Europese ai-gemeenschap Ellis officieel van start

Amsterdam epicentrum voor geometric deep learning

Morgenmiddag 12.00 uur klinkt virtueel het officiële startschot van European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (Ellis). Het gaat om een samenwerking op het gebied van ai- en machine learning-onderzoek tussen dertig onderzoeksgroepen van Europese universiteiten. Europa hoopt zo de achterstand op de VS en China op ai-gebied in te halen. De aangesloten universiteiten willen talentvolle studenten behouden voor Europese onderzoeksprojecten door een hoogwaardig uitwisselings- en onderzoeksprogramma aan te bieden.

Binnen Ellis Amsterdam, gevestigd op het Science Park van Amsterdam, richt het onderzoek zich op information retrieval, multi media, computer vision, natuurlijke taalverweking en machine learning. Hoogleraar Machine Learning, Max Welling, is één van de oprichters en bestuurslid van Ellis Amsterdam.

Welling: ‘Een belangrijk onderdeel van Ellis Amsterdam is het Geometric Deep Learning Research Program. Hierin willen we met geometrische wiskunde inzicht krijgen in de grondslagen van machine learning om zo de scope ervan te verbreden en tot nieuwe toepassingen te komen. Daarmee zet ons programma Europa in het epicentrum van geometric deep learning.’

Samenwerking met Qualcomm

Bij Ellis Amsterdam werken twintig wetenschappers van drie verschillende UvA-instituten. Dat zijn het Informatics Institute, het Korteweg-de Vries Institute for Mathematics en het Institute for Logic, Language and Computation. Zij werken nauw samen met collega’s van de andere 29 Europese onderzoeksgroepen, onder meer door onderzoekers tijdelijk uit te wisselen.

Samenwerking vindt ook plaats met partijen buiten de wetenschappelijke wereld, bijvoorbeeld in de labs van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) dat verbonden is aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en dat op het Science Park labs heeft in samenwerking met Qualcomm, Ahold Delhaize, TomTom, Bosch en Elsevier.

Live stream

De lancering van Ellis vindt virtueel plaats op dinsdag 15 september, van 10.00 tot 12.00 uur. Klik hier voor de live stream. Op het programma staat onder andere een compilatievideo waarin de dertig Europese units zich presenteren en vertellen over de speerpunten in hun onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-14T11:51:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.