Nederlandse ict-beslisser is honkvast

Informatieveiligheid hoger op prioriteitenlijst dan ai

Deal handen schudden overname

Nederlandse ict-beslissers zijn over het algemeen geen jobhoppers. In hun vorige functie als ict-verantwoordelijke werken ze gemiddeld negen jaar bij dezelfde werkgever en in hun huidige functie verwachten ze gemiddeld 8,3 jaar voor dezelfde baas te werken. Ze veranderen van baan als ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging (26 procent) of als ze via een headhunter een aanbieding krijgen voor een baan met meer perspectief (16 procent).

Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Citrix onder 850 ict-beslissers in Europa. In vergelijking met andere landen zijn de Duitsers meer honkvast, zowel bij de huidige als de vorige werkgever. Franse ict-beslissers verwachten gemiddeld vijf maanden langer bij hun huidige werkgever te werken dan hun Nederlandse collega's. Ict-beslissers in Groot-Brittannië wisselen sneller van werkgever (zie kader onderdaan).

Het onderzoek, waaraan 103 Nederlandse ict-beslissers deelnamen, keek ook naar de mate waarin zij zich voldoende toegerust voelen om de digitale transformatie van hun organisatie te leiden, in welke opkomende technologieën ze momenteel investeren en hoe ze ict-investeringen in de bestuurskamer rechtvaardigen.

In hun vorige baan hebben ze hun visie goed weten te verwezenlijken. Zo’n 32 procent zegt alle doelen te hebben behaald, ruim 57 procent heeft de meeste doelen behaald. Bij hun aantreden bij de huidige werkgever trof een groot deel een ict-infrastructuur aan die niet toereikend was voor de digitale plannen van de organisatie. In Nederland zegt 38 procent dat. In de landen om ons heen is dat aandeel groter. In Frankrijk vond zestig procent van de ict-beslissers de bestaande ict-omgeving ontoereikend, in Duitsland 71 procent en in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 73 procent.

Informatieveiligheid en ai

Gevraagd naar de onderwerpen die hoog op de agenda van de Nederlandse ict-beslisser staan, noemen zij ‘informatieveiligheid’ het vaakst. Ruim 38 procent geeft aan dat dat de belangrijkste opkomende technologie is waarin geïnvesteerd wordt en die door de directie en het bestuur van de organisatie als strategisch belangrijk wordt gezien.

Andere technologieën waarop gefocust wordt, zijn: geavanceerde data-analytics, procesautomatisering, de digitale transformatie in het algemeen en social media-analytics. De onderzoekers: ‘Opvallend is dat bijna elf procent in geen van die opkomende technologieën investeert. Ook in Frankrijk staat informatieveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Voor de Duitse en Britse ict-beslissers zijn machine learning en ai de belangrijkste technologieën om in te investeren.'

Rechtvaardiging van ict-investeringen

Een andere belangrijke vraag die is gesteld, is: hoe kun je de investeringen in ict rechtvaardigen in de bestuurskamer? Nederlandse ict-beslissers wijzen daarbij vooral op de uiteindelijke opbrengst (48 procent). De businesscase als leidraad nemen voor de investeringen doet een kleine vijftien procent. De onderzoekers: ‘Opvallend is dat ruim 12,5 procent zegt geen idee te hebben hoe de investeringen te rechtvaardigen. Ook in Duitsland, Frankrijk en het VK ligt de nadruk vooral op de return on investment (ROI).

Het onderzoek in opdracht van Citrix is begin februari 2019 gehouden onder Nederlandse (103), Duitse (175), Franse (175) en Britse (400) ict-beslissers.

Ict-beslissers en het aantal

 

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Frankrijk

NL

Gemiddeld aantal jaren in vorige functie

6,42

9,35

8,24

9

Gemiddeld aantal verwachte jaren in huidige functie

7,42

10,46

8,83

8,3


Bron. Citrix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-26T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.