Intel strikt ‘pensionado’ Scheper voor EU-groeiplan

Intel benoemt Frans Scheper tot directeur voor de EMEA-regio. Scheper, die eerder actief was voor de chipfabrikanten Osram Opto Semiconductors, NXP en Nexperia, komt waarschijnlijk aan boord om een nieuwe chipfabriek op te zetten in Europa.

Nexperia meldde eind 2020, na de benoeming van een nieuwe ceo, dat Scheper vervroegd met pensioen ging. Scheper trad echter in juni 2021 toe tot de directie van het Duitse Osram Opto Semiconductors.

Hij krijgt nu de functietitel general manager en president voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) op zijn visitekaartje. Ook is hij benoemd tot corporate vice president van de sales-, marketing en communicatie-groep binnen Intel.

Maurits Tichelman, de huidige vp sales & marketing en general manager EMEA, treed per 1 maart maart 2022 terug als EMEA-directeur. Hij blijft actief als vp sales & marketing en wordt onderdeel van het team van Frans Scheper die per 1 maart 2022 bij Intel begint. Volgens de chipmaker gaat het om een 'nieuwe rol' die deel uitmaakt van een nieuwe focus op de Europese halfgeleiderindustrie en alle Europese activiteiten die daarbij horen. Tichelman zal rechtstreeks aan Scheper rapporteren.

EU Chips Act

"Ik ben blij dat ik op zo'n cruciaal moment Intel mag leiden in EMEA. "

Volgens de chipmaker treedt Scheper toe ‘in een spannende tijd’, waarin het bedrijf een 'once-in-a-generation'-investering in Europa op stapel heeft staan. In september 2021 maakte Intel bekend zo’n tachtig miljard euro te gaan investeren in Europese chipproductie.

‘Ik ben verheugd dat ik de groei van Intel in EMEA mag leiden op zo'n cruciaal moment in de toekomst van de regio’, zegt Scheper in het persbericht over zijn benoeming. Hij haalt ook de European Chip Act aan, de nieuwe wet die ertoe moet leiden dat de Europese Unie in 2030 een aandeel van twintig procent heeft op de wereldmarkt voor chips, een verdubbeling van het huidige marktaandeel. De EU maakt 43 miljard euro vrij voor publiek- private investeringen die Europa weer vooraan moeten brengen in de race naar technologisch leiderschap. Ook moet de wet de afhankelijkheid van een beperkt aantal chipleveranciers uit voornamelijk Aziatische landen terugdringen.

Volgens Scheper staat Intel te popelen om in lijn met die Europese wet en doelstellingen ‘opnieuw een bloeiende, ultramoderne en regionale supply chain voor halfgeleiders op te bouwen.’ Hij wijst erop dat Intels investering meer zal opleveren dan alleen chips: ‘Het zal de innovatie in het digitale ecosysteem van de regio nieuw leven inblazen en voor veel banen zorgen’, stelt hij.

Scheper woont in Nederland en behaalde een bachelor in business & commerce aan de HES Den Haag en een mba aan het International Institute for Management Development (IMD).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-22T11:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.