Toezichthouder vertrekt bij Bureau ICT Toetsing

Gerko Baarslag vindt onafhankelijkheid en kwaliteit onvoldoende geborgd

Ontslag afscheid opstappen

Opnieuw stapt er iemand op bij het Bureau ICT-toetsing (BIT). In navolging van bureaumanager Cokky Hilhorst vertrekt Gerko Baarslag bij het BIT. Baarslag was lid van de toezichtsraad van het bureau. Hij vindt dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het BIT onvoldoende zijn geborgd.

De toezichtsraad ziet toe op de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het BIT, en dat is volgens Baarslag dus niet goed mogelijk meer. 'Ik ben trots op de BIT-medewerkers en wat zij onder aanvoering van de voormalige bureaumanager hebben weten te bereiken', meldt hij. Baarslag was sinds november 2015 bij het BIT betrokken als lid van de toezichtsraad. Hij is ook chief information officer (cio) bij pensioenorganisatie PGGM.

Hilhorst

Het vertrek van Baarslag lijkt een direct gevolg van het plotse vertrek van bureaumanager Cokky Hilhorst, twee dagen eerder. Hilhorst legde 'in goed overleg' haar functie per direct neer, zonder verdere opgaaf van redenen. Dat gebeurde vlak voor een Kamerdebat over de toekomst van het BIT en kort ná een positieve beoordeling van het BIT en mevrouw Hilhorst zelf. 

Voormalig bureaumanager Hilhorst was in de zomer van 2018 in het nieuws in verband met de relatie die zij bleek te hebben met de toenmalige cio-Rijk Hans Wanders. Aangezien Wanders in deze functie de leidinggevende van Hilhorst was, werd het bureau weggehaald bij zijn directie. Wanders legde zijn functie in november neer na een verschil van inzicht.

Debat over BIT

Aanstaande donderdag wordt tijdens een commissievergadering zowel de Jaarrapportage over 2018 van het BIT besproken, alsook de tweede externe evaluatie, uitgevoerd door  Andersson Elders Felix.

Overigens lijkt het ministerie van Binnenlandse Zaken het BIT liever arm dan rijk te zijn. Zo bleek althans uit de 'Strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021' die het ministerie van BZK in februari 2019 naar de Tweede Kamer stuurde. De waakhond-taken om grote rijksbrede ict-projecten vooraf te controleren, zou op termijn overgaan naar de chief information officers (cio's) van de departementen

BIT voert onafhankelijke toetsen uit op ict-projecten: het beoordeelt of projecten in hun huidige opzet kans van slagen hebben of anders moeten worden ingericht. Het bureau richt zich op projecten met een ict-component van meer dan vijf miljoen euro. Het bureau komt voort uit de adviezen van de tijdelijke commissie-ict onder leiding van Ton Elias en moet orde scheppen in de chaos rondom grote ict-projecten bij het rijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-15T16:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.