'Vraag-aanbod-kloof IT-banen afgenomen'

De kloof tussen vraag en aanbod van it-banen is in Nederland verkleind. Zeker in vergelijking met een aantal andere Europese landen. Het verschil tussen het aanbod van de banen en de interesse vanuit werkzoekenden is in Nederland het meest gekrompen met 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vacacturewebsite Indeed, waarbij het aantal geplaatste it-vacatures tussen een aantal Europese landen werd vergeleken. Hierbij werd rekening gehouden met het aantal inwoners per land.

In Nederland worden er relatief weinig it-vacatures per inwoner geplaatst in vergelijking met andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van vacaturewebsite Indeed. In ons land zijn er ongeveer 38000 it-vacatures per miljoen inwoners. Dit is 37 procent minder dan in Duitsland, 27 procent lager dan in Ierland en 18 procent lager dan in het Verenigd Koninkrijk. Alleen Frankrijk heeft met ongeveer negentienduizendit-vacatures per miljoen inwoners een lagere concentratie it-vacatures.

Tegelijkertijd zoeken er ook relatief weinig Nederlanders naar een it-baan, zo blijkt uit het onderzoek. In Nederland zijn er ongeveer zesduizend it-vacaturezoekopdrachten per miljoen inwoners, terwijl deze concentratie in het Verenigd Koninkrijk 2,2 keer hoger ligt, in Ierland ligt dit 2,1 keer hoger en in Duitsland was dat 1,3 keer hoger. Ook in Frankrijk wordt er vaker gezocht naar dergelijke vacatures: gemiddeld 1,5 keer vaker.

Deze kloof tussen vraag en aanbod binnen de it-sector was bekend, maar uit het onderzoek is gebleken dat deze kloof kleiner wordt. Deze trend is bij bijna alle landen waargenomen, maar is het sterkst in Nederland. Hier is het verchil namelijk met ongeveer 40 procent gekrompen. In Frankrijk is het met ongeveer 7 procent afgenomen, in het Verenigd Koninkrijk met 21 procent en in Ierland met 23 procent. Alleen in Duitsland wordt de kloof groter, blijkt uit het rapport (ongeveer 24 procent).

Techcentrum Amsterdam

Hoewel Nederland in het algemeen een minder hoog aanbod it-vacatures heeft, mag onze hoofdstad Amsterdam tot één van de grootste centra voor techbanen worden gerekend. De concentratie van it-banen ligt in de hoofdstad van Nederland ongeveer gelijk aan die in steden als Berlijn, Londen en Dublin. De Duitse stad München steekt hier bovenuit met ongeveer een 70 procent hogere concentratie. 

Internationale interesse

Daarnaast wekken Nederlandse bedrijven veel internationale interesse, volgens het onderzoek. In het rapport staat: 'Van de drie landen die bij dit onderzoek zijn geanalyseerd, blijkt Nederland het meest toegankelijk te zijn voor internationale kandidaten met interesse in it-vacatures.' Dit kan volgens het rapport worden verklaard door het feit dat in Nederland meer dan de helft van de vacatureteksten voor it-functies worden opgesteld in het Engels. Op vacatures die in het Engels worden geplaatst, wordt vanuit het buitenland gemiddeld twee keer zo vaak geklikt als op vacatures in de nationale taal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-24T11:58:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.