Roep om terugkeer van Altman door chaos bij OpenAI

Chaos. OpenAI, de kampioen van artificial intelligence (ai), is diep verscheurd geraakt door het onverwachte ontslag van topman Sam Altman. Een uittocht van prominente ai-researchers dreigt. Een aantal sleutelfiguren is al opgestapt bij de 120 man tellende ai-pionier. Grote zakelijke klanten die OpenAI-technologie afnemen, zoeken naar alternatieven. En een nieuwe kapitaalronde die OpenAI zo’n 85 miljard dollar moet opleveren, ligt in duigen.

Microsoft en andere grote investeerders proberen te redden wat er te redden valt. Ze proberen de board die Altman afgelopen vrijdag de laan uitstuurde, te overtuigen om hun besluit ongedaan te maken. De hoofdrolspeler zelf wil wel terug, maar niet onder de huidige structuur waarbij investeerders nagenoeg geen invloed hebben.

Volgens Reuters vinden al gesprekken plaats tussen Altman en directieleden van OpenAI. Ook praat hij met de board, de toezichthouder die hem wipte. Volgens The Verge had het bestuur er zaterdag in principe mee ingestemd om af te treden waardoor voor Altman de voordeur weer open stond. Maar later begon de board weer te twijfelen.

Altman houdt nadrukkelijk de optie open om een eigen ai-bedrijf à la OpenAI te beginnen. Veel ai-researchers blijven loyaal aan Altman en zullen hem zeker volgen. Het zal Altman, een begenadigd dealmaker, weinig moeite kosten om vele miljarden aan financiering binnen te slepen.

Rust terugkeren

Microsoft, veruit de grootste geldschieter van OpenAI, heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de ontwikkelingen bij de ai-pionier waar de softwaregigant zo afhankelijk van is. Net als de andere investeerders heeft Microsoft er alle belang bij dat de rust bij OpenAI terugkeert. Maar in afwijking van veel andere Silicon Valley-bedrijven hebben de geldschieters bij OpenAI nagenoeg geen invloed op de board. Ze hebben rechten op een groot aandeel in toekomstige winsten, terwijl hun zeggenschap gering is.

OpenAI bestaat uit een uiterst succesvolle commerciële poot en een non-profit-stichting die weer boven de ‘business’ staat en bestuurlijk het laatste woord heeft. Die Board zou hooguit twee uur per maand aan de ai-ontwikkelingen bij OpenAI besteden, terwijl Sam Altman dag in dag uit zeker zestien uur per dag in de hoogste versnelling werkt.

OpenAI’s mede-oprichter Ilya Sutskever die vindt dat Altman te snel gaat en zich te weinig om de veiligheid bekommert, is erin geslaagd de board aan zijn zijde te krijgen. Die board bestaat uit weinig figuren van grote statuur in de ai-wereld. Dit zijn namelijk twee dames uit de academische wereld en de mede-oprichter van de vraag-en-antwoord site Quora, een soort internationale Willem Wever.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-11-19T17:43:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.