Jonge ICT’er wil informele, flexibele baan

Vrouw notitieblok onderzoek vragenlijst

Jonge ict’ers starten het liefst in een baan met alle voordelen van het Het Nieuwe Werken. Daarnaast willen ze het liefst casual gekleed naar hun werk, geven ze de voorkeur aan een profitorganisatie, een informele werksfeer en een internationaal bedrijf. Bovendien werken zij het liefst veel in teamverband. Dit blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Procam onder 214 starters die op zoek zijn naar een baan in de ict.

Van de starters verkiest 87 procent Het Nieuwe Werken boven een baan van negen tot vijf. Ook werken in teamverband is erg populair onder ict-starters, 77 procent geeft de voorkeur aan deze manier van werken. Wat betreft de werksfeer geven ict’ers de voorkeur aan een informele sfeer (83 procent). Dit ligt ook in lijn met hoe starters het liefst gekleed gaan naar hun werk. Van de ondervraagden wil 69 procent wil het liefst casual gekleed, terwijl 31 procent het liefst in pak op werk verschijnt.

Jonge ict’ers zijn erg verdeeld wat betreft de keuze of ze voor een grote of kleine organisatie willen werken. Van hen zegt 59 procent liever voor een grote organisatie te werken, tegenover 41 procent die een kleine organisatie prefereert. Een internationaal opererende organisatie is met 58 procent net iets populairder onder starters. Daarnaast is werken voor een profitorganisatie met 69 procent het meest in trek en verkiest 31 procent non-profit boven profit.

Consultant populairst

De meeste jonge ict-starters willen het liefst in een consultancy-functie werken. Werken als projectleider en business analist sluiten respectievelijk de top drie af. Tester is het minst populaire beroep. Bedrijven die jong talent willen aantrekken en binden moeten doordrongen zijn van hun wensen en daar op inspelen, stelt oprichter George van Buysrogge van Procam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt erop dat niet alleen werkgevers schapen met vijf poten zoeken, maar werknemers ook...

Tja... jong 'talent' zoekt dus kennelijk een baantje waar je vakinhoudelijk niets voor hoeft te kunnen, maar waar je wel een aardige gage kan binnen harken.
Was laatst ergens waar men mij wist te vertellen dat er net afgestudeerde jongens van 22 jaar zonder blikken of blozen een bruto salaris van vijfduizend euro durfden te vragen
(het spreekt vanzelf dat dit zonder de GSM, Klapdoos en S80 was).

Ik denk dat Johannes toen hij dit artikel schreef ook eens achter zijn oren gekrabd heeft.

"De meeste jonge ict-starters willen het liefst in een consultancy-functie werken. Werken als projectleider en business analist sluiten respectievelijk de top drie af."

Volgens mij zijn dit functies waarin naast kennis en competenties ook meerdere jaren ervaring benodigd is. Ik geloof niet dat jonge ict-starters daar met het huidige reguliere ict-onderwijs al over beschikken waardoor dit dus zeker geen startersfuncties zijn. Om ze wel te kunnen laten starten in dit soort functies is er een aanvullend en meer vacaturegericht leertraject benodigd.

@Robert Het was me nog niet eens opgevallen maar er wordt hoog ingezet, lijkt me dat je eerst begint als krullenjongen of jongste bediende. Maar vooral iets technisch om er feeling met te krijgen dat lijkt me een mooie opstap naar consultant, project leider of business analist.

Volgens mij willen jongeren helemaal niet werken. Een tester heeft alle 3 de favoriete functies in zich ;)
En het verdient ook lekker, maar dan moet je wel werken.

Consultant over wat?
Moet je niet eerst kennis op doen over een onderwerp??
Of is het alleen maar slap oh-en??

Corne

Het is niet duidelijk waaruit de geïnterviewden konden kiezen. Uitgaande van de procam.nl website, denk ik dat men kon kiezen uit dit lijstje:
Testers, Technisch Applicatiebeheerders, Functioneel Applicatiebeheerders, Developers, Security Specialisten, Systeembeheerders, Business Analists, IT Consultants,
IT Management Trainees.

