In memoriam 2022: overledenen in de ict

De Belgische technologiepionier Jan Callewaert, Stephen Wilhite, de uitvinder van het 'gifje', de Nederlandse database-expert Martin Kersten en IBM-engineer Fred Brooks zijn voorbeelden van mensen, actief in de ict-sector, die in 2022 zijn overleden. In dit in memoriam staan we stil bij de ons ontvallen vakgenoten.

Januari tot en met juni 2022

Belgische technologie-pionier
Jan Callewaert, de oprichter en lange tijd de ceo van Option (draadloze technologie), overleed op 1 februari. Hij werd amper 65 jaar. De West-Vlaming Jan Callewaert was een van de Belgische technologiepioniers. Hij studeerde handelsingenieur en filosofie aan de KU Leuven. Hij begon zijn loopbaan bij Bull en werd later directeur bij Ericsson.

Uitvinder van 'het gifje'
Stephen Wilhite, die in de jaren tachtig het populaire bestandsformaat gif ontwikkelde, stierf op 14 maart op 74-jarige leeftijd. Gifjes worden nu vooral op sociale media gebruikt voor reacties en grapjes, maar de Amerikaan had er destijds heel andere bedoelingen mee.

Ex-cio Brussels Airport
Jos Poelmans, bijna twintig jaar de cio van Brussels Airport, verwisselde op 30 mei het tijdelijke voor het eeuwige. Hij werd amper 66 jaar. Poelmans studeerde computerwetenschappen aan de KULeuven en haalde er begin jaren ’80 ook een master in Business Administration. Hij begon zijn loopbaan bij ING als systeemingenieur en manager onderzoek en ontwikkeling.

Oud-topman KPN
Wim Dik is op 19 juni op 83-jarige leeftijd overleden. Onder zijn leiding werd het staatsbedrijf PTT (Post, Telegrafie, Telefonie) verzelfstandigd en in 1994 als Koninklijke PTT Nederland (KPN) naar de beurs gebracht. Het postbedrijf werd in 1998 afgesplitst, waarna het overblijvende PTT Telecom verder ging als KPN.

Xerox-ceo
Op 29 juni stierf chief executive officer John Visentin van Xerox op 59-jarige leeftijd onverwacht als gevolg van complicaties van een langlopende ziekte.

Juli tot en met december 2022

Hoogleraar informatiekunde
Prof. dr. ir. Hans Wortmann overleed op 6 juli op 71-jarige leeftijd. Wortmann verwierf als hoogleraar Informatiekunde in Eindhoven en Groningen grote bekendheid op het gebied van productielogistiek en de toepassing van lean en enterprise resource planning (erp)-software. Ook was hij voorzitter van de stichting Lean Management Network (LMN).

Database-specialist
Eveneens op 6 juli ontviel ons Martin Kersten op 68-jarige leeftijd. Hij was verbonden aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), emeritus hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam en mede-ontwikkelaar van opensourcesysteem MonetDB, zijn geesteskind.

Ontwerper coltrui Steve Jobs
Op 5 augustus is de Japanse modeontwerper Issey Miyake op 84-jarige leeftijd heengegaan. Hij bouwde een mode-imperium op en verwierf bekendheid als de ontwerper van de iconische coltrui die de overleden directeur van Apple, Steve Jobs, altijd droeg.

Technisch brein IBM System/360
Op 17 november is Fred Brooks gaan hemelen. Hij is 91 jaar geworden. Brooks was vermaard om zijn innovatieve werk op het gebied van computerontwerp en software engineering. De Amerikaan was een van de technische breinen van IBM's compatible 360-computerproject in de jaren zestig. Het gedeelde ontwerp voor verschillende machines werd beschreven in een paper, geschreven door Brooks en zijn collega's Gene Amdahl en de Nederlander Gerrit Blaauw, getiteld 'Architecture of the IBM System/360'. In 1975 schreef hij een standaard werk over softwareprojecten: 'The Mythical Man-Month'. The New York Times plaatste een uitgebreid in memoriam.

Topmanager Microsoft België
Kristel Wyns overleed op 18 november. Ze leed aan borstkanker. Wyns heeft een mooie loopbaan doorlopen bij KPMG, Oracle, Deloitte, Adobe en Microsoft. Ze werd slechts 48 jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-30T15:36:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.