Record online ICT-vacatures in 2015

Het aantal online geplaatste ict-vacatures is ten opzichte van 2014 dit jaar met bijna 20 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van ict-detacheerder iSense ICT Professionals. De meeste organisaties zijn net zoals voorgaande jaren vooral op zoek naar programmeurs.

De stijging van de vraag blijft op veel vlakken in dezelfde lijnen. De verdeling per provincie laat niks verrassends zien. Zo worden er in de provincies Noord- en Zuid Holland de meeste vacatures geplaatst. In de provincies Zeeland, Overijssel en Friesland werden gedurende 2015 opvallend weinig ict-vacatures geplaatst; gezamenlijk slechts 3 procent van het totaal. Ondanks dat het onderzoek niet veel nieuwe veranderingen laat zien moeten organisaties zich wel bewust worden van de verschuiving in de markt. Dat laat Vincent Day, managing director iSense ICT Professionals, weten. ‘De vraag wordt steeds groter, maar de pool met beschikbare it’ers wordt kleiner’.

Daarbij is er ook steeds meer concurrentie, aangezien traditionele bedrijven het risico lopen dat hun business wordt ingepikt door moderne, op software gebaseerde alternatieven. De meest disruptieve bedrijven van tegenwoordig zijn immers softwarebedrijven. Daarnaast ziet iSense dat, door de betere economische situatie, bedrijven weer bereid zijn te investeren in it. Dit resulteert in een sterk groeiende vraag naar it-specialisten. Gedurende 2015 zijn er meer vacatures online geplaatst voor it’ers dan in welk jaar dan ook. Vooral de vraag naar software-ontwikkelaars binnen Java-, PHP- en .NET-omgevingen blijft stijgen.

Strategische it’er

De managing director van iSense geeft aan dat niet alleen de vraag naar it’ers stijgt, maar ook dat de eisen die gesteld worden breder zijn. Day: ‘De ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de aankomende veranderingen in de it-branche vragen om een it’er die steeds meer op de voorgrond treedt. Hij dient communicatief vaardig te zijn, te kunnen sparren met de business en met de klant te kunnen communiceren. Ook werkt hij meer samen met andere teams en andere afdelingen. It wordt belangrijker binnen de gehele organisatie. De it’er van de toekomst kan praten op niveau en tegelijkertijd zijn werkzaamheden, en het belang hiervan voor de organisatie, in lekentaal uitleggen. Daarnaast is de it’er van de toekomst zich steeds meer bewust van zijn belang voor organisaties. Hij weet dat hij waardevol is, dat hij een aanwinst is voor organisaties die bij willen blijven, die de concurrentie voor willen zijn en hun continuïteit willen waarborgen.’

Maar er wordt niet alleen van de it-professional meer gevraagd, ook organisaties moeten zich bewust zijn van deze verschuiving in de markt. Day: ‘Zij die niet snel genoeg schakelen, komen uiteindelijk met lege handen te staan. De it’er van de toekomst heeft keuze uit tientallen werkgevers; hij tast af, bekijkt de arbeidsvoorwaarden, onderhandelt en kiest uiteindelijk voor het aanbod dat het beste op zijn wensen aansluit. We gaan richting een markt waar de kandidaat het voor het zeggen heeft en het is belangrijk dat organisaties zich dit gaan realiseren’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Vincent,

We hebben een contactverleden, dus tutoyeer ik je graag. Het feit dat er meer vacatures zijn kan. Maar het levert een vals en scheef beeld. Niet alleen is er t.o.v. de grote val van 2008/2009 niets verandert in het beleid van recruiters en HR veld, we zien en horen feitelijk hetzelfde.

Wij, lees, jezelf en andere recruiters, kunnen ' HEN' maar niet vinden, zelfs acht, negen jaar na dato niet. Wie zijn hen beste Vincent? Wie zijn hen? Vanuit de commerciële ogen van menig recruiter is dat de NIETS kostende IT stagiair met WO achtegrond die te kneden is in een bepaalde richting die..... de meeste recruiters en HR professionals zelf niet eens kennen.

Laat ik bondig zijn (contradictie in terminus)
Meer dan 70% van HR en recruitment bezit niet eens het vermogen op juiste wijze een goede inschatting te doen van een vacature. Die gaan zich nog steeds met regelmaat te buiten aan het aanpassen van het cv aan de vacature, in woord althans, want het moet de kandidaat zelf zijn die dat doet natuurlijk.... bij gebleken interesse natuurlijk.... Laat staan dat zij de 'klant' in of extern, weet te managen met goede vraagstelling om de vacature zo concreet mogelijk te maken.

