Datacenterindustrie creëert in 5 jaar 4000 banen

De Nederlandse datacenterindustrie is een groeiende bron van werkgelegenheid. De sector creëert nu 12.500 banen, maar over vijf jaar zullen dat er zo'n 16.500 zijn. Of deze groei realiteit wordt, hangt af van de beschikbaarheid van voldoende technisch gekwalificeerd personeel. Dit blijkt namelijk de grootste uitdaging te zijn voor de datacenterindustrie.

Dit blijkt uit onderzoek van Pb7 Research in samenwerking met de Dutch Data Center Association (DDA), Interxion en Workrate. De auteurs voorspellen dat de volledige datacentersector in de komende vijf jaar vierduizend banen creëert in Nederland. Computable deelt vier bevindingen van het rapport.

1. Engineers meest gezocht

De datacenterindustrie creëert vooral werkplekken voor technische medewerkers en it-krachten, zowel professionals als starters. Engineers zijn het meest gezocht; meer dan de helft van de vijfhonderd openstaande vacatures zijn voor hen. Het vinden van deze krachten blijft de komende vijf jaar een uitdaging, aldus het onderzoek. Dat is naar verwachting moeilijker dan bijvoorbeeld het vinden van nieuwe klanten, de verduurzaming van het datacenter of de automatisering van onderhoudstaken.

2. Onderwijs schiet tekort

De belangrijkste reden voor het tekort aan dit technisch personeel, ligt in het feit dat het onderwijssysteem onvoldoende aansluit op de functies in een datacenter. Datacenter engineers zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de implementatie van de facilitaire systemen, maar momenteel zijn er geen opleidingen in Nederland die hierin voorzien.

3. Mbo’ers populair

In de datacentersector worden voornamelijk starters met mbo 4-niveau gezocht, maar personeel met een hbo-diploma is steeds meer in trek om te voldoen aan de complexiteit van de datacenterprojecten. Verder voorspellen de onderzoekers dat de zogeheten multi-tenant datacenters (datacenters met meerdere locaties) 56 procent meer medewerkers in dienst hebben.

4. Vrouwen ondervertegenwoordigd

Vrouwen vertegenwoordigen momenteel 7,1 procent van het personeel in de datacenters en zijn daarmee zwaar ondervertegenwoordigd. De onderzoekers concluderen dat de meeste datacenters helemaal niets aan diversiteit doen en enkel kijken naar geschiktheid. Een minderheid probeert ‘wat’ actiever vrouwen aan zich te binden, bijvoorbeeld door bewust vrouwen te kiezen bij gelijke geschiktheid. Echte diversiteitsprogramma’s zijn niet in de sector te vinden. Wel organiseert 8 procent van de datacenters speciale evenementen om meisjes en vrouwen te interesseren voor techniek en datacenters.

5. Aanbevelingen

Het rapport doet op basis van de bevindingen vijf aanbevelingen. Dit zijn:

  1. Zet vol in op digitale en technische vakken
  2. Stimuleer de publiek-private samenwerking
  3. Promoot carrières binnen de datacentersector en bevorder diversiteit
  4. Investeer in de ontwikkeling en doorgroei van huidige werknemers
  5. Koester het vrije verkeer van arbeidskrachten
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-12T09:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.