Nederland vraagt recordaantal patenten aan

Nederlandse bedrijven hebben in 2014 een recordaantal patentaanvragen ingediend. In totaal werden 8100 octrooien geregistreerd. Daarmee heeft Nederland de derde plek ingenomen in de lijst van de meeste octrooiaanvragen per Europees land. Dat blijkt uit de cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB).

De meeste patentaanvragen zijn ingediend door Philips (2317), gevolgd door DSM (849) en Shell (285). Philips staat met zijn aanvragen op de tweede positie van alle octrooiaanvragen van bedrijven bij het EOB. De vier belangrijkste technologiegebieden waarvoor octrooiaanvragen werden ingediend, zijn: biotechnologie (11 procent), medische technologie (11 procent), elektrische apparaten (9 procent) en computertechnologie (5 procent).

Dit jaar zijn vier Nederlandse uitvinders genomineerd voor de European Inventor Awards (EIA) die worden uitgereikt door het EOB. Dat hoge aantal nominaties houdt volgens de organisator verband met het grote aantal octrooiaanvragen in 2014. De afgelopen negen jaar zijn slechts vier Nederlandse ondernemers genomineerd voor een prijs.

European Inventor Award 2015

Onder de Nederlandse genomineerden van 2014 zijn: Franz Amtmann en Philippe Maugars van het onderzoeksteam van het Eindhovense bedrijf NXP Semiconductors. Zij ontvingen een nominatie in de categorie industrie voor ontwikkelingen rondom Near Field Communication (NFC).

De Nederlandse uitvinder Kees Schouhamer Immink is genomineerd  voor een award in de categorie lifetime achievement. Hij heeft het coderingssysteem van de CD, DVD en Blue-ray disc ontwikkeld. De president van het EOB licht toe: ‘Weinig uitvindingen hebben zowel de industrie als onze privéhuishoudens op zo’n manier veroverd en veranderd. Dankzij deze techniek heeft Immink een blijvende impact op hoe we omgaan met data. Hij heeft ons binnengeleid in het digitale tijdperk.’

De andere twee Nederlandse genomineerden zijn: Laura van ’t Veer, met MammaPrint, een voorspellende borstkankertest gebaseerd op gen-onderzoek (categorie mkb). Henk Jonkers sleept met bio-beton een nominatie in de categorie onderzoek binnen.

Nederlandse winnaar

De European Inventor Awards worden op 11 juni 2015 in Parijs uitgereikt. De prijs is één keer gewonnen door een Nederlandse genomineerde. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Affymax sleepte de prijs in 2006 in de wacht voor de ontwikkeling van een DNA-chip.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-21T16:20:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.