Zijn die kandidaten niet te vinden?
Als we de periodieke artikelen belezen blijkt dat het geval. Ik ben hier altijd helder in geweest Vincent. Degene die dat riepen/roepen zeggen feitelijk .... ' IK kan die perfecte professional voor mijn klant, onze afdeling maar niet vinden.' Dat is heel iets anders dan de praktijk. Als je namelijk geen inschatting van de vacature weet te maken kom je niet snel tot de juiste formulering en klantbediening. Zo eenvoudig is dat.

Investeren, nut en kennis....
Ik kan je, beste Vincent, ik kan je garanderen dat wij in Nederland een contingent (Sr.) IT professionals hebben die gewoon aan de kant werden geschoven in 2008. Dat die IT professionals door domme (politieke) onkunde als niet passend, niet actueel, overbodig, kon worden uitgefaseerd zonder dat het de organisatie echt iets kostte. Goede IT professionals die samen met opdrachtgever, detacheerder, en in dienst van, in zichzelf investeerde, op een gezonde manier voor voordeel van betrokkenen.

Actuele stand van zaken....
Beste Vincent, ook jij zoekt, niets mis mee, naar de niet bestaande IT professional. Je weet wel, lekker goedkoop, waar je niet in hoeft te investeren want die zzp-er kan dat vast wel zelf, bij de tarieven die ongezond zijn waarbij je eigenlijk zelf ook wel weet dat investeren in jezelf als professional, er eigenlijk niet in zit. Dat is iets wat nog steeds door aan het gaan is, overigens, meest actueel geld dit niet alleen voor de IT/ICT sector, want het omvallen is nog steeds niet klaar, me dunkt.

Maar terug naar onze sector,
Als het zo is dat men geen gebruik wenst te maken van het enorme potentieel die beschikbaar is, er gezamenlijk in wil investeren, zowel opdrachtgever, jij en de professionals zelf, dan zullen er best wel vacatures bij komen natuurlijk. Zomaar, maar als het niet echt toevoegt aan een gezonde veranderingen die juist ten bate van klant en IT professional is... althans zou kunnen zijn... dan is die toename van het aantal vacatures, ook in 2016, weinig zeggend.

All the best wishes voor 2016 natuurlijk.

2016 het jaar waarin IT recruiters nog steeds in de magische eenhoorns geloven.

De reactie in het artikel van René Civile is luid en duidelijk.
Het geeft goed de huidige situatie aan waar veel IT érs mee te maken hebben, vooral zodra ze een "gat" in het cv hebben (soms door leeftijd).

Een voorbeeld dicht bij mij, is mijn man Richard van der Spek. Hij is iemand die alles graag eenvoudig wilt houden en terug gaat naar de basis. (Iets wat anderen vaak vergeten.)
Dat wat werkt, moet vooral blijven werken en daar kan je naar kijken, of het een beetje aangescherpt kan/moet worden. Maar dat wat niet werkt, moet goed naar gekeken worden om aan te passen. En het mag vooral niet belemmerend worden voor een organisatie.
En vooral, "maak het jezelf niet te moeilijk", door processen te ver uit te rekken. Hij zegt vaak, "het KISS principe is bij bijna alles toe te passen".

Hij heeft een berg van kennis en ervaring (vooral door alles weer terug naar de basis te brengen) en kan een leek uitleggen en aantonen hoe iets beter en vaak makkelijker kan. (En vaak zitten er mensen met WO achtergronden tussen, die de processen in eerste instantie veel te ingewikkeld hebben gemaakt.)
Maar als je de functie eisen ziet van sommige vacatures, lijken ze volledig doorgeslagen. Richard streept dan wel eens door wat totaal niet van toepassing is voor een Service Manager functie of voor een van de andere functies die hij tot nu toe heeft uitgevoerd, of wat juist missende is.
(Maar dat soort issues is niet alleen voor de IT, maar ook voor mijn eigen achtergr administratie).
De vraag is alleen: "Wanneer gaan de ogen open, maar dan ook echt open???"

@Nancy.
Een troost, denk ik: voor WO-ers (op leeftijd) is in dit land van de middelmaat al helemaal geen plek meer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-30T09:46:00.000Z Annemiek Sprado


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.