Verkeersdoorstroming-app Evergreen wint 2013 IT Challenge

Nederland legt het af in app-competitie Atos

Renault connected car

Ict-dienstverlener Atos heeft bekendgemaakt dat het team van de Universiteit van Hagenberg in Oostenrijk met de app Evergreen winnaar is van de 2013 IT Challenge. Deze app maakt het mogelijk de kooldioxide-uitstoot van auto’s en de tijd die een chauffeur moet wachten voor een rood verkeerslicht te beperken. Het winnende team ontving de gouden medaille uit handen van Atos-ceo Thierry Breton tijdens de prijsuitreiking op het hoofdkantoor van Atos in Bezons, Parijs. Hun app wordt geïntegreerd in het ontwikkelingsproces van Renaul R-Link.

De Global IT Challenge beleefde vorig jaar zijn eerste editie. Atos nam het initiatief voor deze jaarlijkse competitie met als doel innovatie onder de nieuwe generatie it-professionals te stimuleren. Nederland sloeg toen nog zijn slag, want Fontys Hogeschool uit Eindhoven won de competitie met zijn app MultiLens. Dit jaar kwamen drie van de vijftien genomineerden uit Nederland, allen ook van de Universiteit van Twente, maar alle drie wisten ze het niet tot de finale met de laatste drie apps te schoppen. Naast de winnaar uit Oostenrijk waren dit de apps Drivebuddy, eveneens van de Universiteit van Hagenberg uit Oostenrijk, en Rides van INP Enseeiht uit Frankrijk.

Dit jaar organiseerde Atos de wedstrijd in samenwerking met autofabrikant Renault. De Atos IT Challenge stond dit jaar in het teken van het thema ‘Connected Cars’. Er kwamen 55 inzendingen binnen van teams van maximaal vijf studenten van universiteiten in alle delen van de wereld. Deze teams stonden voor de uitdaging innovatieve contextuele toepassingen te ontwikkelen die overal, altijd en op elk apparaat bruikbaar zijn en een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor bedrijven en consumenten. De inzendingen hebben raakvlakken met bestaand onderzoek van universiteiten, autofabrikanten en Atos naar de mogelijkheden van een maximale veiligheid en comfort voor chauffeurs. De meeste teams richtten zich met name op toepassingen voor de mobiele telefoon in plaats van geïntegreerde hardware in de auto, maar slaagden erin een goede functionerende service te ontwikkelen.

Finalisten IT Challenge

De app Evergreen beperkt de kooldioxide-uitstoot van auto’s door op basis van de route de beste snelheid te suggereren voor fase-verkeerslichten. Deze kooldioxide-reductie maakt samenwerking met stedelijke en landelijke overheden mogelijk. Met de verzamelde gegevens kunnen zij hun wegenplanning verbeteren en kosten voor wegenbouw verlagen. De interface van de app is overzichtelijk voor een eenvoudig gebruik tijdens het besturen van een auto. De code is goed gedocumenteerd en de architectuur is gebaseerd op een sterk ontwerp. Het team ontwikkelde een goed functionerende app die volledig kan worden geïntegreerd in een auto. Twee steden in Oostenrijk hebben inmiddels interesse getoond. De jury was onder de indruk van de manier waarop het team rekening hield met de technologische, zakelijke en menselijke aspecten van hun app.

Het winnende team versloeg de twee andere finalisten Drivebuddy en Rides. Drivebuddy ondersteunt de bestuurder door de functionaliteiten van een smartphone te gebruiken om de omgeving van de auto in kaart te brengen. Het systeem biedt verschillende functies, zoals detectie van rijstroken, verkeersdrempels, verkeersborden en gps-tagging. Verkeersborden en rijstroken worden gedetecteerd met behulp van computergraphics-algoritmes. Het doel van Rides is het ontwikkelen van sociale carpooling voor ritten tussen verschillende steden. De gebruikers kunnen realtime ritten vinden of aanbieden, aanzienlijk besparen op vervoerskosten en hun milieu-impact beperken.

Olympische Spelen in Sochi

Alle finalisten ontvingen een diploma voor hun buitengewone prestatie en mogen solliciteren naar een stage bij de it-dienstverlener. Het winnende team wint bovendien een reis naar de Olympische Spelen in Sochi, inclusief accommodatie en tickets voor evenementen en een kijkje achter de schermen.

2013 IT Challenge Atos, winnaar Evergreen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-13T11:07:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.