Vimpelcom-oprichter Dmitry Zimin overleden

Dmitry Zimin

Afgelopen woensdag 22 december is Dmitry Zimin op 88-jarige leeftijd aan kanker overleden. Zimin was een befaamde Russische wetenschapper, uitvinder, ondernemer en oprichter van de Russische telecomoperator Vimpelcom, dat tegenwoordig als Veon zijn hoofdkwartier in Amsterdam heeft gevestigd.

Dmitry Zimin (1933-2021) was een van de voornaamste ontwerpers van Moskou's antiballistisch raketverdedigingsradarsysteem. In 1991 legde hij zich toe op de telecommunicatie en richtte samen met de Amerikaanse ondernemer Augie Fabela het bedrijf Vimpel-Communications op. In 1996 kreeg het als eerste Russisch bedrijf een notering aan de New York Stock Exchange.

In 2001 verkocht de toen 68-jarige leeftijd zijn meerderheidsaandeel in Vimpelcom en verliet het bedrijf. Hij wed geëerd met de titel: 'Founder and Honorary President of the company'. Daarna stortte hij zich op de filantropie en via zijn Dynasty Foundation en later de Zimin Foundation en de Zimin Institutes, met name gericht op de ondersteuning van onderzoek en het populariseren van wetenschap. Zimin ontving diverse prijzen, waaronder de Staatsprijs van de Russische Federatie voor zijn bijdrage aan verdedigingsradarsystemen. Ook is hij tot nu toe de enige Rus geweest die de Carnegie Medal of Philanthropy in ontvangst mocht nemen voor zijn liefdadigheidswerk.

Vimpelcom wordt Veon

Vimpelcom fuseerde in 2009 met het Oekraïense telecombedrijf Kyivstar. In 2010 vestigde het bedrijf zijn hoofdkantoor in Amsterdam. In 2016 kreeg Vimpelcom landelijke bekendheid toen het een megaschikking sloot met het Openbaar Ministerie na een corruptiezaak in Oezbekistan, Het bedrijf moest in totaal 795 miljoen dollar betalen aan Nederland en Verenigde Staten (in totaal 397,5 miljoen aan Nederland). Ook sloot het OM schikkingen met huisbank ING en accountantsbureau EY (Ernst & Young).

Begin 2017 is de naam gewijzigd in Veon en maakte het bedrijf bekend ook een notering aan te vragen aan de Amsterdamse effectenbeurs, naast die aan de Nasdaq. Vandaag de dag is Veon een van de grootste mobiele-netwerkoperators in de wereld met circa tweehonderd miljoen klanten. Enkele merken zijn Beeline (Rusland/Oost-Europa), Kyivstar (in Oekraïne), Djezzy (Algerije), Jazz (Pakistan) en Banglalink (Bangladesh).

Een groot deel van de aandelen is overigens in bezit van Altimo ( Alfa Telecom International Mobile), een telecominvesteringstak van de Alfa Group van de Russische oligarch Mikhail Fridman. Het Noorse telecombedrijf Telenor was een tijdlang aandeelhouder. Bij het bedrijf werken internationaal ruim 436.000 mensen. De omzet in 2020 bedroeg 7,9 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-27T12:35:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.