Waar is de groep netwerkbeheerders? En er zijn wellicht meer ict-groepen die niet genoemd zijn?

@Tester:
Wat verdiend een tester dan? Kan me nauwelijks voorstellen dat je dan meer verdiend in vergelijking met consultancy, projectleider of business analist.

Ik denk dat jong en oud allemaal graag willen dat je flexibel bent in komen en gaan, maar ik denk dat iedere werknemer graag wil dat werkgevers de inflexibele verplichtingen hebben naar hun werknemers heeft zoals die gelden voor werknemers die al vele jaren in vaste dienst zijn.
Ik zie (te) grote verschillen tussen de rechten van vaste medewerkers en medewerkers die geen vast contract hebben omdat ze recent van baan zijn gewisseld.

Niets mis met ambitie toch?
En aangezien nieuwe mensen donders goed weten dat als ze ja tegen een baan zeggen ze tien jaar geen significante salarisverhoging krijgen is de vraagprijs niet mals. Je kan ook nee zeggen en een blik buitenlanders opentrekken.

@M wat iemand in een bepaalde rol verdient is heel lastig te vergelijken.

De ene sector betaalt nu eenmaal meer dan de andere, net als het ene bedrijf een andere definitie heeft van "senior" dan de andere. Ook de invulling en verantwoordelijkheden van een rol verschilt per bedrijf.

Een tester die een medisch systeem vrij geeft heeft heel andere verantwoordelijkheden dan een tester die een app vrij geeft. Beiden doen op papier hetzelfde werk, maar binnen een heel andere context.

Kijk ik in mijn omgeving, dan is €4000 per maand (bruto) makkelijk te halen voor een tester, en als je een beetje goed bent is €5000 ook geen probleem.

Als u aan een groep ervaren ict’ers vraagt wat ze zouden willen dan krijgt u dezelfde antwoorden, schat ik zo.

Wat gaan die jongeren doen als ze die baan niet kunnen krijgen?
Het is jammer dat (hoger) opgeleid zijn nog steeds synoniem lijkt aan eisen kunnen stellen en (veel) meer geld verdienen. Het is nu toch al te vaak gebleken dat naast de opleiding de nodige praktijkervaring een absolute must is, en dat je dan na een jaar of 5 tot 10 je voorsprong weer kwijt bent in vergelijking met praktijkervaren mensen.

Kennelijk is deze groep jongeren niet gevraagd of ze van zichzelf vinden dat ze realistische kijk op de zaak hebben. Dan zou de uitkomst wat genuanceerder zijn geweest. Dat hoop ik tenminste.

Maar denk maar niet dat informele (ICT) bedrijven niet net zo hard en zakelijk zijn, jonge mensen! Een formeel bedrijf is veelal directer, en dan ook meteen duidelijk in zijn bedoelingen. Wel zo handig.

Wat je niet vraagt zul je ook nooit krijgen.

Wat loon betreft moet je trouwens in Silicon Valley zijn. Wel zorgen dat je je werk goed doet want anders mag je fijn weer terug.

De jonge ICTer: 20 uur werken voor 80 uur beloning.
De jonge ICT-ondernemer: 80 uur werken voor 20 uur beloning.

Een zekere disbalans is hier toch te herkennen.

Maar ja statistiek (willen) bedrijven met 214 starters werpt ook geen goed licht op een organisatie . . . .
Zoek eens op het begrip "statistische relevantie".

In ieder geval heeft Procam zijn naam in de pers gekregen.

Ik mis nog in het onderzoek wat de jonge ICT-er verwacht: een vaste baan of een flexibel arbeidscontract? Of is dit overbodig om te vragen?

