Ad Nederlof geroemd om imposante ict-carrière

Ict-ondernemer ontvangt eerste Computable Lifetime Achievement Award

De gelauwerde Ad Nederlof

Ad Nederlof (75) heeft de Computable Lifetime Achievement Award ontvangen. De redactie reikte tijdens het jaarlijkse Computable Awards-gala voor het eerst die bijzondere prijs uit voor een persoon die veel heeft betekend voor de Nederlandse ict-sector. Nederlof greep de microfoon voor een aantal wijze lessen aan zijn vakgenoten en is nog lang niet van plan om met pensioen te gaan.

Nederlof, inmiddels ruim vijftig jaar actief in de ict, wordt door de redactie van Computable geroemd om zijn bijdrage aan de ict-sector, waarin hij continu zijn grenzen verlegt. Nederlof is een pionier op het gebied van software als dienst (software-as-a-service), in het begin van die ontwikkelingen nog aangeduid als asp (application service provider).

Hij was onder meer vice-president van Oracle, board director van Exact en president & ceo van de Amerikaanse contactcentergigant Genesys, dat in 2000 voor 1,8 miljard dollar aan Alcatel werd verkocht. Na zeven jaar Silicon Valley (San Francisco) besloot Nederlof om op 57-jarige leeftijd zijn kennis en ervaring in te zetten voor eigen ondernemingen gebundeld in de Vanad Groep. Dat richt zich inmiddels met 1500 medewerkers op software, informatie- en communicatietechnologie.

'Als je je hele leven en carrière wijdt aan de vooruitgang binnen de ict-sector, dan ben je de juiste persoon om de Lifetime Achievement Award te winnen. Ad Nederlof springt er echt uit als je het hebt over iconen in de ict-wereld', zei Sander Hulsman, hoofredacteur van de Computable tijdens de uitreiking van de Computable Awards gisteravond in de Jaarbeurs in Utrecht.

Pensioen

"Waarom zou ik met pensioen gaan als ik daar helemaal geen zin in heb."

Nederlof deelde tijdens de uitreiking van de award een aantal anekdotes over zijn banden met Salesforce-oprichter Marc Benioff. Zo sprak in de jaren negentig regelmatig met hem over asp en was Nederlof niet te beroerd om Benioff in die tijd wat boodschappengeld toe te stoppen toen de oprichter van de destijds kleine startup nog krap bij kas zat. Nederlof herinnert zich hoe hij samen met Benioff 'filosofeerde' over asp als bedrijfsmodel voor customer relationship management (crm)-software. Salesforce groeide later uit tot een enorme crm-reus die software als dienst levert.

Ad Nederlof over de award: ‘Het is een eer deze prestigieuze prijs te mogen ontvangen van de redactie van Computable, een team van journalisten die bovenop het nieuws zitten en kritisch zijn op alles wat er zich in het vakgebied afspeelt. Dat zij mij op deze wijze in het zonnetje willen zetten, stel ik zeer op prijs.' Hij merkte in zijn dankwoord daarbij op dat hij in zijn loopbaan eigenlijk samen optrekt met Computable. 'Jullie zijn in 1968 begonnen, ik in 1970 bij Kramers.' 

Hij heeft de afgelopen vijftig jaar de digitalisering van de wereld zien ontstaan, waarbij de ict-sector een essentiële rol speelt. 'Er zijn nog flink wat stappen te maken, stelt hij. 'Digitalisering biedt enorme kansen voor de toekomst en daar blijf ik mij graag voor inzetten.’ Hij drukt iedereen vooral op het hart om anti-cyclisch te blijven denken, door te gaan waar anderen opgeven en trouw aan jezelf te blijven.

Nederlof ziet werken als een groot plezier en is nog lang niet van plan te stoppen. Hij wil als de gezondheid het toestaat nog wel een jaar of tien door. ‘Waarom zou ik met pensioen gaan als ik daar helemaal geen zin in heb.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-06T16:14:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.