Detacheerder leidt WW'ers op tot jr. ontwikkelaar

In samenwerking met Gemeente Eindhoven en UWV leidt ict-detacheerder Program IT 23 bijstands- en WW-gerechtigden op tot junior programmeur. In drie maanden behalen de deelnemers verschillende .Net- of Java-certificaten, daarna worden ze door Program IT gedetacheerd bij een werkgever.

Behoud van uitkering

Tijdens het opleidingstraject behouden de deelnemers hun uitkering, daarvoor is de samenwerking van de gemeente Eindhoven en UWV nodig. UWV schrijft WW-gerechtigden met een HBO-opleidingsniveau of hoger of zij interesse hebben in een dergelijk traject aan. Ervaring met ontwikkelen is niet vereist, wel wordt getest of de deelnemer mentaal geschikt is en het vermogen heeft om als programmeur aan de slag te gaan. Na afronding van de opleiding wordt de deelnemer negen maanden gedetacheerd via Program IT.

Een aantal bedrijven heeft al een mondelinge toezegging gedaan dat zij deelnemers willen plaatsen. trainer/coach Ronald Vos: 'We hebben nog geen definitieve toezeggingen. Dat kan natuurlijk ook pas als de opleiding is afgerond. Per 1 april verwachten we de eerste kandidaten te plaatsen.'

Voorbereiding

Het is een zwaar traject, vertelt Vos. 'In 2,5 maand moeten deelnemers de Java-certificaten OCA en OCP halen.' Deelnemers worden daarom ook mentaal voorbereid op het traject. 'Veel deelnemers zijn veertig jaar of ouder, hebben vaak al een carrière achter de rug. Nu moeten ze weer studeren. Daar worden ze op voorbereid door trainingen, workshops en een week naar de Ardennen.' Tijdens de week in de Ardennen wordt er een groep van de deelnemers gemaakt. 'Door het zware traject is dat belangrijk. Zo voelen deelnemers zich genoeg betrokken om bij de groep te blijven. En er zit verschil in kennisniveau tussen de deelnemers. We hopen dat deelnemers kennis uitwisselen met elkaar.'

Inmiddels staat er al een tweede lichting kandidaten klaar om opgeleid te worden. Ook wordt in Enschede met het traject gestart, daar worden .NET- en PHP-ontwikkelaars opgeleid. Ook de gemeente Utrecht heeft aangegeven interesse te hebben. Vos: 'UWV is enthousiast over het traject. Zij denken er over na om het landelijk uit te rollen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

u bent vastgeroest en duur zei duimelot
te oud om te leren zei likkepot
economie trekt weer aan zei langejan
survivallen in ardennen zei ringeling
wel eerst mentaal voorbereiden zei het kleine ding

De O in OCP en OCA staat voor Oracle, niet echt een toekomst als we kijken naar .NET en PHP.

Ben benieuwd wie er achter Program IT zit, Google Maps brengt me op een 'zolderkamertje' in Deventer en registrar SIDN naar Sallandxs welke vervolgens weer uitkomt bij Compenz. Tussen mooie verhalen en de werkelijke realisatie ervan op 1 april zitten nog enige vragen die volgens mij eerst beantwoord moeten worden. Misschien dat redactie even een 'weekje Ardennen' moet doen om te leren dat 'achter je eten aanrennen' nog wat anders is dan alles voor zoete koek slikken;-)

@WieRoeptMij Altijd leuk, een weekje Ardennen. Geeft een prachtige teamspirit, die zeker gaat bijdragen aan een succesvol verloop van de opleiding en het detacheren van de kandidaten. De vraag naar Javanen komt gewoon uit de markt, en de trend is dat de vraag alleen maar toeneemt. Google op ProgramIT in plaats Program IT kom je op de juiste plek uit.

Mayta

Pardon, een opmerkelijke vergissing van mij. ProgramIT is een jonge ambitieuze intermediair die samenwerkt met Itasc en TrueTalentTeam welke in dezelfde bezemkast zitten in Eindhoven. Het is dus nog erger dan ik dacht, Program-IT had tenslotte nog iets met ontwikkelen te maken. Dit gaat alleen maar om 'leiderschapsontwikkeling' van het Too many chiefs and not enough Indians.

Ik zie zonder meer hoe (ook) uitgerangeerde IT-ers van 45+ gemakkelijk in zo'n traject verzeild kunnen raken. Laten we hopen dat het hen de zgn. certificaten oplevert waar corporate nederland blijkbaar verzot op is (OCA?, OCP?). En laten we hopen dat deelnemers niet vermoeid worden met allerlei persoonlijkheidsontwikkeling en teambuilding tijdverspilling (dat n.l. is een reeel gevaar want de manier waarop bij dit project meeliftende randfiguren mooi een geldgraantje mee kunnen pikken; weet UWV veel).

HJK
Als eerste is het jammer dat redactie dit soort artikelen kritiekloos plaatst. Ben blij dat de directeur van ProgramIT (en nog wat 'partners' in crime) daarom in zijn reactie duidelijk maakt dat hij er zelf ook niet echt in geloofd, hij verkoopt alleen maar 'leiderschapsontwikkeling' wat gezien de nieuwe paradigma verschuivingen dus opmerkelijk is als we kijken naar het failliet van het beheermodel van Looijen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-02T16:31:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.