Mozilla brengt HTML5 naar IE

De Mozilla-stichting werkt aan een plugin voor Internet Explorer (IE) om die compliant te maken met HTML-standaarden. Die toevoeging voor Microsofts webbrowser voegt HTML5-component Canvas toe aan de marktdominante browser.

Firefox-maker Mozilla Foundation wil Internet Explorer (IE) moderniseren. Terwijl Microsoft voor versie 8.0 van zijn webbrowser werkt aan betere ondersteuning voor internetstandaarden, ontwikkelt Mozilla een plugin voor betere weergave (rendering) van webpagina's.

De nog in ontwikkeling zijnde plugin geeft IE de mogelijkheid de grafische mogelijkheden van HTML-extensie Canvas te gebruiken. Versie 3 van Firefox kan dat al. IE krijgt dit van de Mozilla-stichting door die grafische webtechnologie te implementeren in het IE-eigen ActiveX. Canvas is oorspronkelijk ontwikkeld door Apple en later opgenomen in de HTML5-standaard.

Webontwikkelaars

De plugin voor IE moet de ontwikkeling van webtechnologie - en daarmee SaaS (software as a service) - een flinke oppepper geven. Doordat IE technisch gezien achterloopt, maar toch de bulk van de markt vormt, leggen veel webontwikkelaars de lat laag.

Óf ze moeten om de beperkingen van IE heen werken. Zo heeft Google al de ExplorerCanvas-library ontwikkeld om Canvas-functionaliteit in Google Maps toch te kunnen bieden op IE. Dat gebeurt dan via Microsofts VML-technologie. Deze omweg kost wel wat prestatieniveau, waardoor webapplicaties met veel interactieve mogelijkheden te traag zouden zijn.

Ambitieuze plannen

De Mozilla-ontwikkelaars hebben nog veel ambitieuzere plannen voor de webbrowser van de concurrentie. Project Screaming Monkey moet de complete Firefox rendering engine voor JavaScript aanpassen om die dan te gebruiken in IE. Ook dat werkt als een toevoeging aan die browser van Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is psoitief, elkaar aanvaarden en samen het internet moderniseren!!!

Ik juich dit toe.

Ik vind de aanpassingen zeer nuttig, alleen zou ik graag betere uitleg hebben wat dan de nieuwe mogelijkheden zijn, nuttig of onzin!

Een erg goed initiatief van Mozilla, maar ik twijfel sterk aan het uiteindelijke succes ervan. En dan vooral: Hoe gaan ze zorgen dat alle IE-gebruikers deze plugin gaan gebruiken? Web-ontwikkelaars kunen pas het voordeel ervan benutten als een overgrote meerderheid van de pc's er ondersteuning voor biedt.

Aangezien de overstap van IE6 naar IE7 al uiterst moeizaam verloopt, terwijl die in Windows Update wordt aangeboden, verwacht ik geen grootscheepse uitrol van deze plugin. Om te verwachten dat iedereen plotseling een plugin gaat downloaden waarvan ze het nut niet inzien, dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

De gemiddelde gebruiker weet namelijk niet wat webstandaarden zijn, en wat het renderen van HTML inhoudt. Dus zal deze plugin alleen worden gebruikt door gevorderde internetters, een veel te kleine groep om echt vooruitgang te brengen in het web als geheel.

@Geert

Het is niet zo moeilijk: een gebruiker met IE krijgt de melding dat als hij de pagina niet goed kan zien de volgende plugin dat verhelpt. Een beetje PHP-programmeur schrijft dat in 5 minuten daarbij kan hij nog onderscheid maken welke IE-versie de bezoeker gebruikt.

Soms vraag ik me af of computable lezers ook weten waarover ze spreken als ze een reaktie plaatsen . . . .

HTML Renderen? Ik dacht dat het gewoon HTML vertalen was en dat renderen gedaan wordt door programma's zoals POVray. Zal wel weer aan mij liggen.

Internet Explorer, resistance is futile, you will be assimilated ;) -Mozilla

@Jan van Leeuwen

Datzelfde geld reeds voor IE6 vs IE7. Ik zie nog maar bar weinig sites die gebruikers "zachtjes" richting IE7 te duwen.

Inderdaad.. een beetje web developer kan die code zo ergens vandaan plukken (voor lezers die niet weten waar Jan het over heeft: http://www.stopie6.com/widgets.html).

Het gaat er niet om of een PHP programmeur (of een .NET programmeur for that matter) het in 5 minuten kan, het gaat erom of hij er aan denkt, en het gaat erom of zijn opdrachtgever ermee akkoord gaat. Veel opdrachtgevers zullen schrikken van het idee dat hun gebruikers/klanten verteld wordt dat ze eerst hun browser moeten aanpassen voordat ze verder kunnen. Die angst lijkt me terecht.

Het is doldriest dat een kleine speler als Mozilla de wereldreus Microsoft weer een stapje verder moet duwen.
Iedere kundige webontwikkelaar gebruikt Mozilla bij het ontwikkelen. MS heeft zitten slapen de afgelopen jaren, en zijn nu druk bezig met van alles en nog niets, maar nogal ongericht en bepaald niet vernieuwend. Voor alle nieuwe initiatieven maken ze een eigen alternatief, maar iets nieuws doen ze niet. Dat is de standaardreactie van MS die echt niet meer helpt. Het heeft geen zin achter je concurrentie aan te hobbelen.
Je hoeft geen analist te zijn om dat in te zien.

@Glooiend,

Op zich heb je helemaal gelijk in wat je zegt. Het is ook diep triest. Ik roep dit al jaren. Microsoft kopieeert zo'n beetje alles maar komt daar gewoon mee weg. Veelal omdat het niveau van de gemiddelde gebruiker op niveau breezersletje zit. Dat vaak net de woorden msn kan uitspreken.

Microsoft komt hiermee weg omdat deze groep gebruikers de alternatieven niet van kennen.. En met de markt van tegenwoordig zal daar ook weinig aan veranderen.

Want doet een website het niet in Internet Explorer? Nou dan zal het wel een kut website zijn. En dan hoef je tegenover die gebruikers niet te beginnen over valid XML of HTML wat dat donderd ze gewoon geen ene ruk.

In mijn mening help Microsoft zo hele IT industrie een beetje om zeep. Want of Microsoft nu wel of niet de standaard volgt. De gebruiker ervaart MS Windows / IE / msn als standaard.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-22T14:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.