In memoriam 2016: overleden ict'ers

In 2016 overleden onder meer de bedenker van het klapscherm van de laptop en pioniers die aan de wieg stonden van het internet en e-mail. Ook in Nederland is een aantal ict-grootheden ons ontvallen zoals pionier in de chipsector Arthur del Prado. In dit in memoriam 2016 geeft Computable een overzicht van overledenen in de Nederlandse en internationale ict-sector.

In memoriam 2016 Nederlandse ICT-sector

Paul Beijersbergen, bouwautomatiseerder
In de ochtend van 2 februari 2016 overlijdt eigenaar en directeur van bouwautomatiseerder Brink Groep, Paul Beijersbergen. De 49-jarige Strijenaar botst met zijn auto tegen een boom en overleeft dat ongeluk niet. Naast een bekend gezicht in de bouw- en ict-wereld was Beijersbergen onder andere aandeelhouder en bestuurder van ADO Den Haag en adviseur voor FC Dordrecht. 

Guido Dedene, ict-professor 
Professor Guido Dedene, die les gaf aan de Universiteit van Amsterdam en Leuven overlijdt eind oktober 2016 op zestigjarige leeftijd. Dedene was professor Economie en Bedrijfswetenschappen en was één van de leidende krachten op het vlak van beleidsinformatica. Hij startte midden jaren tachtig met de opleiding Information and Management aan de KU Leuven. Sinds 2000 was hij ook professor aan de Universiteit van Amsterdam waar hij Information Management doceerde. Hij schreef ook meerdere opinies om meer it-lessen in het onderwijs te promoten.

Mark van der Heijden, directeur Speer IT
Directeur van Speer IT, Mark van der Heijden (1962) komt woensdag 7 september 2016 om het leven door een auto-ongeluk in Baarn. De dood van Van der Heijden die in november 1999 de leverancier van glasvezelsystemen oprichtte krijgt landelijke media-aandacht. Aanvankelijk lijkt de crash te maken te hebben met de automatische piloot van de Tesla waarin Van der Heijden reed. Na onderzoek van de fabrikant blijkt dat de boordcomputer ten tijde van het ongeluk handmatig werd bestuurd.

Mario Houthooft, encryptiespecialist 
De Belg Mario Houthooft overlijdt op juli 2016 op 63-jarige leeftijd. Hij was begin deze eeuw ceo van Vasco Data Security en heeft daarna tot zijn overlijden samen met zijn zoon vorm gegeven aan Lin.K. Hoofthout wordt gezien als de geestelijk vader van encryptietechnologie voor financiële transacties. Hij heeft zich als ingenieur altijd toegelegd op security, encryptie en identiteitsbeheer. Hij was algemeen directeur van Cryptech en richtte later zijn eigen bedrijf Lintel op. Dat werd in de lente van 1996 overgenomen door Vasco Data Security, bekend van de Digipass. Bij Vasco was hij van 1999 tot 2002 ceo.

Arthur Del Prado, pionier chipindustrie 
Arthur del Prado is vrijdag 9 september op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij wordt beschouwd als één van de pionierende ondernemers in de chipindustrie. Del Prado richtte eind jaren zestig Advanced Semiconductor Materials (ASM) op, een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Uit ASM kwamen later de afsplitsingen ASML en Besi voort. Ook investeerde Del Prado in het Nederlandse Mapper Lithography.

Marcel Schutte, ICT-ondernemer
In december 2016 overlijdt ict-ondernemer Marcel Schutte (48 jaar) na een kort ziekbed. Hij richtte in de jaren negentig zijn bedrijf Schutte Systems op dat later werd omgedoopt in Schutte Informatisering. Het bedrijf uit het Overijsselse Lemelerveld bediende vooral de Oost-Nederlandse markt en fuseerde begin 2012 met Unica ICT tot het huidige Unica Schutte ICT.

