NAM had business analist niet mogen ontslaan

Ontslagen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen had ict'er en FNV-kaderlid Bob van Luijk niet mogen ontslaan. Volgens de NAM had Luijk als bestuurder van de Stichting Shell Pensioenfonds zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Vakbond FNV spande een kort geding aan om dit ontslag van de business analist ongedaan te krijgen en met succes. De rechter draait het ontslag terug.

Luijk, die 31 jaar voor de NAM werkte, zou tijdens een reorganisatie gebruik maken van een vertrekregeling om met pensioen te gaan. De business analist productie koos er voor om drie maanden langer door te werken, omdat er voor hem nog geen opvolger was. In die periode werd hij ontslagen omdat hij gevoelige informatie over mogelijke leeftijdsdiscriminatie bij een nieuwe pensioenregeling had gelekt binnen de FNV. Daardoor kreeg hij geen ontslagvergoeding.

De rechter draait dit nu terug, omdat de verschillende rollen die Luijk had bij de pensioendiscussie tussen Shell en FNV 'genoegzaam bij iedereen bekend waren'. Ook is niet aangetoond dat er sprake was van belangenverstrengeling, blijkt uit de uitspraak.

Volgens RTV Drenthe moet de NAM de eerder afgesloten beëindigingsovereenkomst alsnog nakomen. Daarbovenop moet de NAM met terugwerkende kracht het salaris betalen vanaf het moment dat Van Luijk zijn ontslag kreeg en krijgt hij een schadevergoeding van vijfduizend euro.

FNV-bestuurder Henk Korthof laat in een reactie weten: ‘We zijn heel blij met deze uitspraak. Voor Bob, en voor al onze kaderleden. Het was voor ons een principiële zaak. Kaderleden moeten hun vakbondswerk kunnen doen en informatie kunnen delen met andere FNV-kaderleden. Zeker als die informatie ook terug te vinden is op internet.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-02T10:40:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.