Volgens Hogendoorn van Nederland ICT is het voor de sector van groot belang om flexibeler met arbeidscontracten te kunnen omgaan:
"Ook de inhoud van functies binnen de ict-sector verandert snel. ‘Ict-bedrijven en de Nederlandse economie hebben dan ook baat bij meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt’, aldus Hogendoorn. ‘De sector groeit met meer flexibele arbeidscontracten harder, waarmee weer extra werkgelegenheid wordt gecreëerd.Nu is iemand vaak of in vaste dienst of het is een zzp’er. Door de snelle ontwikkelingen in de technologiewereld is dit inefficiënt en een belemmering op de groei."
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/management/4934799/2379250/

Wat een negativiteit.. Willen jongeren werkelijk iets anders dan een oudere generatie? Gewoon leuk werk, de hele dag lol en daar ook nog voor betaald worden. Als je dat nu kunt bereiken met klanten, hebben de klanten ook lol en zijn ze bereid te betalen. Maar ja.. dan moet je wel leveren wat de klanten willen. Het nieuwe werken? wat is dat eigenlijk nu helemaal? Is flexibiliteit nieuw? of komt dat door de iPhone? Of dat je thuis je laptop mag opstarten?
Ik zie vooral (MBO/HBO) jongeren die veel basiskennis missen. Dat is niet hun schuld maar de aanpak in het onderwijs. In ons vak gesproken.. leren ze nog wel wat een gegevensmodel is? Kunnen ze nog wel normaliseren? Kunnen ze in werkstromen denken? Snappen ze de business? Vaak niet helaas. En dan komt de vraag .. hoe kun je dan een klant adviseren? En als je dat dan toch doet met een mooi verhaal.. Wat heb je de klant dan aanbevolen? En wat gaat het effect zijn van die aanbeveling? tja...Het is aan ons seniors om hen daarbij te begeleiden en bij te scholen. Net als vroeger.. Leermeester en leerling. In de praktijk... Zal dat het nieuwe werken worden?

@Luuk: Helemaal mee eens. Helaas is missen ze het vak "ervaring krijgen" op de scholen. Dat zou een mooi vak zijn. alleen dat semester begint pas na afloop van de school en duurt jaren.
Het nieuwe werken is ook niet meer als: "hoe doe je het werk", en niet "hoe leer je het werk". Wellicht mag dat nog eens duidelijker worden.
Als het nieuwe werken mensen stimuleert in hun interesse, zowel vakinhoudelijk als in de interactie met collega's, dan is dat mooi. Echter als het ingevuld wordt met individualisme en weinig interactie leidt het tot niets.

@Luuk & Lex,
Het probleem is dat er tegenwoordig op scholen vooral docenten staan die nooit in de praktijk gewerkt hebben. Die nooit een relevant probleem hebben hoeven op te lossen, die aldus geen idee hebben wat inovativiteit is, die zowieso een heel beperkt blikveld betreffende kundigheid hebben.

Bekendste regelmatig herhalende tafereeltje op een MBO/HBO opleiding
Docent: "in de praktijk zul je natuurlijk zien dat"
Leerling: "Meneer waneer hebt u voor het laatst iets in de praktijk meegemaakt ?"

Dat was in mijn tijd al zo, en zo is het nu nog steeds.

Wat een negatieve reacties lees ik hier.
Het gaat hier niet om het salaris, maar om het feit dat de jonge ICT'er weet dat de wereld aan het veranderen is, en dat bedrijven met een ouderwetse insteek (9-5 fysiek elke dag aanwezig zijn op kantoor, jasje-dasje, laten we ze de 'grote detacheerders' noemen) niet meer in de pas lopen met de snelle veranderende wereld van de ICT.
Jongeren zien bedrijven als Apple, Google en zelfs Microsoft als schoolvoorbeeld hoe succesvol te zijn. Al deze bedrijven geven hun medewerkers precies dat wat in dit artikel gevraagd wordt.
Het is aan de bedrijven om daar op in te spelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-25T16:43:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.