De collectieve prestatiebeloning wordt verhoogd van 2,05 naar 2,3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die 16% zijn zeker die veelbesproken Cap Gemini werknemers ??? :D

De inflatie was 2,6 % over 2012, de genoemde verhoging in dit artikel klinkt effectief dus als een achteruitgang. Overigens lijkt het er wel op dat het merendeel van de IT werkers niet onder de genoemde CAO vallen.

Toch bijzonder om te zien wat een ieder verwacht. Zou dit weleens afgezet willen zie tov wat in de afgelopen jaren de verwachting was en wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Het vermoeden is dat de IT'er niet te klagen heeft en meer salaris heeft gehad en dat deze lijn zich door trekt naar de toekomst. Maar dan moet je wel iets leveren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-10T10:13:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.