IBM kondigt ontslagrondes aan in Nederland

Vestiging IBM Nederland.

IBM Nederland gaat banen schrappen. Van zeker 49 medewerkers eindigt hun huidige functie. Dat blijkt uit een voornemen voor collectief ontslag dat naar het UWV en de vakbonden is gestuurd.

In die brief van 11 juni 2019, die in handen is van Computable, staat dat IBM het dienstverband van 29 medewerkers wil beëindigen via een vrijwillige vertrekregeling. Dat aantal komt bovenop een eerdere melding. Op 10 mei 2019 vroeg IBM ook collectief ontslag aan. In de brief van juni 2019 staat niet om hoeveel medewerkers het in die eerder aangekondigde ontslagronde gaat. Bedrijven zijn verplicht om vanaf twintig medewerkers een melding te maken van collectief ontslag. Daarmee komt het aantal dus op minimaal 49 man.

De hr-directeur van IBM Nederland noemt in de brief als redenen de sterk veranderende ict-markt en klantbehoeften. Het gaat onder meer om de opkomst van cloud computing, al wordt dat woord niet gebruikt. De hr-directeur haalt het IBM Globally Integrated Enterprise-programma aan. Dat is een plan waarbij ‘werkzaamheden worden beëindigd en verplaatst als gevolg van globalisering, standaardisering en automatisering.’

Een woordvoerster van IBM geeft op Computable-vragen over het precieze aantal banen en de functies die verdwijnen alleen een algemeen antwoord. Ze zegt dat het bedrijf doorgaat met de herpositionering van teams en daarbij focust op hoogwaardige segmenten van de ict-markt. Ook stelt ze dat IBM ondanks de voorgenomen ontslagen nieuwe mensen aanneemt die op nieuwe specifieke gebieden van waarde zijn voor IBM-klanten. Om welke functies het gaat, wordt niet gemeld.

Wereldwijde ontslagronde

IBM deelde onlangs haar cijfers over het tweede kwartaal van 2019. Daarin kondigt het ook aan dat er begin augustus een update volgt van de ingezette transformatie binnen het bedrijf.

Begin juni meldden verschillende Amerikaanse media, waaronder CNBC, dat IBM van plan is om wereldwijd een half procent van de 350.000 banen te schrappen. Dat zou dus neerkomen op 1700 banen wereldwijd. Volgens die berichten zouden er vooral banen geschrapt worden in de hardware-tak en GTS-divisie van IBM (Global Technology Services).

Ontslagen bij IBM

IBM voerde de afgelopen jaren meerdere ontslagrondes door. In 2016 werden bij IBM Nederland ongeveer 800 banen geschrapt.

Ook in 2007 en in 2002 zijn grote ontslagrondes doorgevoerdx

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-23T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.