Helft 50+’ers verliest baan door automatisering

Ontslagen

In Nederland voeren oudere medewerkers tussen de vijftig en 64 jaar voornamelijk taken uit die geautomatiseerd kunnen worden. Hierdoor heeft deze leeftijdsgroep 51 procent kans om hun baan te verliezen door automatisering en robotisering. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Twin Threats of Aging and Automation’ van Oliver Wyman en Mercer.

Dat sommige banen in de toekomst verdwijnen door automatisering of robotisering, is bekend. Het gaat dan voornamelijk om administratieve taken die geautomatiseerd worden, of handmatig en repetitief productiewerk dat door robots vervangen kan worden.

De onderzoekers van Oliver Wyman en Mercer stellen dat werknemers tussen de vijftig en 64 jaar de grootste kans hebben om hun baan te verliezen als gevolg van automatisering of robotiseren binnen de organisatie. Dit komt doordat zij voornamelijk werkzaamheden uitvoeren die door intelligente technologie (alles wat door computers of robots gedaan kan worden, red.) kan worden vervangen. De leeftijdsgroep beschikt niet over de digitale vaardigheden om mee te gaan bij nieuwe technologieën. Voor hen bestaat daarom een kans van 51 procent om hun baan te verliezen.

Digitale vaardigheden

"In Australië is de kans voor 50+'ers om hun baan te verliezen door automatisering het kleinst"

‘Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten’, aldus Coen Degen, partner bij Oliver Wyman.

‘Oudere werknemers vormen een belangrijk deel van de werkplek, maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden’, vervolgt hij. Hij vindt daarom dat werkgevers plannen moeten maken om de 50+’ers te betrekken bij de digitale strategie. ‘Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden.’

Hoe groot de kans is dat werknemers tot vijftig jaar hun baan verliezen door automatisering, is niet onderzocht. Het adviesbureau zegt dat deze groep een minder hoog risico loopt om door software of een robot te worden vervangen, omdat deze leeftijdscategorie makkelijker nieuwe digitale vaardigheden oppakt. Dit stelt ze in staat om zich om te scholen.

China

Het onderzoek is initieel gericht op vijftien landen wereldwijd. De onderzoekers hebben echter ook de data uit Nederland en België verzameld. Deze landen scoren met respectievelijk 51 procent en 53 procent op de middenmoot.

Oudere werknemers in China en Vietnam lopen het grootste risico om weg-geautomatiseerd te worden: 76 procent van de taken die de Chinese bevolking van 50+ uitvoert, kan worden vervangen door intelligente technologieën. In Vietnam ligt dat percentage op 69 procent.

50+'ers in Canada en Australië hebben de laagste automatiseringsrisico’s. In Canada is het risico op baanverlies 47 procent. Winnaar is Australië met 42 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb zo het vermoeden dat veel middel management hier last van zal hebben. Veelal zijn dat soort excel-sheet / outlook-filter mensen voor 85% van hun werk eenvoudig te vervangen door een 'script' en is het enige wat ze nog voor hebben dat hun UI wat aantrekkelijker kan zijn als mens zijnde dan een appje en dat je een lunch/koffie gesprek kunt houden nog.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-16T08:27:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.