Weer ‘tussen-cao’ KPN in afwachting van plan-Ibarra

Maximo Ibarra

Maxima Ibarra, sinds 18 april 2018 ceo van KPN.

De vakbonden en KPN hebben opnieuw een kortlopende cao gesloten. Van 1 juli tot en met 31 december 2018 liggen de afspraken over loon en een sociaal plan vast. Naar verwachting komt ceo Maximo Ibarra (opvolger van ‘mister-KPN’ Eelco Blok), na de zomer met een nieuwe bedrijfsstrategie. Als die plannen er zijn, kunnen de bonden en het bedrijf opnieuw rond de tafel en proberen een cao te sluiten voor een langere termijn.

Er is de afgelopen periode veel overleg geweest tussen KPN en de bonden, staat in het onderhandelingsresultaat dat onlangs werd gedeeld. Maar, de partijen kwamen tot de conclusie dat, zolang de plannen van de nieuwe KPN-ceo Maximo Ibarra nog niet bekend zijn, er geen langdurige afspraken gemaakt kunnen worden.

Gevraagd naar de belangrijkste punten uit de cao noemt FNV-bestuurder Bob Bolte: ‘Een gemiddelde loonstijging van 2,5 procent in 2018.’ Verder is hij tevreden dat het sociaal plan in tact blijft. Daarin zijn volgens de vakbondsbestuurder eerlijke ontslagvergoedingen vastgelegd. Ook worden beslissingen over de geldigheid van ontslag volgens de kantonrechtersformule gewogen en zijn er goede regelingen om van werk-naar-werk te gaan bij ontslag.

Bolte: ‘Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat je als KPN’er je baan kwijt kunt raken. Het oorspronkelijke telecombedrijf bevindt zich in een snel veranderende markt waarvan niemand precies weet hoe die er over een jaar uitziet. De vraag is dan ook wat de nieuwe topman, die van buiten de organisatie komt, van plan is.’

Strategie opvolger 'mister-KPN'

Maximo Ibarra volgde per 18 april 2018 ‘mister-KPN’ Eelco Blok op die 35 jaar voor KPN werkte. Ibarra is al op 15 januari 2018 als adviseur aangesteld om de overgang naar een nieuwe ceo ‘soepel’ te laten verlopen.

Ibarra zal waarschijnlijk na de zomer de nieuwe bedrijfsstrategie van KPN presenteren. Dan wordt ook duidelijk of er bijvoorbeeld plannen zijn om de zakelijke- en consumententak te splitsen, zoals bij veel andere grote telecom- en ict-leveranciers is gebeurd.  

De vorige kortlopende cao en het sociaal plan liepen 30 juni 2018 af. Ook bij het sluiten van die afspraken, eind 2017, zeiden de partijen dat er door wisselingen in de bedrijfstop nog geen langlopende afspraken gemaakt konden worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-30T11:36:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.