Vraag naar ICT'ers stabiliseert

13 procent van alle geplaatste vacatures in het tweede kwartaal van 2015 betrof een ict-functie. Dit is een fractie hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2014, maar een fractie lager dan de vraag in het tweede kwartaal van 2013. In Noord-Holland worden de meeste ict'ers gezocht en de populairste it-functie is software engineer. Zo blijkt uit het rapport ‘De Nederlandse vacaturemarkt in Q2 2015’ van Jobfeed.

De cijfers van het onderzoek zijn afkomstig van Jobfeed, de big data tool voor vacatures van Textkernel, die op basis van ruim 2,6 miljoen vacature-advertenties een analyse heeft gemaakt over het tweede kwartaal van 2015. Hieruit blijkt dat dat het aantal vacatures met 26 procent is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal zijn er 388.311 unieke vacatures geplaatst, die gemiddeld 6,8 keer op een website worden gezet. Dit levert een totaal van ruim 2,6 miljoen vacatures.

Van al deze vacatures was de meeste vraag naar ict’ers (13 procent). Verkoop en handel (11 procent) en administratie en klantenservice (9 procent) zijn de daarop volgende beroepsgroepen. In de lijst van populairste branches bezet ict met 7,4 procent de vierde plek. Daar wordt de lijst aangevoerd door handel (20,3 procent), gezondheidszorg en welzijn (12,8 procent) en onderwijs (10,4 procent).

Software engineers

Op de Nederlandse arbeidsmarkt is er veel behoefte aan software engineers. Zo eindigde deze functie op de tweede plek van beroepen waar de meeste vraag naar is. De grootste vraag is net als het eerste kwartaal van 2015 naar medewerker klantenservice. Op plek drie van meest gewilde functies eindigt de accountmanager.

Wanneer iemand op zoek gaat naar een ict-vacature, dan is het slagingspercentage in Noord-Holland het hoogst. Hier is bijna een kwart van alle ict-vacatures geplaatst. Ook in Zuid-Holland is er veel vraag naar ict’ers. Van alle ict-gerelateerde vacatures is 20,3 procent te vinden in deze provincie. Daarna volgen Utrecht (15,7 procent) en Noord-Brabant (14,6 procent).

HBO+

Van alle geplaatste vacatures is 49,1 procent gericht op hoger opgeleiden (HBO en hoger). Voor de ict’ers ligt dit percentage veel hoger. Hier is ruim 85 procent bestemd voor hbo-geschoolde ict’ers. Dit sluit aan bij de bevindingen van ADP Nederland en adviesbureau Berenschot, wat aantoont dat hr-mangers moeite hebben met het vinden van ict’ers met een hbo-opleiding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vandaar dat de recruiters steeds agressiever beginnen te worden tot het gênante aan toe.

Toch opmerkelijk,
Amper een week geleden was er nog paniek vanwege een vermeend tekort.
Verder Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, 'what else is new' ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-24T16:21:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.