ICT’er geeft eigen werkgever onvoldoende

Medewerkers niet tevreden over innovatie

ontevreden

Ict-medewerkers geven de innovatiekracht van hun werkgevers gemiddeld een onvoldoende, namelijk een 5,3. Dat is fors lager dan het landelijk gemiddelde van 6,6. Dat concludeert Effectory in zijn onderzoek onder ruim 4100 medewerkers in de ict-branche.

Het onderzoek toont aan dat ict’ers kritisch zijn op het innovatieve vermogen van hun organisatie. Daar staat tegenover dat ze boven gemiddeld vertrouwen hebben in de toekomst. Dat punt scoort bij werknemers in de ict-branche een 7,8, terwijl het landelijk een 7 behaalt. ‘Medewerkers zien de toekomst dus zonnig tegemoet, wat heel begrijpelijk is, gezien de gewildheid van de branche’, staat in het rapport.

De onderzoekers stellen dat ict’ers hun werkgevers kunnen uitkiezen, wat zorgt voor een hoog verloop. Ict’ers beoordelen hun bereidheid om op korte termijn bij hun huidige werkgever te blijven met een 7,3. Dat is bijna een punt lager dan het landelijk gemiddelde van een 8. Bovendien daalt hun score op betrokkenheid na het eerste jaar fors: van een 7,8 naar een 6,4. Dat schrijven de onderzoekers toe aan het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie.

Leiderschap

Op het gebied van leiderschap zijn ict-professionals wel positief. De onderzoekers stellen dat dit komt doordat de manier van leiderschap is veranderd naar een coachende wijze. Sanne Durieux, consultant bij Effectory: ‘Ict’ers zijn doorgaans hoogopgeleide vakmensen, die het liefst zelfstandig werken en niet geremd willen worden door te veel regels. Ze hebben behoefte aan leidinggevenden die hen uitdagen, eerlijke feedback geven en ze stimuleren in hun groei.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vaak is een nieuwe baan ook een uitgekozen mogelijkheid om er qua salaris op vooruit te gaan.

Wat innovatie betreft ben je als ICTer daar primair zelf verantwoordelijk voor. Als je werkgever je hier niet bij helpt en/of stimuleert dan zul je het zelf moeten oppakken. Tevens is het dan ook een extra stimulans om een nieuwe uitdaging op te gaan zoeken.

Een ander aspect wat ik zelf denk dat ook meespeelt is het feit dat de werkgever in mindere mate zich richt op het sociale aspect en het personeel meer als FTE lijkt te gaan behandelen. Aan de andere kant is het zakelijke klimaat wel wat killer geworden en zal je als werknemer daar ook rekening mee moeten houden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-24T11:13:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.