Amsterdams platform pakt tekort data scientists aan

Data

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam slaan de handen ineen met de oprichting van de Amsterdam School of Data Science. De drie hogeronderwijsinstellingen willen met dit opleidingsplatform het nijpende tekort aan data scientists op de arbeidsmarkt terugdringen. Deze wetenschappers houden zich bezig met het ontdekken van patronen in grote hoeveelheden data.

Naar verwachting is er volgend jaar een tekort van achtduizend datawetenschappers. Volgens onderzoeksbureau McKinsey stijgt de vraag naar data scientists bovendien harder dan het aantal mensen dat op dit moment afstudeert in deze richting. Om aan deze grote vraag te voldoen, hebben de drie Amsterdamse kennisinstellingen nu de Amsterdam School of Data Science opgericht.

Marc Salomon, decaan van de Universiteit van Amsterdam Business School en een van de initiatiefnemers van de Amsterdam School of Data Science: 'Op dit moment zijn er simpelweg te weinig specialisten om alle kansen te benutten en dat probleem willen we met de UvA, VU en HvA oplossen. Het mooie aan data science is dat het raakvlakken heeft met zo’n beetje elk vakgebied. Studenten leggen zich dus niet direct vast: ze kunnen later nog kiezen of zij zich gaan specialiseren in bijvoorbeeld business, levenswetenschappen, gezondheidszorg of elk andere discipline waar data een rol in speelt.'

Spin in web

De Amsterdam School of Data Science gaat samenwerken met het bedrijfsleven en overheid en helpt studenten ook bij het opstarten van hun eigen bedrijf. Salomon: ´We willen middelbare scholieren en hun leraren enthousiast maken over data science. Daarnaast richten we ons ook op omscholing van mensen. Zo kunnen we op korte termijn het aanbod van data scientists vergroten, op elk opleidingsniveau. We hopen dat andere kennisinstellingen in de regio snel aanhaken, ook het middelbaar beroepsonderwijs.´

De drie initiatiefnemers beweren dat het nieuwe platform de grootste data science-opleider van Europa wordt. Het wil uitgroeien tot een spin in het web en een overzicht bieden van alle data science-opleidingen die nu al in Amsterdam bestaan. Zo is er de Analytics Academy, dat zich specifiek richt op onderwijs aan mensen die al een baan hebben. Deze instelling won vorig jaar een Computable Award in de categorie Beste ICT Opleider van Nederland.

Miniconferentie

Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, verzorgt op 24 maart de officiële opening van het nieuwe opleidingsplatform in de Raadszaal op het stadhuis. Naast de wethouder is ook Ger Baron, chief technology officer van de hoofdstad, aanwezig bij de opening. Daarnaast is er een miniconferentie met als thema ‘The Future of Data Science Education’ en een paneldiscussie over de werving, opleiding en ontwikkeling van data science talent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-13T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.