MKB goed voor helft big data-vacatures

Big Data

52 procent van de vacatures voor big data-specialisten komt van middelgrote en kleine bedrijven. Het zijn dus niet alleen grote bedrijven die in big data investeren. Dat blijkt uit een analyse van big data-vacatures in Nederland over de afgelopen drie jaar. Na recordgroei in 2015 is de hype afgevlakt. Maar, de vraag naar big data-specialisten groeit nog altijd harder dan de vraag naar de gemiddelde ict'er.

Infographic big data-vacatures 2014-2016

Deze analyse is uitgevoerd door Joblift. Dat is een zoekmachinedienst die meer dan een miljoen vacatures van meer dan honderd aangesloten vacaturesites onderzocht. Volgens woordvoerder Bob Uhde was 2016 het jaar waarin big data van hype in het nieuwe normaal overging. 'Nu big data de hype voorbij is, rijst de vraag of bedrijven sterke interesse behouden, of dat privacy-controverses en het besef dat big data geen panacee is ervoor zorgen dat het enthousiasme alweer wegebt?'

Uit de resultaten van de analyse van het Nederlandse aanbod van big data-vacatures blijkt dat het vacatureaanbod voor big data-specialisten nog relatief klein is, maar 3,5 keer sneller groeit dan het gehele aanbod van ict-vacatures. In de periode tussen januari 2014 en december 2016 werden er in Nederland 5.468 vacatures voor big data-specialisten geteld. Op een totaalaantal van bijna 600.000 nieuwe ict-banen is dat 0,9 procent van het aantal ict-vacatures. Het aanbod voor big data-posities groeide de afgelopen drie jaar met een maandelijks gemiddelde van 6,2 procent aanzienlijk sneller dan de vacaturemarkt voor alle ict-beroepen, die met gemiddeld 1,7 procent toenam.

Uhde: 'Hier moet bij aangetekend worden dat de groei de afgelopen drie jaar sterk fluctueerde: was deze in 2014 nog slechts 1,7 procent, het jaar daarop nam het aantal vacatures sterk toe met een groeipercentage van gemiddeld 10,2 procent per maand. Afgelopen jaar liep de groei terug naar gemiddeld 5,8 procent.'

Ordina

De sectoren met de grootste vraag naar big data-specialisten zijn de ict-sector met 39 procent van de vacatures en de zakelijke dienstverlening met 13,5 procent van de vacatures. Ook de retail-sector heeft met 11,2 procent een relatief groot aandeel in het big data-vacatureaanbod. Opvallend is dat de gezondheidszorg, ondanks de grote potentie die velen in die toepassing van big data binnen de sector zien, slechts 1,2 procent van het vacatureaanbod voor haar rekening neemt. Hoewel uit een recent rapport van de Kamer van Koophandel en de Jheronimus Academy of Data Science blijkt dat mkb’ers nog niet echt warmlopen voor big data, is met 52 procent een verrassend hoog percentage van het vacatureaanbod afkomstig van ondernemingen uit het mkb. 'Met 60 procent ligt het percentage van de gehele ict-vacaturemarkt hoger, maar het idee dat het enkel de grote bedrijven zijn die in big data investeren wordt hiermee niet bevestigd', aldus Uhde. 

Volgens Joblift was ict-dienstverlener Ordina de afgelopen drie jaar met 102 vacatures het hardst op zoek naar big data-specialisten. Een gedeelde tweede plaats is er met 63 vacatures voor CGI en KPN. Uhde: 'Opvallend is het hoge aantal overheidsvacatures voor big databanen. Gemeenten en de Rijksoverheid schreven samen een totaal van 178 vacatures uit. Het grootste deel van de vacatures is overduidelijk in de Randstad te vinden: maar liefst 76,2 procent werd in Noord- en Zuid-Holland of Utrecht uitgeschreven. Met 10,5 procent staat Noord-Brabant op de vierde plaats.

Amsterdam

Met 1.385 vacatures is Amsterdam duidelijk big data-koploper, gevolgd door Utrecht (519 vacatures) en Den Haag (377 vacatures). 'De groei van de afgelopen jaren bevestigt het positieve beeld over de carrièrekansen van big data-specialisten. De sterke fluctuatie kan er echter ook op wijzen dat het enthousiasme na de hype alweer afneemt, of dat de pijlen sterker op de volgende veelbelovende technologieën worden gericht', besluit Uhde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-27T09:07:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.