Geen CIO maar CTIO in nieuwe toplaag ABN Amro

Johan van Hall is verantwoordelijk voor Technologie & Innovatie

Net als bij de Rabobank kent de nieuwe topstructuur van ABN Amro geen functie van cio - chief information officer. De bank hanteert de functie van chief technology & innovation officer (ctio). Johan van Hall, die al in de oude raad van bestuur ict in zijn portefeuille had, is verantwoordelijk voor Technology & Innovation. De bank kondigt verder aan fors te snijden in de seniormanagementlagen. Of dat gevolgen heeft voor ict-posten is nog niet bekend.

De nieuwe topstructuur van ABN Amro bestaat uit een uitvoerende directieraad ('executive board') die leiding geeft aan zowel ABN Amro Group als ABN Amro Bank. Deze raad bestaat uit bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen, directeur risicobeheer Wietze Reehoorn en een nog te benoemen financieel directeur. Dit drietal bemoeit zich met de bestuurlijke taken van het bankconcern

Daarnaast krijgt ABN Amro Bank een zogeheten executive committee dat bestaat uit de leden van de executive board, aangevuld met zes andere directieleden. Dit zestal hoeft zich niet met bestuurlijke zaken bezig te houden en richt zich op de uitvoerende taken van de bank. Vier daarvan geven leiding aan zakelijke activiteiten; twee ervan zijn belast met bankoverkoepelende taken: personeelszaken & transformatie én technologie & innovatie. Dit laatste takenpakket valt onder de verantwoordelijkheid van Johan van Hall.

Vinger aan de pols

Van Hall is tevens vicevoorzitter van de executive board en praat de bestuursraad bij over de (strategische) ontwikkelingen op ict- en innovatiegebied. Op deze manier kan deze raad de vinger aan de pols houden op dit terrein, zegt een woordvoerder van ABN Amro. Hij zegt dat Van Hall, die in de oude raad van bestuur ook al ict in zijn portefeuille had, nu de rol van chief technology & innovation officer (ctio) bekleed. De naam ctio benadrukt dat het ook gaat om innovatie, met het oog op de fintech-ontwikkelingen in de markt.

ABN Amro laat verder weten dat het gaat snijden in senior managementlaag: het aantal posities wordt gereduceerd van ongeveer honderd tot circa veertig. Bovendien wordt elk jaar bekeken of de samenstelling van deze top veertig moet worden veranderd. Of dit ook gevolgen heeft voor het ict-management, is nog niet bekend, laat de woordvoerder weten. 'De komende tijd bekijkt het executive committee hoe die nieuwe laag wordt ingevuld, welke managementfuncties blijven bestaan, komen te vervallen of anders worden ingevuld.'

Rabobank

De Rabobank maakte eerder ook al een nieuw organisatiemodel bekend waarin ook geen cio-functie voorkomt. De medio vorig jaar vertrokken cio René Steenvoorden heeft geen directe opvolger gekregen. In de nieuwe organisatie is de ict opgesplitst in een aantal bedrijfsonderdelen die rechtstreeks onder operationeel directeur Ralf Dekker vallen. Het betreft de onderdelen Fintech & Innovation, IT infrastructure, IT Systems en IT Strategy Data & Architecture.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

60 van de 100 top managers bij ABN moeten verkassen. Deze meneer heeft de strijd (voorlopig) wel gewonnen. Straks komt Nordea toch aankloppen en dan begint weer nieuwe ontslagrondes.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-06T10:35:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.