In memoriam 2016 ICT'ers internationaal

Andy Grove, grondlegger Intel 
In maart 2016 overlijdt Intel-topman Andy Grove (79 jaar). De in Hongarije geboren Grove heeft vergaande invloed gehad op technologie en automatisering van bedrijven. Hij voegde zich kort na de formele oprichting van Intel in 1968 bij het bedrijf en speelde een belangrijke rol in de transformatie van geheugenchipproducent naar processoren. In die beginjaren werd met name de Japanse techindustrie een belangrijke concurrent op die chipmarkt. Grove trad in 1979 aan als president van Intel en werd in 1987 ceo. Ook na zijn terugtreden als hoogste baas heeft hij nog leiding gegeven aan Intel. Zo was hij van 1997 tot 2005 voorzitter van de raad van bestuur. 

Marvin Minsky, pionier Kunstmatige Intelligentie
Marvin Minsky, een pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) is op 88-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De in 1927 geboren Minsky was medeoprichter van het AI Laboratory van MIT en auteur van verschillende studies naar kunstmatige intelligentie, waaronder het boek 'Perceptrons'

Tom Perkins, investeerder Silicon Valley
Op 7 juni 2016 overlijdt op 84-jarige leeftijd de Amerikaanse invetseerder Tom Perkins. Hij financierde onder meer ict-bedrijven in Silicon Valley, zoals Google, het voormalige Sun Microsystems en Amazon.

Raymond Tomlinson, bedenker e-mailberichten 
Tomlinson is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als de pionier op het gebied van e-mail. Tomlinson werkte in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aan Arpanet, voorloper van het moderne internet en verstuurde in 1971 via dat netwerk een e-mailbericht.

Richard Sapper, notebook-ontwerper
Ontwerper van de IBM ThinkPad notebook, Richard Sapper, is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werkte als vormgevingsadviseur voor IBM en ontwierp in de jaren tachtig onder meer de ThinkPad 700C, een vierkante box met midden op het keyboard een rode knop om de cursor mee te bewegen. Hij bleef tot 2012 verantwoordelijk voor die productlijn, ook toen deze was overgenomen door Lenovo. 

Ann Caracristi, eerste vrouwelijke vice-directeur NSA
Ann Caracristi overlijdt op 94 jarige leeftijd. Tijdens WOII is ze actief was voor de Army Signal Intelligence Service. Na de oorlog gaat ze werken bij de Armed Forces Security Agency, dat later wordt omgedoopt tot de National Security Agency (NSA). Ze werd de eerste vrouwelijke plaatsvervangend directeur ooit bij NSA.

Wesley Clark, pc- en internetpionier
Eveneens gestorven op een leeftijd van 88 jaar is een van de grondleggers van de personal computer en internet. Wesley Clark ontwierp de eerste mini-computer, een apparaat dat bedoeld was voor gebruik door een enkel individu, in een tijd dat individuen alleen nog tijd konden claimen op computers die door velen werden gebruikt. Digital Equipment Corp (DEC) was de eerste die dit concept als de Laboratory Instrument Computer (LINC)

John Ellenby, uitvinder klapscherm laptop
In 2016 overlijdt John Ellenby (75) Hij wordt gezien als de uitvinder van de laptop. In 1982 ontwikkelde hij de Compass in zijn bedrijf GRiD Systems. De Compass is de eerste 'clamshell'-pc, een pc waarvan het beeldscherm over het toetsenbord dichtvouwt. Die hardware wordt voor het eerst ingezet in de ruimtevaart. Later werkt hij onder meer aan virtual reality oplossingen.

Oprichter van Sogeti en Capgemini, Serge Kampf
Op 15 maart 2016 sterft de oprichter van Sogeti en Capgemini Group, Serge Kampf, in Grenoble op 81-jarige leeftijd. Sogeti is op 1 oktober 1967 door Serge Kampf opgericht vanuit de sterke behoefte aan it-ondersteuning op de Franse markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-30T17:53:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.