CWI's Pablo Cesar krijgt hoge onderscheiding

Pablo Cesar

Pablo Cesar is benoemd tot buitengewoon lid van de Association for Computing Machinery (ACM), 's werelds grootste en meest prestigieuze computerorganisatie. De computerwetenschapper van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam behoort tot een select gezelschap van 64 wetenschappers die dit jaar aan de erelijst zijn toegevoegd.

Cesar heeft bijzondere bijdragen geleverd aan de computerwetenschap, aldus de ACM. Opvallend is het grote aantal onderzoekers van Chinese en Indiase afkomst dat dit jaar werd onderscheiden. De nieuwe 'distinguished members' worden door hun collega's gekozen voor prestaties die de computerwetenschappen vooruitbrengen. Om genomineerd te worden moet men ten minste vijftien jaar in het vak zitten. Zestig experts werden onderscheiden vanwege wetenschappelijke verdiensten. Vier mensen leverden bijzondere prestaties op gebied van softwareontwikkeling. Dat waren Eric Burger (Georgetown University), Josiah Dykstra (National Security Agency), Qi He (LinkedIn) en Anees Shaikh (Google).

Pablo Cesar doet onderzoek naar het modelleren en besturen van collecties complexe media-objecten, een samenstelling van realtime-media en sensorgegevens beschreven in tijd en ruimte. Begin dit jaar kreeg hij de Nederlandse Prijs voor ict-onderzoek. Bij die gelegenheid werd hij ook geroemd om zijn vermogen op een begrijpelijke manier te communiceren over zijn onderzoek. Hij enthousiasmeert daarmee een brede doelgroep van niet-ingewijden.

In zijn studie richt hij zich in het bijzonder op fundamentele problemen in de interactie tussen mensen en technologie, en hoe deze interactie is te modelleren. Bijzonder is dat zijn experimenten niet in een laboratoriumsetting worden uitgevoerd, maar in een realistische context. Hij werkt onder meer samen met de BBC. Ook helpt hij Borre Akkersdijk, een maker van slimme kleding die sensoren verwerkt in textiel om zo de fysieke en mentale gesteldheid van de dragers in kaart te brengen. Cesar is groepsleider Distributive and Interactive Systems (DIS) bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en associate professor aan de Technische Universiteit Delft (Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica, afdeling Intelligent Systems).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-22T11:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.