Ex-eigenaar trekt stekker uit New Horizons

Stekker

Voormalige eigenaar Dick Bogers heeft het faillissement aangevraagd van ict-opleider New Horizons Holding bv, dat op 9 april 2013 door de rechtbank in Zwolle is uitgesproken. Het bestuur van de onderneming inclusief dochterondernemingen is inmiddels overgenomen door curator Sybe de Vries van Raad Advocaten in Zwolle.

Voormalig eigenaar Dick Bogers heeft het faillissement aangevraagd van de onderneming waaraan hij en zijn vrouw Doran van der Ven anderhalf jaar geleden hun New Horizons-vestigingen verkochten. Het ondernemersechtpaar bleef zelf in dienst als respectievelijk algemeen directeur en operationeel directeur.

De aanleiding voor de faillissementsaanvraag is niet bekend bij zaakwaarnemer Ron Goedhart, die sinds januari de werkzaamheden van algemeen directeur Bogers bij New Horizons waarneemt. Bogers zit sinds 3 januari 2013 ziek thuis, zijn vrouw is al sinds juni 2012 wegens ziekte afwezig. Goedhart probeerde het verlieslatende opleidingsbedrijf weer financieel gezond te maken.

Het faillissement kwam als een donderslag bij heldere hemel, vertelt Goedhart. ’s Ochtends had Goedhart nog een bespreking bij Rabobank in Utrecht over de financiering van een eventuele doorstart. Die dag maakte het bedrijf bekend zijn activiteiten voorlopig te staken. Vers kapitaal van de bank en nieuwe investeerders zou het opleidingenbedrijf moeten redden. ’Aan het einde van de middag werd ik opeens gebeld door een advocaat, die vertelde dat hij was aangesteld als curator en dat de tent failliet was.’

Relatie

Hoe de relatie tussen New Horizons en Bogers precies is, weet Goedhart niet. ‘Ik heb de man drie keer aan de telefoon gehad, om hem te vragen een e-mailadres voor mij aan te maken. Verder heb ik met hem weinig van doen gehad.’

De failliet verklaarde New Horizons Holding bv is de maatschappij waarin de vestigingen van de internationale ict-opleider in Nederland zijn ondergebracht. De holdingmaatschappij is zelf weer een dochter van IT Holding bv, die deel uit maakt van de Zwolse Landstede Groep, waarin ook het regionale opleidingscentrum Landstede is ondergebracht. De organisatie vreest voor het voortbestaan van IT Holding, waarin ook enkele goedlopende ondernemingen zijn ondergebracht. 'Wat het faillissement betekent voor IT Holding weten wij nog niet. De curator heeft nog geen contact gehad met de bestuurder van IT Holding', zegt directeur communicatie Henri van Werven van Landstede Groep.

Niet bereikbaar

Curator Sybe de Vries was niet bereikbaar voor commentaar. Ex-eigenaar en aanvrager van het faillissement Dick Bogers kon evenmin door de Computable-redactie worden bereikt voor een toelichting.

Wat ging hieraan vooraf?

Dochtermaatschappij IT Holding van de Zwolse Landstede Groep kocht in februari 2011 een aantal vestigingen van New Horizons van investeerder Erik Boersma uit Elburg. Eind september 2011 besloten de ondernemers Bogers en Van de Ven zich met hun New Horizons-vestigingen bij Landstede aan te sluiten. Daarmee vervulde Landstede de aanvankelijke droom van investeerder Boersma: alle New Horizons-vestigingen in Nederland in één hand en onder één paraplu.

Investeerder Boersma kocht de vestiging van New Horizons in Utrecht in februari 2010 uit faillissement en maakte de weg vrij voor een doorstart. Vervolgens raakten de New Horizons-vestigingen van ondernemer Camiel de Clercq in Amsterdam en Rotterdam in de problemen. Volgens de eigenaar was fraude door een medewerker vervolgens de oorzaak van het faillissement. In de nasleep van dit faillissement bleek echter ook het management te hebben gefraudeerd, in een poging het bedrijf overeind te houden.

De lesmethode van het Amerikaanse New Horizons wordt in Nederland gebruikt op basis van een zogeheten franchise. Dit betekent dat lokale ondernemers jaarlijks een bedrag betalen voor het gebruik van de methode en een deel van de omzet afstaan aan de franchise-organisatie. New Horizons is ‘s werelds grootste onafhankelijke opleidingsinstituut. Opgericht in 1982 telt New Horizons nu wereldwijd ruim driehonderd centra verspreid over zestig landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-15T11:18:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.